Det är Miljöpartiet som tillsammans med Centern, Folkpartiet och Vänsterpartiet nu kräver att lönediskriminering, som är en fråga om mänskliga rättigheter, lyfts ur AD:s ansvarsområde.
- AD:s beslut i de mål som avgjorts rättfärdigar lönediskriminering eftersom man konstaterar att yrkena är jämförbara men att männen ska tjäna mer för det är så marknaden ser ut.
Om allmänna domstolar skulle ta över mål som rör lönediskriminering innebär det att man får en möjlighet att överklaga besluten. I dag är AD:s beslut slutgiltigt.
- En domstol som dömer om mänskliga rättigheter kan inte styras av partsintressen. Facken och arbetsgivarna är naturligtvis intresserade av att behålla makten över lönesättningen, säger Matz hammarström.
Det är en synpunkt som även JämO har gett uttryck för. En normal sammansättning av ledamöterna i AD är två arbetstagarrepresentanter, två arbetsgivarrepresentanter, en person med särskild kunskap om arbetsrätt samt två jurister. JämO och de fyra partierna menar att arbetsmarknadens parter får för stort inflytande, eftersom de har intresse av att behålla kollektivavtalens roll i lönesättningen.
- Vi delar JämO:s uppfattning att det är principiellt fel att pröva den här typen av ärenden i AD, säger Matz Hammarström.
LINDA SVENSSON