Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Sif positivt till prövning av långtidssjuka

Försäkringskassan ska särskilt pröva sjukfall som pågått längre än två år. Ams ska hjälpa dem som behöver byta jobb. Samtidigt uppmuntras sjuka att börja studera. Åtgärder som välkomnas av Sif då fler hjälps tillbaka i arbete.
Publicerad
Olika insatser för att minska ohälsotalen föreslås i regeringens budgetproposition. I ett pilotprojekt ska Försäkringskassan först granska personer som under mer än två år varit sjuka, haft aktivitetsersättning eller tidsbegränsad sjukersättning (fd förtidspension). Även de som har rehabiliteringspenning ska synas. Efter bedömning ska rätten till fortsatt ersättning prövas. Då avgörs även om arbetsförmedlingen ska kopplas in för att hitta ett nytt jobb.
- Det är oerhört bra, det är den typ av satsning på rehabilitering av långtidssjukskrivna som vi efterlyst länge. Det handlar om att få tillbaka fler i arbete. Det är dock viktigt att insatserna framför allt går ut på att säkerställa individens rehabilitering och att det inte bara blir en fråga om att bedöma rätten till ersättning, säger Niklas Hjert, chef för Sifs enhet för arbetsmiljö och försäkring.
Vid en prövning av sjukersättningen ser skyddsnäten olika ut beroende på vilken typ av ersättning man har. Den som har en tidsbegränsad sjukersättning har kvar den lagstadgade rätten till anställning. Men den som fått sjukersättning tillsvidare har inget skydd i lagen för att behålla sitt arbete. Möjligheter att få a-kasseersättning finns dock.
- Sjukskrivning räknas som överhoppningsbar tid. Man kan gå max sju år tillbaka i tiden, hittar man då arbete som uppfyller arbetsvillkoret kan man få ersättning enligt den högre nivån. Annars gäller ersättningen från grundförsäkringen på 320 kronor per dag, säger Niklas Hjert.
Den som börjar studera och som varit sjuk i mer än ett år får ha sin ersättning vilande under studietiden, dock längst 24 månader. Även livränta från arbetsskadeförsäkringen ska göras vilande. Rätten till beviljat bostadstillägg ska finnas kvar, möjlighet att söka studiemedel finns.
Reglerna ska bli flexiblare för deltidssjukskrivna som vill plugga. Försäkringskassan ska se över nödvändiga regelförändringar och lägga förslag senast den sista november.

CHRISTINA SWAHN

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsrätt

Trafiklärare startade egen skola – avskedades

Trafikläraren gjorde som sina två kollegor och startade upp en trafikskola parallellt med sitt jobb. Men medan kollegorna fick vara kvar blev mannen avskedad.
Lina Björk Publicerad 12 november 2024, kl 13:14
hand pekar mot en maskin som mäter eco-driving
Trafikläraren startade upp en egen skola, men hade inga kunder. Han borde därför inte avskedats på grund av illojalitet, menar Unionen. Foto: TT/Henrik Montgomery

Under medarbetarsamtal med sin chef berättade mannen att han var intresserad av att starta egen verksamhet. Kollegor till honom hade gjort samma sak, gått ned i tid och arbetade nu som konsulter på trafikskolan. Strax efter mötet blev han avskedad med motiveringen att han agerat illojalt.

Trafikskolan han registrerat var vilande, han bedrev ingen verksamhet och hans arbetsgivare förlorade varken några kunder eller affärer på grund av honom. Han hade dessutom informerat sin chef om planerna. 

– Att enbart starta upp ett eget bolag utan att aktivt bedriva verksamheten är inte tillräckligt för att anse det vara illojalt mot arbetsgivaren. I begreppet ligger att det måste finnas en viss skada för arbetsgivaren och så är det inte i det här fallet, säger Filip Vujcic, förbundsjurist på Unionen och företräder medlemmen i Arbetsdomstolen. 

Förutom att arbetsgivaren inte lidit skada av trafiklärarens sidobolag, var uppsåtet inte att vilseleda sin arbetsgivare. Tvärtom var han transparent, enligt stämningsansökan.  

– Vår medlem har varit helt ärlig med sin arbetsgivare. De har fört en dialog om saken, vilket inte var konstigt med tanke på att flera kollegor har haft exakt samma upplägg. Att han blev avskedad kom som en överraskning.

Unionen stämmer nu arbetsgivaren på sammanlagt 150 000 kronor plus utebliven lön. 

* Kollega har bett trafikskolan i södra Sverige om en kommentar om tvisten. De svarar via mejl att de inte kommenterar pågående ärenden.