Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Sif bröt avtal med IT-konsult

IT-konsulten Kentor, som planerar en börsintroduktion 2007, har åkt på sitt första stora bakslag på 23 år. Sif ville upphandla ett nytt verksamhetssystem men drog sig ur efter en förstudie på grund av priset.<br />
Publicerad
Kentor har alltsedan bolaget bildades 1983 av två personer varit något av en framgångssaga inom IT-branschen. Företaget har i dag över 200 anställda och har visat vinst varje år. Det tillhör de 500 snabbast växande företagen i Europa. Inte ens när IT-bubblan sprack år 2000 gick Kentor med förlust. Lönsamheten klarades genom att lägga ner kontoret i Danmark.
Enda problemet av dignitet var en namntvist i mitten av 90-talet. Bolaget tvingades då ge upp sitt ursprungliga namn Mandat Consult under hård press från det större Mandator. Uppgörelsen renderade en del pengar, som Mandat Consults grundare och vd Anssi Atterby använde till att lansera det nya namnet.
Kentor är grekiska och betyder "den som styr och driver på". Namnbytet marknadsfördes bland annat på affischtavlor i Stockholms tunnelbana med hjälp av hockeyspelaren Kenta Nilsson och Kent, känd från tv-serien Robinson.
Sen dess har kunderna strömmat till. De finns i privata näringslivet (AstraZeneca, Ericsson, Tele 2 m fl), offentliga sektorn (Finansinspektionen, Naturvårdsverket, Rikspolisstyrelsen) och organisationsvärlden (TCO, Saco, Svenskt Näringsliv).
I januari i år vann Kentor en anbudstävlan utlyst av Sif. Ordern var värd åtskilliga miljoner och togs hem i konkurrens med tre andra leverantörer. Det gällde att bygga ett nytt datoriserat verksamhetssystem åt Sveriges tredje största fackförbund. En kravspecifikation på 400 sidor låg till grund för beställningen.
Avtal skrevs under i april och jobbet skulle inledas efter en förstudie under sommaren. Förstudien drog ut på tiden och i september backade Sif ur affären. Prislappen blev för hög. Det fanns också andra orsaker.
- Jag var jätteförvånad över att projektet avbröts, säger Kentors vd Anssi Atterby till Siftidningen.
- Många har sagt att det var tufft gjort av oss att vi vågade avbryta, säger Sifs stabschef Kerstin Christopherson som var ansvarig för upphandlingen.

BJÖRN ÖIJER

I morgon: Det var inte gratis för Sif att avbryta samarbetet

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsrätt

Trafiklärare startade egen skola – avskedades

Trafikläraren gjorde som sina två kollegor och startade upp en trafikskola parallellt med sitt jobb. Men medan kollegorna fick vara kvar blev mannen avskedad.
Lina Björk Publicerad 12 november 2024, kl 13:14
hand pekar mot en maskin som mäter eco-driving
Trafikläraren startade upp en egen skola, men hade inga kunder. Han borde därför inte avskedats på grund av illojalitet, menar Unionen. Foto: TT/Henrik Montgomery

Under medarbetarsamtal med sin chef berättade mannen att han var intresserad av att starta egen verksamhet. Kollegor till honom hade gjort samma sak, gått ned i tid och arbetade nu som konsulter på trafikskolan. Strax efter mötet blev han avskedad med motiveringen att han agerat illojalt.

Trafikskolan han registrerat var vilande, han bedrev ingen verksamhet och hans arbetsgivare förlorade varken några kunder eller affärer på grund av honom. Han hade dessutom informerat sin chef om planerna. 

– Att enbart starta upp ett eget bolag utan att aktivt bedriva verksamheten är inte tillräckligt för att anse det vara illojalt mot arbetsgivaren. I begreppet ligger att det måste finnas en viss skada för arbetsgivaren och så är det inte i det här fallet, säger Filip Vujcic, förbundsjurist på Unionen och företräder medlemmen i Arbetsdomstolen. 

Förutom att arbetsgivaren inte lidit skada av trafiklärarens sidobolag, var uppsåtet inte att vilseleda sin arbetsgivare. Tvärtom var han transparent, enligt stämningsansökan.  

– Vår medlem har varit helt ärlig med sin arbetsgivare. De har fört en dialog om saken, vilket inte var konstigt med tanke på att flera kollegor har haft exakt samma upplägg. Att han blev avskedad kom som en överraskning.

Unionen stämmer nu arbetsgivaren på sammanlagt 150 000 kronor plus utebliven lön. 

* Kollega har bett trafikskolan i södra Sverige om en kommentar om tvisten. De svarar via mejl att de inte kommenterar pågående ärenden.