Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Polisanmälda tjänstemän slipper åtal

Fem anställda på Flextronics i Visby blev i september avskedade och polisanmälda. Nu har åklagaren lagt ned förundersökningen. Men företaget förbereder en stämning där man kräver skadestånd.
Publicerad
Flextronics skulle lägga ned sin verksamhet i Visby. Det kom till fem anställdas kännedom. För att rädda kvar sina, och förhoppningsvis andras, jobb beslutade de i juni att starta ett eget företag och ta upp tråden där Flextronics släppte den.
-Vår verksamhet har hela tiden varit förankrad i företagsledningen här i Visby, säger Daniel Ekelund, en av de fem.
Men den dag i september när de skulle ha en presentation av det nya företaget dök Sverigechefen Glenn Svedberg upp med polisen i släptåg och avskedanden i handen. Flextronics polisanmälde de fem anställda för trolöshet mot huvudman, stöld och förskingring.
- Vi fick åka polisbil till stationen där vi förhördes. Sedan fick vi sitta i arresten, säger Daniel Ekelund.
Sifs förhandlare Bo Rönnholm anser att Flextronics jagar mygg med kanoner.
- Det enda fel de här killarna gjort är att de inte skaffade skriftligt på de överenskommelser man hade med platschefen. Jag har varit med om liknande uppgörelser många gånger, och har man att göra med folk som står vid sitt ord är det inget problem att köra igång på lösa boliner, säger han.
Men Glenn Svedberg håller inte med.
- Vi anser att vi har sex punkter som är direkt avskedsgrundande. En av dem rör det muntliga avtal som man anser sig ha med den lokala ledningen i Visby. Om vi hade gjort saker i rätt ordning och skrivit på avtal som reglerade verksamheten hade det inte behövt gå så här långt, säger han.
Flextronics anser att de fem tidigare anställda har använt sig av material, anställda och lokaler som tillhör företaget, och kräver ersättning för det.
- Vi vill ha alla intäkter som de fått medan de varit anställda på Flextronics. Det är en ganska rimlig begäran anser vi.
Daniel Ekelund påpekar att han och de andra har betalat för det de har använt.
- Vi har köpt produkter och tjänster av Flextronics. 900 000 har vi betalat. Glenn Svedberg menar att vi har stulit utrustning och sålt vidare för egen vinning, men alla pengar vi har fått in finns kvar i företaget.
Nu förbereder parterna stämningar på varsitt håll. De sparkade vill ha upprättelse och kräver att företaget säger upp dem med uppsägningstid i stället. Ärendet kommer att tas upp i Arbetsdomstolen om de inte kommer överens. Flextronics arbetar på en stämning där företaget kräver skadestånd för de ekonomiska förluster man anser sig ha gjort på grund av de tidigare anställdas egna verksamhet.

LINDA SVENSSON

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsrätt

Trafiklärare startade egen skola – avskedades

Trafikläraren gjorde som sina två kollegor och startade upp en trafikskola parallellt med sitt jobb. Men medan kollegorna fick vara kvar blev mannen avskedad.
Lina Björk Publicerad 12 november 2024, kl 13:14
hand pekar mot en maskin som mäter eco-driving
Trafikläraren startade upp en egen skola, men hade inga kunder. Han borde därför inte avskedats på grund av illojalitet, menar Unionen. Foto: TT/Henrik Montgomery

Under medarbetarsamtal med sin chef berättade mannen att han var intresserad av att starta egen verksamhet. Kollegor till honom hade gjort samma sak, gått ned i tid och arbetade nu som konsulter på trafikskolan. Strax efter mötet blev han avskedad med motiveringen att han agerat illojalt.

Trafikskolan han registrerat var vilande, han bedrev ingen verksamhet och hans arbetsgivare förlorade varken några kunder eller affärer på grund av honom. Han hade dessutom informerat sin chef om planerna. 

– Att enbart starta upp ett eget bolag utan att aktivt bedriva verksamheten är inte tillräckligt för att anse det vara illojalt mot arbetsgivaren. I begreppet ligger att det måste finnas en viss skada för arbetsgivaren och så är det inte i det här fallet, säger Filip Vujcic, förbundsjurist på Unionen och företräder medlemmen i Arbetsdomstolen. 

Förutom att arbetsgivaren inte lidit skada av trafiklärarens sidobolag, var uppsåtet inte att vilseleda sin arbetsgivare. Tvärtom var han transparent, enligt stämningsansökan.  

– Vår medlem har varit helt ärlig med sin arbetsgivare. De har fört en dialog om saken, vilket inte var konstigt med tanke på att flera kollegor har haft exakt samma upplägg. Att han blev avskedad kom som en överraskning.

Unionen stämmer nu arbetsgivaren på sammanlagt 150 000 kronor plus utebliven lön. 

* Kollega har bett trafikskolan i södra Sverige om en kommentar om tvisten. De svarar via mejl att de inte kommenterar pågående ärenden.