Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Påpekade felaktiga fakturor - förlorade jobbet

När företagets redovisningsansvarig påtalade märkliga fakturor blev chefen rasande - och gav henne en skriftlig varning. När hon därefter ville lämna rummet hävdade han att hon sagt upp sig. Nu har Unionen stämt bolaget.
Ola Rennstam Publicerad 14 september 2022, kl 06:00
Bild på faktura.
Arbetsgivaren blev rasande när företagets redovisningsansvarig påpekade att några fakturor var felaktiga. Foto: Jessica Gow/TT.

Kvinnan hade hunnit arbeta som redovisningsansvarig på ett Stockholmsföretag ett par månader när hon upptäckte ett antal fakturor för märkeskläder som inte kunde härledas till någon av bolagets kunder. När hon inte fick tag i sin chef kontaktade hon i stället mannens mamma, som sitter i bolagets styrelse, men denne kunde inte ge någon förklaring till inköpet.

Kort därpå fick redovisningsekonomen en utskällning av chefen med anledning av hon kontaktat modern.

– Hon förklarade att hon är skyldig att bokföra fakturorna på rätt sätt och var tydlig med att hon inte tänkte medverka i något olagligt, säger Annika Melin Koeppel, förbundsjurist på Unionen som företräder kvinnan.

Ville lämna rummet - ansågs ha sagt upp sig

Nästa dag blev hon inkallad i ett konferensrum på arbetsplatsen där chefen anklagade henne för en lång rad fel han ansåg att hon begått.

Därefter räckte han fram ett papper med en skriftlig varning som han krävde att hon skulle underteckna. När hon till slut skrev på pappret och berättade att hon tänkte lämna rummet tolkade chefen det som att hon sa upp sig.

– Vår medlem protesterade genast mot denna tolkning och förklarade att hon enbart avsåg att återgå till sina arbetsuppgifter, säger Annika Melin Koeppel.

Trots kvinnans protester fick hon ett sms från chefen samma kväll som bekräftade att hon sagt upp sig och att han skulle återkomma med besked om hennes sista anställningsdag. Under veckorna som följde fick hon dagligen sms från chefen som påtalade hur inkompetent hon var.

På kvinnans näst sista arbetsdag tilldelades hon ytterligare en varning från mannen via sms, dessutom fick hon instruktioner om att dagen därpå lämna tillbaka samtliga arbetsredskap, annars skulle hon polisanmälas för stöld.

"Påpekande om fakturor orsak till uppsägning"

Unionen, som nu stämt företaget i Solna tingsrätt, slår fast att arbetsgivarens agerande är att jämställa med en uppsägning.

– Vi menar att hennes påtalande om fakturorna är den enda anledningen till att arbetsgivaren inte ville ha henne kvar. Innan detta tillfälle har hon endast fått beröm för hur hon skött sina arbetsuppgifter, säger Annika Melin Koeppel.

Unionen menar att bolaget har brutit mot god sed på arbetsmarknaden genom att tilldela kvinnan två ogrundade varningar och påstå att hon sagt upp sig själv och därefter ignorera hennes protester mot detta. Unionen kräver 100 000 kronor i skadestånd för brott mot las, lagen om anställningsskydd.

Tidigare i somras stämde Unionen samma företag i ett helt annat ärende. Detta sedan en säljare blivit av med jobbet då han protesterat mot att arbetsgivaren plötsligt bestämt sig för att ta bort hans fasta grundlön.

Arbetsrätt

Avskedad via sms under sjukskrivning

Mannen hade jobbat på bärgningsfirman i fyra år när han under en sjukskrivning blev avskedad via sms. Anledningen var att han föredrog den bil han brukade köra.
Publicerad 2 juni 2023, kl 13:03
Man tittar på sin smartphone och läser ett sms
När mannen varit sjukskriven ett par veckor fick han ett sms av sin arbetsgivare som talade om att han var avskedad. Foto: Shutterstock

Enligt arbetsgivaren hade mannen arbetsvägrat och misskött sin tidrapportering. Arbetsvägran rörde sig om en händelse då en kollega hade bett honom att köra en specifik bil, men mannen hade föredragit en annan och tagit den istället.  

Bolaget menar också att han misskött sin tidsredovisning och inte rapporterat in rätt antal timmar för olika uppdrag. Här har dock Unionen en annan uppfattning.

– Han har rapporterat in korrekt tid både muntligen och via den app som företaget använder för tidsredovisning, säger Sverker Wickberg, förbundsjurist på Unionen och som företräder medlemmen i tingsrätten.
 

Avskedades via sms

Bara några veckor efter att mannen blev sjukskriven avskedades han utan att bolaget gett honom en varning eller påpekat några problem. Unionen stämmer nu arbetsgivaren på sammanlagt 150 000 kronor för avskedandet, samt utebliven lön och sjuklön.