- De erbjuder en miniminivå för varje person. I mitt fall hamnar det på två årslöner eftersom jag har så lång anställningstid, 36 år. Om jag blir uppsagd så får jag 18 månadslöner. Skulle jag, som är 58 år, ta en uppsägning på det här viset skulle jag nöjdförklara mig vilket vore fel, säger Lennart Hedman.
I förra veckan förlorade han möjligheten att utföra sitt arbete med programmering sedan han och en kollega stängts av från den server de använder.
- Jag kan e-posta, kolla på Internet och skriva i Word och Excel om jag skulle ha behov av det. Men jag kan inte utföra mitt arbete, säger Lennart Hedman.
När han konfronterade sin arbetsledare fick han beskedet att hon stängt av honom på order uppifrån.
- Tydligen får man göra så.
Lennart Hedman har inlett förhandlingar med en konsult som ledningen har hyrt in.
- Det står helt klart för mig vad jag kan förlora på att säga upp mig själv. Jag vill hållas helt skadelös, det har jag framfört. Vi ska ses i nästa vecka igen.
Enligt Lis-Marie Fond, ombudsman på Sifs Stockholmsavdelning, har den här typen av uppgörelser blivit allt vanligare, framför allt i IT-branschen.
- Individen kan känna sig pressad och provocerad att acceptera en uppgörelse. Men vi tycker inte att det är tillåtet att försöka komma förbi turordningen på det här sättet.
Sif har lämnat in en stämning till Arbetsdomstolen i ett liknande ärende. Där är det Cap Gemini som har försökt förmå anställda att säga upp sig mot viss ersättning.
LINDA SVENSSON