Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Sif bygger vidare på gamla IT-systemet

Efter misslyckandet med att upphandla ett nytt IT-system fortsätter Sif att lappa och laga det gamla.<br />-Jag ser inte alls det här som ett fiasko, säger Sifs stabschef Kerstin Christopherson.<br />
Publicerad
Under upphandlingen restes en och annan kritisk röst. Det fanns regionchefer som undrade varför det var så bråttom att köpa in ett helt nytt verksamhetssystem. Kunde det inte vänta tills efter det planerade samgåendet mellan Sif och HTF? Det besked som gavs var att beslutet var fattat och upphandlingen skulle genomföras.
MedWind, systemstödet för förbundets medlemsregister, ansågs vara ett malätet lapptäcke. Systemet underhölls inte längre av Microsoft. Sif var därmed beroende av en handfull konsulters kompetens. Dessutom saknade organisationen ett ärende- och dokumenthanteringssystem.
När Sifs verkställande ledning duckade för de stigande kostnaderna och bröt kontraktet med IT-leverantören Kentor gällde det att rädda både ansiktet och allt det arbete som lagts ner under två år.
-Tack vare den gedigna och tydliga kravspecifikationen som stora delar av verksamheten varit involverad i så kunde vi redan under förstudien upptäcka att det bästa var att avbryta samarbetet. Det är naturligtvis bättre att upptäcka det nu än i en senare fas av projektet, meddelade stabschefen Kerstin Christopherson 18 september.
Därefter följde i rask takt, vecka efter vecka, uppmuntrande information på intranätet: "Spårbyte för verksamhetssystemet", "Nedlagt arbete är inte förgäves" och "MedWind - nu ännu mer Wind i seglen!!!" Plötsligt var det möjligt att på egen hand (Sifs IT-enhet) modernisera den tidigare så hopplöst föråldrade databasen och bygga ut den med nya funktioner. Efter en uppgradering av den grundläggande systemarkitekturen har datasystemen snabbats upp med 80 procent i snitt. Svarstiderna i medlemsregistret har mer än halverats. Och broar byggs nu mellan MedWind, telefoni och webb.
Att inleda en ny stor IT-upphandling finns det inte tid till, eftersom samgåendet med HTF tar stora resurser i anspråk under hela 2007.
Hur mycket arbetstid som över hundra anställda lagt ner på att modernisera verksamhetssystemet är svårt att uppskatta. Ytterligare ett konsultföretag har varit inblandat. IRM fick betalt för att rigga själva upphandlingen.
-Vi gjorde ett gediget arbete. Vi har lärt oss massor. Nu kan vi öka effektiviteten i våra befintliga system, konstaterar Kerstin Christopherson.

BJÖRN ÖIJER

I morgon: Kentor drog längsta strået

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsrätt

Trafiklärare startade egen skola – avskedades

Trafikläraren gjorde som sina två kollegor och startade upp en trafikskola parallellt med sitt jobb. Men medan kollegorna fick vara kvar blev mannen avskedad.
Lina Björk Publicerad 12 november 2024, kl 13:14
hand pekar mot en maskin som mäter eco-driving
Trafikläraren startade upp en egen skola, men hade inga kunder. Han borde därför inte avskedats på grund av illojalitet, menar Unionen. Foto: TT/Henrik Montgomery

Under medarbetarsamtal med sin chef berättade mannen att han var intresserad av att starta egen verksamhet. Kollegor till honom hade gjort samma sak, gått ned i tid och arbetade nu som konsulter på trafikskolan. Strax efter mötet blev han avskedad med motiveringen att han agerat illojalt.

Trafikskolan han registrerat var vilande, han bedrev ingen verksamhet och hans arbetsgivare förlorade varken några kunder eller affärer på grund av honom. Han hade dessutom informerat sin chef om planerna. 

– Att enbart starta upp ett eget bolag utan att aktivt bedriva verksamheten är inte tillräckligt för att anse det vara illojalt mot arbetsgivaren. I begreppet ligger att det måste finnas en viss skada för arbetsgivaren och så är det inte i det här fallet, säger Filip Vujcic, förbundsjurist på Unionen och företräder medlemmen i Arbetsdomstolen. 

Förutom att arbetsgivaren inte lidit skada av trafiklärarens sidobolag, var uppsåtet inte att vilseleda sin arbetsgivare. Tvärtom var han transparent, enligt stämningsansökan.  

– Vår medlem har varit helt ärlig med sin arbetsgivare. De har fört en dialog om saken, vilket inte var konstigt med tanke på att flera kollegor har haft exakt samma upplägg. Att han blev avskedad kom som en överraskning.

Unionen stämmer nu arbetsgivaren på sammanlagt 150 000 kronor plus utebliven lön. 

* Kollega har bett trafikskolan i södra Sverige om en kommentar om tvisten. De svarar via mejl att de inte kommenterar pågående ärenden.