Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Massiv kritik från facket mot Frontec

69 förlorar jobbet när IT-konsulten Frontec lägger ner verksamheten i Luleå. - De vill inte göra rätt för sig och ta ansvar för den personal de har. Det gäller mbl, las och kollektivavtalet, säger Håkan Axheim, Sifs arbetsplatsombud.
Publicerad
- De försöker skjuta skulden på facket, säger Axheim.
Bakgrunden är att facket sagt nej till avtalsturlista, då facket inte fick veta vilka som kom i fråga. Samtidigt nekade företaget att betala avgångsvederlag, alltså något extra utöver uppsägningslönen. Den lösningen har förekommit vid tidigare tillfällen då antalet anställda successivt minskats med cirka 100 personer.
- Nu är det bara elitspelarna kvar. Det går inte att hävda att någon inte har tillräcklig kompetens, säger Håkan Axheim.
Som ett alternativ till nedläggning presenterade företaget också ett nytt lönesystem vilket innebar 10 procent lägre lön samt ytterligare 20 procent lägre om målen för den rörliga delen inte uppfylldes, enligt Axheim.
- Det är inte på fackets agenda att sänka lönerna. Det vore orealistiskt att sänka lönerna så mycket, konstaterar Axheim som tidigare varit med vid strandningen av de lokala förhandlingarna om IT-avtalets höjning på 2,6 procent.
Samtidigt finns misstankar om att nedläggningen i Luleå har funnits på agendan en tid. Frontecs köp av Acando har ökat vinstkraven, en omstrukturering av bolaget har enligt Axheim lett till att konsulterna i Luleå har fått svårare att konkurrera om uppdragen. Samtidigt har företaget ställt sig svalt till fackets krav att inriktningen på verksamheten skulle diskuteras.
Nu pågår förhandlingar om avveckling, facket överväger att ta in löntagarkonsult.
Jan-Erik Westerberg som är ansvarig för Frontecs norra region vill inte kommentera nedläggningen.
Frontec finns på åtta orter i Sverige och har cirka 500 anställda.

CHRISTINA SWAHN

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsrätt

Trafiklärare startade egen skola – avskedades

Trafikläraren gjorde som sina två kollegor och startade upp en trafikskola parallellt med sitt jobb. Men medan kollegorna fick vara kvar blev mannen avskedad.
Lina Björk Publicerad 12 november 2024, kl 13:14
hand pekar mot en maskin som mäter eco-driving
Trafikläraren startade upp en egen skola, men hade inga kunder. Han borde därför inte avskedats på grund av illojalitet, menar Unionen. Foto: TT/Henrik Montgomery

Under medarbetarsamtal med sin chef berättade mannen att han var intresserad av att starta egen verksamhet. Kollegor till honom hade gjort samma sak, gått ned i tid och arbetade nu som konsulter på trafikskolan. Strax efter mötet blev han avskedad med motiveringen att han agerat illojalt.

Trafikskolan han registrerat var vilande, han bedrev ingen verksamhet och hans arbetsgivare förlorade varken några kunder eller affärer på grund av honom. Han hade dessutom informerat sin chef om planerna. 

– Att enbart starta upp ett eget bolag utan att aktivt bedriva verksamheten är inte tillräckligt för att anse det vara illojalt mot arbetsgivaren. I begreppet ligger att det måste finnas en viss skada för arbetsgivaren och så är det inte i det här fallet, säger Filip Vujcic, förbundsjurist på Unionen och företräder medlemmen i Arbetsdomstolen. 

Förutom att arbetsgivaren inte lidit skada av trafiklärarens sidobolag, var uppsåtet inte att vilseleda sin arbetsgivare. Tvärtom var han transparent, enligt stämningsansökan.  

– Vår medlem har varit helt ärlig med sin arbetsgivare. De har fört en dialog om saken, vilket inte var konstigt med tanke på att flera kollegor har haft exakt samma upplägg. Att han blev avskedad kom som en överraskning.

Unionen stämmer nu arbetsgivaren på sammanlagt 150 000 kronor plus utebliven lön. 

* Kollega har bett trafikskolan i södra Sverige om en kommentar om tvisten. De svarar via mejl att de inte kommenterar pågående ärenden.