Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Sif häver arbetsgivares rätt att provanställa

De anställda på Sykes callcenter i Dals Ed har tröttnat på att arbetsgivaren inte respekterar avtalets regler för provanställning. Nu väntar central förhandling.
Publicerad
Sykes använder provanställning som regel i stället för undantag. I tjänstemannaavtalet står att provanställning kan användas om "medarbetarens kvalifikationer inom befattningsområdet är oprövade" eller om det "föreligger särskilda skäl att pröva kvalifikationerna mot arbetsuppgifternas speciella krav".
-Kreti och pleti provanställs. Vi kan inte se att folk måste ha några särskilda kvalifikationer för att jobba här. Vi jobbar på ett callcenter och pratar i telefon. Har man någon gång sommarjobbat och haft kontakt med människor räcker det, säger Bendik Anthonsen, Sifklubbens ordförande.
Klubben sade upp provanställningsrätten i höstas. Under uppsägningstiden har företaget provanställt 25 personer.
-Vi har gett företaget flera möjligheter att sitta ned och komma överens, men det har inte lett till något, säger Bendik Anthonsen.
I morgon, onsdag, träffas de centrala parterna för förhandling. Åsa Erba Stenhammar leder förhandlingarna för Sif.
- Vår roll är inte att uppfostra arbetsgivaren, det ska Almega göra. Vi ska hedra det här avtalet, annars är det inget värt. Det är principiellt viktigt, säger hon.
Det är första gången Sif förhandlar för en klubb som sagt upp arbetsgivarens rätt att provanställa. Och Åsa Erba Stenhammar anser att det är en viktig fråga.
-Under en provanställning kan arbetsgivaren göra hur han vill. Man behöver inte motivera en uppsägning, det räcker att man har varit sjuk en gång för mycket eller kommit för sent. Man måste passa sig jäkligt noga. Det är därför det finns villkor i rätten att provanställa.
Om parterna inte kommer överens på onsdagen kommer frågan att hamna i tjänstemarknadsnämnden.
- Rimligt vore en avkylningsperiod på två år eller tills de har lärt sig. Vi kan köra det här ganska hårt eftersom ingen enskild hamnar i kläm. För en gångs skull behöver inte vi övertyga arbetsgivaren, det är de som ska övertyga oss om att de bättrar sig, säger Åsa Erba Stenhammar.

LINDA SVENSSON

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsrätt

Trafiklärare startade egen skola – avskedades

Trafikläraren gjorde som sina två kollegor och startade upp en trafikskola parallellt med sitt jobb. Men medan kollegorna fick vara kvar blev mannen avskedad.
Lina Björk Publicerad 12 november 2024, kl 13:14
hand pekar mot en maskin som mäter eco-driving
Trafikläraren startade upp en egen skola, men hade inga kunder. Han borde därför inte avskedats på grund av illojalitet, menar Unionen. Foto: TT/Henrik Montgomery

Under medarbetarsamtal med sin chef berättade mannen att han var intresserad av att starta egen verksamhet. Kollegor till honom hade gjort samma sak, gått ned i tid och arbetade nu som konsulter på trafikskolan. Strax efter mötet blev han avskedad med motiveringen att han agerat illojalt.

Trafikskolan han registrerat var vilande, han bedrev ingen verksamhet och hans arbetsgivare förlorade varken några kunder eller affärer på grund av honom. Han hade dessutom informerat sin chef om planerna. 

– Att enbart starta upp ett eget bolag utan att aktivt bedriva verksamheten är inte tillräckligt för att anse det vara illojalt mot arbetsgivaren. I begreppet ligger att det måste finnas en viss skada för arbetsgivaren och så är det inte i det här fallet, säger Filip Vujcic, förbundsjurist på Unionen och företräder medlemmen i Arbetsdomstolen. 

Förutom att arbetsgivaren inte lidit skada av trafiklärarens sidobolag, var uppsåtet inte att vilseleda sin arbetsgivare. Tvärtom var han transparent, enligt stämningsansökan.  

– Vår medlem har varit helt ärlig med sin arbetsgivare. De har fört en dialog om saken, vilket inte var konstigt med tanke på att flera kollegor har haft exakt samma upplägg. Att han blev avskedad kom som en överraskning.

Unionen stämmer nu arbetsgivaren på sammanlagt 150 000 kronor plus utebliven lön. 

* Kollega har bett trafikskolan i södra Sverige om en kommentar om tvisten. De svarar via mejl att de inte kommenterar pågående ärenden.