Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Ny idé ska lösa övertalighet utan varsel

Företaget Intralets idé går ut på att inom ett nätverk para ihop företag som behöver minska respektive öka personalstyrkan i perioder. På så sätt kan man undvika varsel vid tillfälliga svackor. Men facket är inte odelat positivt.
Publicerad
- Idén är genialisk, men rent ideologiskt tror jag inte på såna här lösningar. Alla såna här konstruktioner riskerar att på sikt urholka arbetsrätten, säger Patrik Troedson, ombudsman på Sif Syd.
Han menar att risken finns att mindre seriösa företag utnyttjar systemet för att bli av med personal som inte är önskvärd.
Även på Handelsanställdas förbund har man uttryckt tveksamhet.
Men Intralet försäkrar att man inte kommer att arbeta med oseriösa arbetsgivare. Företaget ska matcha övertaliga på företag med andra bolag som behöver förstärkning.
- Det sker på frivillig basis, alltid. I varje enskilt fall gör vi en genomlysning av vad Intralet kan bidra med, säger Hasse Anderberg, ansvarig för Intralet Syd.
Omplacering ska även kunna ske om den anställde känner att han eller hon behöver utvecklas och få nya erfarenheter. Lönen och förmånerna, liksom anställningen, kommer att ligga kvar hos den gamla arbetsgivaren. Även så kallade reträttjobb nämns i verksamhetsbeskrivningen som företaget skickat ut. Det innebär att anställda som varit sjukskrivna eller riskerar att bli det ska erbjudas andra, enklare jobb för att undvika sjukfrånvaro.
- Andemeningen är att arbetsmarknaden ska fungera lite smidigare än hittills. Om vi kommer in när ett företag står inför en varselsituation kan vi hjälpa till att undvika uppsägningar till villkor man själv är med och ställer som anställd, säger Hasse Anderberg.
Information om verksamheten har skickats ut till fackförbund och företag. I höst väntar man att det ska dra igång i full skala.
- Det är viktigt som tusan att facken är med. De ska tillvarata sina medlemmars intressen, säger Hasse Anderberg.

LINDA SVENSSON

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsrätt

Trafiklärare startade egen skola – avskedades

Trafikläraren gjorde som sina två kollegor och startade upp en trafikskola parallellt med sitt jobb. Men medan kollegorna fick vara kvar blev mannen avskedad.
Lina Björk Publicerad 12 november 2024, kl 13:14
hand pekar mot en maskin som mäter eco-driving
Trafikläraren startade upp en egen skola, men hade inga kunder. Han borde därför inte avskedats på grund av illojalitet, menar Unionen. Foto: TT/Henrik Montgomery

Under medarbetarsamtal med sin chef berättade mannen att han var intresserad av att starta egen verksamhet. Kollegor till honom hade gjort samma sak, gått ned i tid och arbetade nu som konsulter på trafikskolan. Strax efter mötet blev han avskedad med motiveringen att han agerat illojalt.

Trafikskolan han registrerat var vilande, han bedrev ingen verksamhet och hans arbetsgivare förlorade varken några kunder eller affärer på grund av honom. Han hade dessutom informerat sin chef om planerna. 

– Att enbart starta upp ett eget bolag utan att aktivt bedriva verksamheten är inte tillräckligt för att anse det vara illojalt mot arbetsgivaren. I begreppet ligger att det måste finnas en viss skada för arbetsgivaren och så är det inte i det här fallet, säger Filip Vujcic, förbundsjurist på Unionen och företräder medlemmen i Arbetsdomstolen. 

Förutom att arbetsgivaren inte lidit skada av trafiklärarens sidobolag, var uppsåtet inte att vilseleda sin arbetsgivare. Tvärtom var han transparent, enligt stämningsansökan.  

– Vår medlem har varit helt ärlig med sin arbetsgivare. De har fört en dialog om saken, vilket inte var konstigt med tanke på att flera kollegor har haft exakt samma upplägg. Att han blev avskedad kom som en överraskning.

Unionen stämmer nu arbetsgivaren på sammanlagt 150 000 kronor plus utebliven lön. 

* Kollega har bett trafikskolan i södra Sverige om en kommentar om tvisten. De svarar via mejl att de inte kommenterar pågående ärenden.