- Det ger ett skydd för arbetssökande som kommer till en intervju där chefen flörtar eller tafsar. Den arbetsgivaren kan anmälas för könsdiskriminering eller trakasserier utifrån kön, säger stf JämO Pia Engström Lindgren.
Anmälan görs till facket eller till JämO som kan driva fallet vidare till Arbetsdomstolen, AD.
Tidigare brott mot jämställdhetslagen har gett skadestånd på 50 000 kronor. Skärpningen, som sker utifrån EG-rätten, innebär att skyddet för den enskilde stärks. I dag kan arbetsgivaren i princip bara bli skadeståndsskyldig om den inte utrett de sexuella trakasserierna på det sätt som lagen säger.
Även lagen om förbud mot diskriminering skärps den första juli, med det blir det förbjudet med könsdiskriminering på en rad områden, däribland vid arbetsmarknadspolitiska åtgärder.
- Det ger ett skydd för kvinnor om en platsförmedlare till exempel bara förmedlar lagerarbeten till män, säger Pia Engström Lindgren.
De som startar eget företag får också ökade möjligheter att kräva skadestånd om de missgynnas.
- Vi har fått signaler om att kvinnor som vill låna för att starta eget får problem på banken, säger Pia Engström Lindgren.
Könsdiskriminering förbjuds också vid yrkespraktik, medlemskap i arbetstagar-, arbetsgivar- och yrkesorganisationer och förmåner som är förknippade med dem samt arbetslöshetsförsäkringen.
CHRISTINA SWAHN