Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

"Nytt rekord i att följa las på Ericsson"

Personalstyrkan på Ericsson Telecom i Stockholm ska reduceras med ytterligare 500 anställda. Förhandlingarna är avslutade och Sif:s förhandlare Tommy Lindbohm kallar det svenskt rekord i att följa las.
Publicerad
- Vi har bevisat att det går att använda lagen även i så här stora företag, något som SAF i sin propaganda påstår inte går.
Ericsson Telecom är först ut i en andra sväng av neddragningar. Fler är att vänta på bland annat Ericsson Radio Systems och LM Ericsson. Tommy Lindbohm förhandlar även på LM, men han tror inte att det blir lika lätt att enas kring tolkningen av lagen om anställningsskydd (las).
- Vi har en professionell motpart här på Telecom som har sett fördelarna med att följa las. Det är klart att den folkstorm mot hur uppsägningarna sköttes före sommaren har bidragit till att man ville göra det på rätt sätt nu.
Klubben har varit noga med att tillämpa definitionen av "tillräckliga kvalifikationer", en grundformulering i las. De har även varit noga med kravet att så långt som möjligt omplacera anställda.
- Gemene man har förstått det här. I det stora hela har det gått väldigt sansat till. Det är ingen tvekan om att vi har minskat risken för att medlemmarna ska vara missnöjda, säger Tommy Lindbohm.
Men missnöje finns alltid där folk sägs upp. Ofta är det de som arbetat länge och som inte får en plats i den nya organisationen som känner sig svikna.
- Las är en regel för hur du ska bemanna den nya organisationen. Det finns naturligtvis personer som har jobbat länge som inte har tillräckliga kvalifikationer när deras gamla befattning försvinner. Sådana har vi en hel del. Till exempel personer i fabriksnära verksamhet, de har mycket svårt att ta ett annat jobb när deras gamla försvinner.
Företaget hade 2500 personer på turordningslistan. Bemanningen har minskats med 500. Runt 40 har fått avtalspension.

LINDA SVENSSON

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsrätt

Trafiklärare startade egen skola – avskedades

Trafikläraren gjorde som sina två kollegor och startade upp en trafikskola parallellt med sitt jobb. Men medan kollegorna fick vara kvar blev mannen avskedad.
Lina Björk Publicerad 12 november 2024, kl 13:14
hand pekar mot en maskin som mäter eco-driving
Trafikläraren startade upp en egen skola, men hade inga kunder. Han borde därför inte avskedats på grund av illojalitet, menar Unionen. Foto: TT/Henrik Montgomery

Under medarbetarsamtal med sin chef berättade mannen att han var intresserad av att starta egen verksamhet. Kollegor till honom hade gjort samma sak, gått ned i tid och arbetade nu som konsulter på trafikskolan. Strax efter mötet blev han avskedad med motiveringen att han agerat illojalt.

Trafikskolan han registrerat var vilande, han bedrev ingen verksamhet och hans arbetsgivare förlorade varken några kunder eller affärer på grund av honom. Han hade dessutom informerat sin chef om planerna. 

– Att enbart starta upp ett eget bolag utan att aktivt bedriva verksamheten är inte tillräckligt för att anse det vara illojalt mot arbetsgivaren. I begreppet ligger att det måste finnas en viss skada för arbetsgivaren och så är det inte i det här fallet, säger Filip Vujcic, förbundsjurist på Unionen och företräder medlemmen i Arbetsdomstolen. 

Förutom att arbetsgivaren inte lidit skada av trafiklärarens sidobolag, var uppsåtet inte att vilseleda sin arbetsgivare. Tvärtom var han transparent, enligt stämningsansökan.  

– Vår medlem har varit helt ärlig med sin arbetsgivare. De har fört en dialog om saken, vilket inte var konstigt med tanke på att flera kollegor har haft exakt samma upplägg. Att han blev avskedad kom som en överraskning.

Unionen stämmer nu arbetsgivaren på sammanlagt 150 000 kronor plus utebliven lön. 

* Kollega har bett trafikskolan i södra Sverige om en kommentar om tvisten. De svarar via mejl att de inte kommenterar pågående ärenden.