Än så länge finns förbundet bara i Östersund men har, enligt Mats El Kott, tecknat kollektivavtal även utanför Jämtlands gränser.
Han förnekar inte att den nya fackföreningen är mer arbetsgivarvänlig än de redan etablerade.
- Det beror på hur man ser det hela. På företaget där det här facket bildades är medlemmarna inte särskilt missnöjda. Arbetsgivaren kan inte göra vad som helst, som de kan på företag utan kollektivavtal.
Företag som tecknar avtal med Fackföreningen för arbete i Sverige omfattas bland annat av mer generösa regler kring visstidsanställning än lagen om anställningsskydd föreskriver. För de anställda på El & energiteknik i Åre, som har avtal med fackföreningen är minimilönerna 80 kronor i timmen för anställda som fyllt 21 och 60 kronor i timmen för dem som är under 21. Arbetsgivaren är inte skyldig att teckna pensions-, arbetsskade- eller sjukförsäkring, även om det rekommenderas. Anställda är skyldiga att utföra övertidsarbete om arbetsgivaren så kräver. Då får man ordinarie timlön.
Byggnads avtalssekreterare Gunnar Ericson säger till LO-tidningen att han tror att det är arbetsgivare som ligger bakom Fackföreningen för arbete i Sverige.
LINDA SVENSSON