Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Otryggt för frilansare och vikarier på SVT

Kritiken om att SVT tillämpar rovdrift på frilansare och visstidsanställda är högst befogad. Det menar Gun Karlsson, ordförande i Unionenklubben på SVT.
– Det hör till vardagen, personalpolitiken när det gäller visstidsanställda ser ut på det här viset.
Johanna Rovira Publicerad 13 mars 2019, kl 12:40
Claudio Bresciani/SCANPIX
Missnöjet gror på Sveriges Television. Claudio Bresciani/SCANPIX

Två programledare, Daniel Sjölin och Lina Thomsgård, har i olika sammanhang vittnat om att de tvingats välja mellan att behålla sina jobb på Sveriges television, SVT,  eller vara föräldralediga. SVT har i Svenska Dagbladet kontrat med att säga att ingen blivit sparkad på grund av graviditet.

Unionenklubbens ordförande Gun Karlsson, menar dock att kritiken från programledarna helt klart är befogad.

– Det gäller inte bara programledare. Det är en otrygg tillvaro för alla visstidsanställda på företaget. Företaget har som strategi att se till att visstidsanställda inte kan utnyttja sin företrädesrätt enligt lagen om anställningsskydd, säger hon.

Läs även: Jag kände mig utnyttjad

Gun Karlsson menar också att mycket av problemen består i att chefer såväl som projektledare är okunniga i arbetsrätt och vilka regler som finns i SVT:s kollektivavtal.  Just nu pågår exempelvis en förhandling med arbetsgivaren kring felaktiga kontrakt för programanställda som inte stämmer enligt lag och avtal.

– Vi gör vad vi kan för att hjälpa medlemmarna, men det är inte lätt att förändra personalpolitiken på SVT – det här har ju fortgått under många, många år. Vi försöker påtala att det inte är bra för företagets varumärke att ha den här personalpolitiken, säger Gun Karlsson.

– Jag är också upprörd över att SVT:s HR-chef Sabina Rasiwala går ut och säger att de fast anställda på SVT stannar långt upp i åldrarna. Det känns som åldersdiskriminering och att de inte är lika mycket värda.

Läs även: Ohållbar situation på SVT Nyheter

Arbetsrätt

Skyddsombud ifrågasatte arbetsmiljön – avskedades

Skyddsombudet påtalade brister i arbetsmiljön på maskinföretaget. Utan några varningar avskedades han i december med motiveringen att han hade samarbetssvårigheter.
Lina Björk Publicerad 10 april 2024, kl 13:04
Man i vit skjorta och slips samlar sina kontorstillhörigheter i en brun kartong.
Serviceteknikern avskedades. På grund av samarbetssvårigheter, menar arbetsgivaren. Felaktigt, menar Unionen och kopplar avskedet till mannens förtroendeuppdrag som skyddsombud. Foto: Colourbox.

Företaget som serviceteknikern jobbade på sysslade huvudsakligen med reparationer och installationer av städmaskiner. Det var ett tungt jobb och han försökte förbättra arbetsmiljön, framför allt sista året då han även var skyddsombud. 

I februari förra året inträffade en incident i företagets lokaler. En kollega till skyddsombudet och en person i ledande ställning hade en diskussion som utmynnade i handgripligheter. Kollegan anmälde händelsen till serviceteknikern i egenskap av skyddsombud och han upprättade en tillbudsanmälan efter att ha ringt och frågat Unionen om råd. 

Unionen stämmer: Kopplar avsked till uppdrag

I tillbudsanmälan råkade serviceteknikern av misstag kryssa i att anmälan gjordes av arbetsgivaren. Men i hela rapporten har han skrivit att det är han själv i egenskap av skyddsombud som skrivit. Arbetsgivaren ansåg att misstaget var allvarligt och valde att avskeda honom med motiveringen att han har samarbetssvårigheter. 

Unionen stämmer nu maskinföretaget och skriver i stämningsansökan att det finns en tydlig koppling mellan mannens roll som skyddsombud och avskedandet. Man begär därför 220 000 kronor i allmänt skadestånd samt utebliven lön och att avskedandet ska förklaras ogiltigt.