Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Sågverk får betala skadestånd efter att ha struntat i omplacering

Efter 35 år på sågverket tvingades Per Fiskvik sluta. Men företaget skulle ha gett honom annat jobb, konstaterar Arbetsdomstolen.
Publicerad
- Får jag chansen kommer jag tillbaka, säger Per Fiskvik efter domen.
- Det är nästan så att jag älskar det här företaget. Men jag är lite besviken. Ska man få ut det bästa av företaget måste man få personalen med sig.
Domstolen dömde sågverket Wedde & Co i Älvdalen, att betala 60 000 kronor i ideellt skadestånd. Därtill kommer Per Fiskviks lön. Totalt kan det bli 32 månadslöner.
Per Fiskvik har arbetat på sågverket sedan 1960-talet, sedan 1989 som tjänsteman. Hösten 2001 blev han uppsagd, en omorganisation skulle göra honom överflödig. Samtidigt anställde företaget dock en ny sågare.
Per Fiskvik ansåg att det var ett jobb han skulle ha erbjudits. Arbetsgivaren hävdade att han skulle behöva mellan 12 och 18 månaders utbildning först.
- Har man aldrig sett ett sågverk förut kan det stämma. Men jag har jobbat i produktionen i 25 år, och kan vissa delar av det här jobbet sedan tidigare.
Den linjen gick också Arbetsdomstolen på.
Per Fiskvik tvivlade aldrig på att han skulle vinna målet. Han tror inte heller att företaget egentligen tror att han inte skulle klara jobbet som sågare.
- Det låg helt klart något annat bakom. Jag har alltid sagt vad jag tycker, det är inte alla som klarar det.
Sifs förbundsjurist Margareta Holmberg företrädde Per Fiskvik i Arbetsdomstolen.
- Företaget sa upp honom bland annat med motiveringen att det behövdes en ekonom i stället. Det kunde vi inte göra något åt. Men nu anställde man en sågare samtidigt.
Det är dock sällan som den anställde får rätt när det blir tvist om vad som kan räknas som tillräckliga kvalifikationer för ett jobb.
- Det har blivit svårare och svårare för oss att vinna de här målen. Arbetsgivaren ska visa att kvalifikationerna inte är tillräckliga, men om han då ställer upp mycket höga krav blir det vi som i vår tur måste visa att han har tillräckliga kvalifikationer. Att Sif vann det här målet beror på att man lyckades få en tidigare anställd att vittna om att arbetsgivarens krav på utbildning för att Per Fiskvik skulle bli sågare var orealistiska, tror Margareta Holmberg.

NIKLAS HALLSTEDT

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsrätt

Trafiklärare startade egen skola – avskedades

Trafikläraren gjorde som sina två kollegor och startade upp en trafikskola parallellt med sitt jobb. Men medan kollegorna fick vara kvar blev mannen avskedad.
Lina Björk Publicerad 12 november 2024, kl 13:14
hand pekar mot en maskin som mäter eco-driving
Trafikläraren startade upp en egen skola, men hade inga kunder. Han borde därför inte avskedats på grund av illojalitet, menar Unionen. Foto: TT/Henrik Montgomery

Under medarbetarsamtal med sin chef berättade mannen att han var intresserad av att starta egen verksamhet. Kollegor till honom hade gjort samma sak, gått ned i tid och arbetade nu som konsulter på trafikskolan. Strax efter mötet blev han avskedad med motiveringen att han agerat illojalt.

Trafikskolan han registrerat var vilande, han bedrev ingen verksamhet och hans arbetsgivare förlorade varken några kunder eller affärer på grund av honom. Han hade dessutom informerat sin chef om planerna. 

– Att enbart starta upp ett eget bolag utan att aktivt bedriva verksamheten är inte tillräckligt för att anse det vara illojalt mot arbetsgivaren. I begreppet ligger att det måste finnas en viss skada för arbetsgivaren och så är det inte i det här fallet, säger Filip Vujcic, förbundsjurist på Unionen och företräder medlemmen i Arbetsdomstolen. 

Förutom att arbetsgivaren inte lidit skada av trafiklärarens sidobolag, var uppsåtet inte att vilseleda sin arbetsgivare. Tvärtom var han transparent, enligt stämningsansökan.  

– Vår medlem har varit helt ärlig med sin arbetsgivare. De har fört en dialog om saken, vilket inte var konstigt med tanke på att flera kollegor har haft exakt samma upplägg. Att han blev avskedad kom som en överraskning.

Unionen stämmer nu arbetsgivaren på sammanlagt 150 000 kronor plus utebliven lön. 

* Kollega har bett trafikskolan i södra Sverige om en kommentar om tvisten. De svarar via mejl att de inte kommenterar pågående ärenden.