Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Sades upp efter graviditetsbesked

En månad efter att kvinnan börjat på redovisningsföretaget upptäckte hon att hon var gravid, vilket inte uppskattades av hennes arbetsgivare som avslutade hennes provanställning. Nu stämmer Unionen bolaget på 150 000 för diskriminering.
Lina Björk Publicerad 27 april 2015, kl 12:54
Jessica Gow/TT
Unionen stämmer ett företag som både diskriminerat en kvinna som meddelade att hon blivit gravid, och sedan även kränkte föreningsrätten efter att kvinnan tagit kontakt med sitt förbund. Jessica Gow/TT

När kvinnan berättade för sin chef att hon var med barn svarade hon med att säga upp hennes provanställning med argumentet att företaget inte kunde ta in några nya kunder på grund av hennes graviditet. Hon erbjöds istället en timanställning som plåster på såren.

Kvinnan kontaktade Unionen som begärde förhandling. När chefen fick reda på det begärde hon tillbaka nycklar och bankdosor samt bad kvinnan att omedelbart lämna arbetsplatsen. Nu stäms företaget både för diskriminering på grund av kön och föreningsrättskränkning, då hon fick repressalier för att ha kontaktat sitt fackförbund.

Arbetsrätt

Avskedad via sms under sjukskrivning

Mannen hade jobbat på bärgningsfirman i fyra år när han under en sjukskrivning blev avskedad via sms. Anledningen var att han föredrog den bil han brukade köra.
Publicerad 2 juni 2023, kl 13:03
Man tittar på sin smartphone och läser ett sms
När mannen varit sjukskriven ett par veckor fick han ett sms av sin arbetsgivare som talade om att han var avskedad. Foto: Shutterstock

Enligt arbetsgivaren hade mannen arbetsvägrat och misskött sin tidrapportering. Arbetsvägran rörde sig om en händelse då en kollega hade bett honom att köra en specifik bil, men mannen hade föredragit en annan och tagit den istället.  

Bolaget menar också att han misskött sin tidsredovisning och inte rapporterat in rätt antal timmar för olika uppdrag. Här har dock Unionen en annan uppfattning.

– Han har rapporterat in korrekt tid både muntligen och via den app som företaget använder för tidsredovisning, säger Sverker Wickberg, förbundsjurist på Unionen och som företräder medlemmen i tingsrätten.
 

Avskedades via sms

Bara några veckor efter att mannen blev sjukskriven avskedades han utan att bolaget gett honom en varning eller påpekat några problem. Unionen stämmer nu arbetsgivaren på sammanlagt 150 000 kronor för avskedandet, samt utebliven lön och sjuklön.