Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

KI Consulting vill gå runt turordningen

Drygt 200 personer är uppsagda, men KI Consulting vill bli av med ytterligare ett 50-tal anställda och uppmanar dem att säga upp sig. Lennart Hedman är en av dem.
Publicerad
KI Consulting and Solutions, fd Telia Prosoft, numera delvis ägt av Telia, drar ned på personalen. För bara några veckor sedan avslutades förhandlingar om uppsägning av 208 personer. Men man vill bli av med fler. Nu försöker företaget förmå uppemot 50 personer med långa anställningstider att själva säga upp sig.
- De erbjuder en miniminivå för varje person. I mitt fall hamnar det på två årslöner eftersom jag har så lång anställningstid, 36 år. Om jag blir uppsagd så får jag 18 månadslöner. Skulle jag, som är 58 år, ta en uppsägning på det här viset skulle jag nöjdförklara mig vilket vore fel, säger Lennart Hedman.
I förra veckan förlorade han möjligheten att utföra sitt arbete med programmering sedan han och en kollega stängts av från den server de använder.
- Jag kan e-posta, kolla på Internet och skriva i Word och Excel om jag skulle ha behov av det. Men jag kan inte utföra mitt arbete, säger Lennart Hedman.
När han konfronterade sin arbetsledare fick han beskedet att hon stängt av honom på order uppifrån.
- Tydligen får man göra så.
Lennart Hedman har inlett förhandlingar med en konsult som ledningen har hyrt in.
- Det står helt klart för mig vad jag kan förlora på att säga upp mig själv. Jag vill hållas helt skadelös, det har jag framfört. Vi ska ses i nästa vecka igen.
Enligt Lis-Marie Fond, ombudsman på Sifs Stockholmsavdelning, har den här typen av uppgörelser blivit allt vanligare, framför allt i IT-branschen.
- Individen kan känna sig pressad och provocerad att acceptera en uppgörelse. Men vi tycker inte att det är tillåtet att försöka komma förbi turordningen på det här sättet.
Sif har lämnat in en stämning till Arbetsdomstolen i ett liknande ärende. Där är det Cap Gemini som har försökt förmå anställda att säga upp sig mot viss ersättning.

LINDA SVENSSON

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsrätt

Trafiklärare startade egen skola – avskedades

Trafikläraren gjorde som sina två kollegor och startade upp en trafikskola parallellt med sitt jobb. Men medan kollegorna fick vara kvar blev mannen avskedad.
Lina Björk Publicerad 12 november 2024, kl 13:14
hand pekar mot en maskin som mäter eco-driving
Trafikläraren startade upp en egen skola, men hade inga kunder. Han borde därför inte avskedats på grund av illojalitet, menar Unionen. Foto: TT/Henrik Montgomery

Under medarbetarsamtal med sin chef berättade mannen att han var intresserad av att starta egen verksamhet. Kollegor till honom hade gjort samma sak, gått ned i tid och arbetade nu som konsulter på trafikskolan. Strax efter mötet blev han avskedad med motiveringen att han agerat illojalt.

Trafikskolan han registrerat var vilande, han bedrev ingen verksamhet och hans arbetsgivare förlorade varken några kunder eller affärer på grund av honom. Han hade dessutom informerat sin chef om planerna. 

– Att enbart starta upp ett eget bolag utan att aktivt bedriva verksamheten är inte tillräckligt för att anse det vara illojalt mot arbetsgivaren. I begreppet ligger att det måste finnas en viss skada för arbetsgivaren och så är det inte i det här fallet, säger Filip Vujcic, förbundsjurist på Unionen och företräder medlemmen i Arbetsdomstolen. 

Förutom att arbetsgivaren inte lidit skada av trafiklärarens sidobolag, var uppsåtet inte att vilseleda sin arbetsgivare. Tvärtom var han transparent, enligt stämningsansökan.  

– Vår medlem har varit helt ärlig med sin arbetsgivare. De har fört en dialog om saken, vilket inte var konstigt med tanke på att flera kollegor har haft exakt samma upplägg. Att han blev avskedad kom som en överraskning.

Unionen stämmer nu arbetsgivaren på sammanlagt 150 000 kronor plus utebliven lön. 

* Kollega har bett trafikskolan i södra Sverige om en kommentar om tvisten. De svarar via mejl att de inte kommenterar pågående ärenden.