Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Polisanmälda tjänstemän slipper åtal

Fem anställda på Flextronics i Visby blev i september avskedade och polisanmälda. Nu har åklagaren lagt ned förundersökningen. Men företaget förbereder en stämning där man kräver skadestånd.
Publicerad
Flextronics skulle lägga ned sin verksamhet i Visby. Det kom till fem anställdas kännedom. För att rädda kvar sina, och förhoppningsvis andras, jobb beslutade de i juni att starta ett eget företag och ta upp tråden där Flextronics släppte den.
-Vår verksamhet har hela tiden varit förankrad i företagsledningen här i Visby, säger Daniel Ekelund, en av de fem.
Men den dag i september när de skulle ha en presentation av det nya företaget dök Sverigechefen Glenn Svedberg upp med polisen i släptåg och avskedanden i handen. Flextronics polisanmälde de fem anställda för trolöshet mot huvudman, stöld och förskingring.
- Vi fick åka polisbil till stationen där vi förhördes. Sedan fick vi sitta i arresten, säger Daniel Ekelund.
Sifs förhandlare Bo Rönnholm anser att Flextronics jagar mygg med kanoner.
- Det enda fel de här killarna gjort är att de inte skaffade skriftligt på de överenskommelser man hade med platschefen. Jag har varit med om liknande uppgörelser många gånger, och har man att göra med folk som står vid sitt ord är det inget problem att köra igång på lösa boliner, säger han.
Men Glenn Svedberg håller inte med.
- Vi anser att vi har sex punkter som är direkt avskedsgrundande. En av dem rör det muntliga avtal som man anser sig ha med den lokala ledningen i Visby. Om vi hade gjort saker i rätt ordning och skrivit på avtal som reglerade verksamheten hade det inte behövt gå så här långt, säger han.
Flextronics anser att de fem tidigare anställda har använt sig av material, anställda och lokaler som tillhör företaget, och kräver ersättning för det.
- Vi vill ha alla intäkter som de fått medan de varit anställda på Flextronics. Det är en ganska rimlig begäran anser vi.
Daniel Ekelund påpekar att han och de andra har betalat för det de har använt.
- Vi har köpt produkter och tjänster av Flextronics. 900 000 har vi betalat. Glenn Svedberg menar att vi har stulit utrustning och sålt vidare för egen vinning, men alla pengar vi har fått in finns kvar i företaget.
Nu förbereder parterna stämningar på varsitt håll. De sparkade vill ha upprättelse och kräver att företaget säger upp dem med uppsägningstid i stället. Ärendet kommer att tas upp i Arbetsdomstolen om de inte kommer överens. Flextronics arbetar på en stämning där företaget kräver skadestånd för de ekonomiska förluster man anser sig ha gjort på grund av de tidigare anställdas egna verksamhet.

LINDA SVENSSON

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsrätt

Övervakades via webbkamera under hela arbetsdagen

Kvinnan tvingades ha sin webbkamera på under hela arbetsdagen, då chefen ville se att hon jobbade. Övervakningen var så närgången att hon blev sjukskriven. Unionen stämmer företaget för brott mot EU:s dataskyddsförordning.
Lina Björk Publicerad 24 april 2025, kl 09:44
Kameraövervakning med webcam. Till vänster en stor och lite hotfull webbkamera, till höger en kvinna vid en dator. Ser rädd och obekväm ut.
Övervakades av chefen med webbkamera - varje dag. Kvinnan tvingades ha sin webbkamera på hela arbetsdagarna då chefen ville se att hon "verkligen jobbade". En övervakning som kan vara olaglig. Foto: Colourbox.

Får arbetsgivare övervaka sina anställda under arbetstid? Nej, inte i det här fallet menar Unionen som har lämnat in en stämning till Stockhoms tingsrätt om brott mot EU:s dataskyddsförordning. 

Tvisten handlar om en kvinna som skötte bokningar via kundtjänst och sades upp i maj förra året. Under uppsägningstiden krävde hennes arbetsgivare att hon skulle ha ett digitalt möte, med kamera och ljud påslaget under hela arbetsdagen, medan hon ringde upp kunder. 

Hon var ständigt i bild, medan hennes chef hade sitt ljud avslaget. 

–  Övervakningen har varit väldigt närgången och gjort att hon mått så dåligt att hon fått sjukskriva sig, säger Cecilia Arklid, Förbundsjurist på Unionen och företräder medlemmen i tingsrätten. 

Övervakning av anställda okej – ibland

Ibland kan det vara befogat att bevaka sina anställda, men då kräver lagen specifika grunder. Exempelvis kan det vara okej om det krävs för att fullgöra en rättslig förpliktelse eller att det finns ett samtycke. Som huvudregel gäller dock inte samtycke när det rör sig om en situation mellan arbetsgivare och anställd, då den ena är i beroendeställning till den andra. 

Arbetsgivaren informerade inte vad webbinspelningen skulle leda till, eller undersökte om det fanns mindre ingripande åtgärder för att uppnå sitt mål- exempelvis mer aktiv arbetsledning. Nu stämmer Unionen företaget för brott mot EU:s dataskyddsförordning och kräver 50 000 kronor i skadestånd till medlemmen. 

Dom kan bli prejudicerande

Tvisten är den första i sitt slag som går till domstol och en dom kommer att vara prejudicerande, alltså bli vägledande för hur liknande tvister ska avgöras. 

–  Om det blir en dom kommer den att förtydliga hur en arbetsgivare får, eller inte får övervaka sina anställda i realtid, säger Cecilia Arklid.