Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Fick ingen säljbonus – nu stämmer Unionen företaget

Säljaren tjänade in en årsbonus. Efter att han sagt upp sig fick han inte de utlovade pengarna. Dessutom försökte företagsledningen pressa honom att inte träffa gamla kunder.
Elisabeth Brising Publicerad
Avtal på ett bord.
Företaget försökte få säljaren att skriva på ett avtal om att inte träffa gamla kunder. Annars skulle han inte få sin utlovade bonus. Foto: Shutterstock

Mannen anställdes som account manager och projektledare på ett miljöteknikföretag i november 2019. 

Jobbet som säljare gick bra och mannen fick ofta beröm av sin chef. Men han hade svårt att få ihop livspusslet med tre små barn hemma. Därför såg han sig om efter ett annat jobb.

Fick höra att han inte skulle få pengarna

Efter knappt två år på företaget utlovades en bonus på varsin månadslön för alla säljare om företaget uppnådde säljmålet det aktuella året. Kort därefter hittade trebarnspappan ett annat jobb som passade hans familjesituation bättre.

Han sa upp sig från miljöteknikföretaget den sista december 2021. Det visade sig vid ungefär samma tid att företaget hade nått årets säljmål. Trots det fick mannen veta att han inte skulle få någon bonus.

Chefens fru pressade säljaren

Chefens fru, som också är delägare i företaget, hörde av sig till säljaren. Hon sa att hon och hennes man bara kunde tänka sig att betala ut bonusen om den anställde undertecknade ett avtal om att inte ha någon kontakt med sina gamla kunder framöver. Men i mannens anställningsavtal fanns ingen sådan konkurrensbegränsning.

Mannen svarade att hans nya arbetsgivare, som arbetar i samma bransch, skulle boka kundmöten åt honom. Säljaren skulle mycket väl kunna få i arbetsuppgift att möta sådana personer han arbetat med tidigare.

Alla andra fick bonus utom trebarnspappan

I februari 2022 fick alla andra medarbetare i företaget som nått säljmålet sina bonusar, även de som sagt upp sig. Alla utom trebarnspappan.

Mannen hörde av sig till Unionen som höll en förhandling med företagsledningen som slutade i oenighet. Nu stämmer Unionen företaget i Göteborgs tingsrätt för att driva in en fordran på 31 000 kronor, inklusive ränta, till den före detta anställde.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsrätt

Övervakades via webbkamera under hela arbetsdagen

Kvinnan tvingades ha sin webbkamera på under hela arbetsdagen, då chefen ville se att hon jobbade. Övervakningen var så närgången att hon blev sjukskriven. Unionen stämmer företaget för brott mot EU:s dataskyddsförordning.
Lina Björk Publicerad 24 april 2025, kl 09:44
Kameraövervakning med webcam. Till vänster en stor och lite hotfull webbkamera, till höger en kvinna vid en dator. Ser rädd och obekväm ut.
Övervakades av chefen med webbkamera - varje dag. Kvinnan tvingades ha sin webbkamera på hela arbetsdagarna då chefen ville se att hon "verkligen jobbade". En övervakning som kan vara olaglig. Foto: Colourbox.

Får arbetsgivare övervaka sina anställda under arbetstid? Nej, inte i det här fallet menar Unionen som har lämnat in en stämning till Stockhoms tingsrätt om brott mot EU:s dataskyddsförordning. 

Tvisten handlar om en kvinna som skötte bokningar via kundtjänst och sades upp i maj förra året. Under uppsägningstiden krävde hennes arbetsgivare att hon skulle ha ett digitalt möte, med kamera och ljud påslaget under hela arbetsdagen, medan hon ringde upp kunder. 

Hon var ständigt i bild, medan hennes chef hade sitt ljud avslaget. 

–  Övervakningen har varit väldigt närgången och gjort att hon mått så dåligt att hon fått sjukskriva sig, säger Cecilia Arklid, Förbundsjurist på Unionen och företräder medlemmen i tingsrätten. 

Övervakning av anställda okej – ibland

Ibland kan det vara befogat att bevaka sina anställda, men då kräver lagen specifika grunder. Exempelvis kan det vara okej om det krävs för att fullgöra en rättslig förpliktelse eller att det finns ett samtycke. Som huvudregel gäller dock inte samtycke när det rör sig om en situation mellan arbetsgivare och anställd, då den ena är i beroendeställning till den andra. 

Arbetsgivaren informerade inte vad webbinspelningen skulle leda till, eller undersökte om det fanns mindre ingripande åtgärder för att uppnå sitt mål- exempelvis mer aktiv arbetsledning. Nu stämmer Unionen företaget för brott mot EU:s dataskyddsförordning och kräver 50 000 kronor i skadestånd till medlemmen. 

Dom kan bli prejudicerande

Tvisten är den första i sitt slag som går till domstol och en dom kommer att vara prejudicerande, alltså bli vägledande för hur liknande tvister ska avgöras. 

–  Om det blir en dom kommer den att förtydliga hur en arbetsgivare får, eller inte får övervaka sina anställda i realtid, säger Cecilia Arklid.