Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Sif ser dagis på jobbet som strejkbryteri

När barnomsorgen i Piteå drabbades av Kommunals konflikt startade teletjänstföretaget Excellent E-service dagis. Sif hävdar att det är strejkbryteri, men företaget säger samtidigt att det fått grönt ljus från Sif.
Publicerad
I dag började det första barnet på Excellent E-service dagis som är inrymt i ett kök på företaget. Drygt 10 av de 200 anställda har problem med barnomsorgen under Kommunals strejk som berör städningen av förskolorna i Piteå, uppger personalchef Bengt-Åke Andersson.
- Vi fick grönt ljus från Sif Norrbotten. Det är inte rätt att säga att det är strejkbryteri om vi tar hand om de anställdas barn. Det här är en katastrofplan som vilken annan som helst, säger Bengt-Åke Andersson.
Men Sif Norrbotten hävdar att de meddelat företaget att dagisverksamheten ses som strejkbryteri.
- Vi håller oss strikt neutrala, men vi ska inte medverka till att organisera något som kan störa Kommunals konflikt, säger Christer Ejderberg, regionchef för Sif Norrbotten.
Företagsdagiset är bemannat med förskolelärare som annars har andra sysslor. Sif är noga med att poängtera att företaget inte kan beordra en supporttekniker att lämna sina arbetsuppgifter för att ta hand barn.
- Av anställningsavtalet framgår vad man är anställd för att göra, man har ingen skyldighet att arbeta med något annat. Företaget bryter mot mbl om någon beordras att arbeta med barnen utan förhandling, säger Christer Ejderberg.
Enligt företaget har förskolelärarna frivilligt anmält sitt intresse att ta hand om barnen. Men Christer Ejderberg betonar att detta är en fråga om moral.
- Här får det påtalas att man gör sig delaktig i Kommunals konflikt och minskar effekten av den, det är inte Sifs avsikt.
Samtidigt poängterar Christer Ejderberg att sifarna saknar lagliga och arbetsrättsliga möjligheter att agera mot företaget.
Att dagisverksamheten tangerar strejkbryteri anser även Sifs biträdande förhandlingschef Iréne Svensson.
- Det hade varit bättre om föräldrarna fått permission med lön för att vara hemma och ta hand om sina barn. Att de öppnar dagis saboterar konflikten, säger Iréne Svensson.
Excellent E-service agerande betecknas som illojalt av Marianne Lindberg, vid Kommunal i Piteå. Kommunals ombudsman Lars Thörn menar att företagets dagis utgör ett alternativ till den kommunala barnomsorgen och därför strider mot konflikten.
- Vi har bett Sif om hjälp att försöka få stopp på den här barnomsorgen, säger Lars Thörn.

CHRISTINA SWAHN





Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsrätt

Trafiklärare startade egen skola – avskedades

Trafikläraren gjorde som sina två kollegor och startade upp en trafikskola parallellt med sitt jobb. Men medan kollegorna fick vara kvar blev mannen avskedad.
Lina Björk Publicerad 12 november 2024, kl 13:14
hand pekar mot en maskin som mäter eco-driving
Trafikläraren startade upp en egen skola, men hade inga kunder. Han borde därför inte avskedats på grund av illojalitet, menar Unionen. Foto: TT/Henrik Montgomery

Under medarbetarsamtal med sin chef berättade mannen att han var intresserad av att starta egen verksamhet. Kollegor till honom hade gjort samma sak, gått ned i tid och arbetade nu som konsulter på trafikskolan. Strax efter mötet blev han avskedad med motiveringen att han agerat illojalt.

Trafikskolan han registrerat var vilande, han bedrev ingen verksamhet och hans arbetsgivare förlorade varken några kunder eller affärer på grund av honom. Han hade dessutom informerat sin chef om planerna. 

– Att enbart starta upp ett eget bolag utan att aktivt bedriva verksamheten är inte tillräckligt för att anse det vara illojalt mot arbetsgivaren. I begreppet ligger att det måste finnas en viss skada för arbetsgivaren och så är det inte i det här fallet, säger Filip Vujcic, förbundsjurist på Unionen och företräder medlemmen i Arbetsdomstolen. 

Förutom att arbetsgivaren inte lidit skada av trafiklärarens sidobolag, var uppsåtet inte att vilseleda sin arbetsgivare. Tvärtom var han transparent, enligt stämningsansökan.  

– Vår medlem har varit helt ärlig med sin arbetsgivare. De har fört en dialog om saken, vilket inte var konstigt med tanke på att flera kollegor har haft exakt samma upplägg. Att han blev avskedad kom som en överraskning.

Unionen stämmer nu arbetsgivaren på sammanlagt 150 000 kronor plus utebliven lön. 

* Kollega har bett trafikskolan i södra Sverige om en kommentar om tvisten. De svarar via mejl att de inte kommenterar pågående ärenden.