- Det är ett jättegenombrott som skulle bädda för avtal med andra företag. Därför vill jag inte ta ut något i förskott. Men det skulle förvåna mig mycket om Tele 2 backade, säger Lars Bejtoft, projektledare för Sifs teleoperatörsprojekt.
För de 163 medlemmarna på företaget innebär ett avtal att det blir legitimt att vara fackligt ansluten och påverka arbetsvillkoren.
- Saker och ting kan inte sopas under mattan. Om arbetsgivaren vill förändra ersättningen kommer Sif att kräva information om företagets planer. Om någon håller på att bli utbränd kan vi verka för en bättre arbetsmiljö, säger Lars Bejtoft.
Kollektivavtalet är i det närmaste nödvändigt för att tillämpa lagen om medbestämmande, vilken ger anställda möjlighet till information.
- Det är också lättare att använda sig av arbetsmiljölagen, skyddsombuden får lättare att verka för ordning och reda, säger Lars Bejtoft.
Tele 2 kan bli det tredje telekomföretaget som får kollektivavtal med Sif denna vår. Tidigare har Telenor med 248 sifmedlemmar och Song Network med 142 sifmedlemmar tecknat avtal. Förhandlingarna med Tre AB (Hi3G), där Sif har 118 medlemmar, är också långt gånga.
CHRISTINA SWAHN