Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Seko demonstrerade mot Connex

"Sparka Connex, inte Per!" skrek de 30 som i snålblåsten eskorterade Jannis Konstantis, vice ordförande i Sekos Klubb 119, och ordföranden Per Johansson till tvisteförhandlingarna på Connex huvudkontor i Sundbyberg på måndagseftermiddagen.<br />
Publicerad
"Säg inte grisarsle, säg julskinka!" stod det på ett av plakaten. Per Johansson använde det ordet om en överordnad och det kom med på Connex lista över skäl till att sparka honom. Listans genomgående tema är samarbetssvårigheter och bristande social kompetens. Men Johansson har upprepade gånger påtalat säkerhetsbrister hos Connex, och Seko anser att det är dessa klagomål som är den egentliga orsaken till uppsägningen.
- Man undrar ju om det är rätt att privatisera offentlig verksamhet när det innebär att säkerheten sätts åt sidan för vinstens skull, säger Per Johansson som själv inte närvarade vid förhandlingarna.
Hur känns det när folk ropar ditt namn?
- Jag har ju blivit en symbolfråga i den här kampen. Förtroendevalda måste kunna vara säkra på sina jobb trots att de framför kritik mot arbetsgivaren. Brandmännens sektionsordförande Ove Fröjd köptes ju exempelvis ut och det finns fler exempel.
- Förhandlingarna här är bara ett spel säger Håkan Stocke, ledamot i Klubb 119:s styrelse. Varken Seko eller Connex kommer att backa så det här går med största sannolikhet vidare till arbetsdomstolen och det är båda parter fullt medvetna om.
Det dröjer då sannolikt över ett halvår innan konflikten får sin slutliga lösning.

DANIEL LARSSON

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsrätt

Trafiklärare startade egen skola – avskedades

Trafikläraren gjorde som sina två kollegor och startade upp en trafikskola parallellt med sitt jobb. Men medan kollegorna fick vara kvar blev mannen avskedad.
Lina Björk Publicerad 12 november 2024, kl 13:14
hand pekar mot en maskin som mäter eco-driving
Trafikläraren startade upp en egen skola, men hade inga kunder. Han borde därför inte avskedats på grund av illojalitet, menar Unionen. Foto: TT/Henrik Montgomery

Under medarbetarsamtal med sin chef berättade mannen att han var intresserad av att starta egen verksamhet. Kollegor till honom hade gjort samma sak, gått ned i tid och arbetade nu som konsulter på trafikskolan. Strax efter mötet blev han avskedad med motiveringen att han agerat illojalt.

Trafikskolan han registrerat var vilande, han bedrev ingen verksamhet och hans arbetsgivare förlorade varken några kunder eller affärer på grund av honom. Han hade dessutom informerat sin chef om planerna. 

– Att enbart starta upp ett eget bolag utan att aktivt bedriva verksamheten är inte tillräckligt för att anse det vara illojalt mot arbetsgivaren. I begreppet ligger att det måste finnas en viss skada för arbetsgivaren och så är det inte i det här fallet, säger Filip Vujcic, förbundsjurist på Unionen och företräder medlemmen i Arbetsdomstolen. 

Förutom att arbetsgivaren inte lidit skada av trafiklärarens sidobolag, var uppsåtet inte att vilseleda sin arbetsgivare. Tvärtom var han transparent, enligt stämningsansökan.  

– Vår medlem har varit helt ärlig med sin arbetsgivare. De har fört en dialog om saken, vilket inte var konstigt med tanke på att flera kollegor har haft exakt samma upplägg. Att han blev avskedad kom som en överraskning.

Unionen stämmer nu arbetsgivaren på sammanlagt 150 000 kronor plus utebliven lön. 

* Kollega har bett trafikskolan i södra Sverige om en kommentar om tvisten. De svarar via mejl att de inte kommenterar pågående ärenden.