Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Samfood struntade i att omplacera

När Samfood skulle flytta försäljningsavdelningen blev Monica Macauley av med jobbet. Företaget prövade inte möjligheterna till omplacering. I juni avgörs fallet av AD.
Publicerad
Hösten 2000 skulle Samfood flytta försäljningskontoret från Malmö till Kristianstad. En omorganisation genomfördes vilket ledde till att femton personer sades upp.
Monica och sju andra som arbetade på olika försäljningsavdelningar i företaget sades upp, trots att de arbetat många år i företaget.
- Det var mycket märkligt, kontoret flyttade från Malmö till Kristianstad, där såldes fågel inte alls kött som vi sålt. Vi blev inte ens tillfrågade om vi ville flytta. Jag hade inte tackat nej, säger Monica.
Någon omplaceringsutredning gjordes aldrig. Trots att det i Malmö fanns tre och en halv tjänst erbjöds de inte till någon av de uppsagda. Däremot uppmanades de att söka tjänsterna. Först fördes lokala förhandlingar sedan centrala. När inte resultat nåddes gick Sif vidare till AD.
Efter drygt 30 år i företaget har Monica bred kompetens. Hon hade arbetat med försäljning mot storhushåll, som telefonförsäljare, marknadsassistent och med kontrollen av lagret. När Samfood gick ihop med andra företag kom nya chefer och de hade lite kunskap om Monicas kvalifikationer.
- Ann Lundkvist som var förhandlingsansvarig för företaget gick runt och pratade med oss i två, tre minuter, efter det avgjorde hon min kompetens. Det är rena ärekränkningen, säger Monica.
Ombudsman Boel Hall, Sif Syd, delar kritiken.
- Företagsledningen har fixat det så enkelt som möjligt. De har väldiga lönsamhetsproblem. Men det är inget som de anställda ska få lida för efter att ha varit lojala i alla år, säger Boel Hall.
Hon anser att företaget har en nonchalant inställning.
- I alla år har de bidragit med sin kompetens och företaget har utnyttjat den. Då är de skyldiga att göra en omplacering, säger Boel Hall.
Sif har stämt Samfood inför AD och kräver skadestånd för brott mot omplaceringsskyldigheten i las och brott mot turordningsreglerna.
- Jag hoppas på upprättelse, säger Monica som varit arg, men inte ledsen. Hon har arbetat och trivts bra i alla år.
Monica har hittat ett nytt arbete. Efter att ha utbildat sig till projektadministratör och tagit datakörkort arbetar hon i dag som inköpsassisten på ett annat företag i Malmö.

CHRISTINA SWAHN



Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsrätt

Trafiklärare startade egen skola – avskedades

Trafikläraren gjorde som sina två kollegor och startade upp en trafikskola parallellt med sitt jobb. Men medan kollegorna fick vara kvar blev mannen avskedad.
Lina Björk Publicerad 12 november 2024, kl 13:14
hand pekar mot en maskin som mäter eco-driving
Trafikläraren startade upp en egen skola, men hade inga kunder. Han borde därför inte avskedats på grund av illojalitet, menar Unionen. Foto: TT/Henrik Montgomery

Under medarbetarsamtal med sin chef berättade mannen att han var intresserad av att starta egen verksamhet. Kollegor till honom hade gjort samma sak, gått ned i tid och arbetade nu som konsulter på trafikskolan. Strax efter mötet blev han avskedad med motiveringen att han agerat illojalt.

Trafikskolan han registrerat var vilande, han bedrev ingen verksamhet och hans arbetsgivare förlorade varken några kunder eller affärer på grund av honom. Han hade dessutom informerat sin chef om planerna. 

– Att enbart starta upp ett eget bolag utan att aktivt bedriva verksamheten är inte tillräckligt för att anse det vara illojalt mot arbetsgivaren. I begreppet ligger att det måste finnas en viss skada för arbetsgivaren och så är det inte i det här fallet, säger Filip Vujcic, förbundsjurist på Unionen och företräder medlemmen i Arbetsdomstolen. 

Förutom att arbetsgivaren inte lidit skada av trafiklärarens sidobolag, var uppsåtet inte att vilseleda sin arbetsgivare. Tvärtom var han transparent, enligt stämningsansökan.  

– Vår medlem har varit helt ärlig med sin arbetsgivare. De har fört en dialog om saken, vilket inte var konstigt med tanke på att flera kollegor har haft exakt samma upplägg. Att han blev avskedad kom som en överraskning.

Unionen stämmer nu arbetsgivaren på sammanlagt 150 000 kronor plus utebliven lön. 

* Kollega har bett trafikskolan i södra Sverige om en kommentar om tvisten. De svarar via mejl att de inte kommenterar pågående ärenden.