Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Kentors bonus blev ett kollektivavtal

För IT-konsulten Kentor var den spruckna affären med Sif en imagemässig förlust. Men Sif krävde kollektivavtal och det öppnar möjligheter för Kentor att klara hem order som företaget tidigare missat.<br />
Publicerad
Siftidningen har berättat att Kentor inte gick lottlös ur Sifprojektet trots att man inte fick leverera det beställda verksamhetssystemet. Mellan tre och fyra miljoner tvingades fackförbundet betala för att kunna häva kontraktet. På Kentors pluskonto finns också ett nytecknat kollektivavtal med arbetsgivarorganisationen Almega IT.
- Jag ångrar inte att vi inledde samarbetet med Sif, säger Kentors vd Anssi Atterby. Vi hade inte kollektivavtal då. Vi har i tjugo års tid inte haft nåt tryck på oss från medarbetarna. Men det finns tillfällen då vi inte fått vara med.
Ett exempel är TCO, som förra året inte förlängde sitt samarbete med Kentor därför att bolaget saknade kollektivavtal. Kentor hade gjort en kartläggning av TCO:s e-postsystem Lotus Notes och låg bra till för att få bygga om detta till Microsoft Outlook.
-Det visade sig att de inte hade kollektivavtal. De var under press från Sif. Därför avbröt vi samarbetet och tog in en annan leverantör, berättar TCO:s administrative chef Nelson de Macedo.
-Kanske var det bra att Sif knuffade oss över kanten. Ja, det är nog en vinst för oss, bekräftar Kentors Anssi Atterby.
Kentor har ett ramavtal med Ericsson men var trots det nyligen nära att bli blåsta på ett kontrakt därför att lokala facket krävde kollektivavtal. Problemet löste sig så fort fackklubbarna fick klart för sig att kollektivavtal med Almega var tecknat.
Kentor blev 2001 guldpartner till Microsoft inom e-handelslösningar. På företagets hemsida uppges att 94 procent av kunderna är nöjda, enligt en oberoende undersökning våren 2005. Målsättningen är ännu högre - hundra procent nöjda kunder!
Hur rimmar det med Sif-fiaskot?
- Det känns inte bra. 94 procent nöjda kunder är dock en väldigt hög siffra, säger Anssi Atterby.
Men Sif är inte den enda missnöjda kunden inom facket. För tre år sen beställde SKTF:s IT-avdelning en utredning om att rationalisera driften. Jobbet försenades därför att Kentors konsult blev sjuk och inte ersattes i tid. Ingen i SKTF vill i dag prata om händelsen, av sekretesskäl. Men kritik av kostnaden finns och anonymt säger en källa till Siftidningen: "Egentligen tycker jag att det är viktigt att branschen får reda på hur de arbetar".

BJÖRN ÖIJER

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsrätt

Trafiklärare startade egen skola – avskedades

Trafikläraren gjorde som sina två kollegor och startade upp en trafikskola parallellt med sitt jobb. Men medan kollegorna fick vara kvar blev mannen avskedad.
Lina Björk Publicerad 12 november 2024, kl 13:14
hand pekar mot en maskin som mäter eco-driving
Trafikläraren startade upp en egen skola, men hade inga kunder. Han borde därför inte avskedats på grund av illojalitet, menar Unionen. Foto: TT/Henrik Montgomery

Under medarbetarsamtal med sin chef berättade mannen att han var intresserad av att starta egen verksamhet. Kollegor till honom hade gjort samma sak, gått ned i tid och arbetade nu som konsulter på trafikskolan. Strax efter mötet blev han avskedad med motiveringen att han agerat illojalt.

Trafikskolan han registrerat var vilande, han bedrev ingen verksamhet och hans arbetsgivare förlorade varken några kunder eller affärer på grund av honom. Han hade dessutom informerat sin chef om planerna. 

– Att enbart starta upp ett eget bolag utan att aktivt bedriva verksamheten är inte tillräckligt för att anse det vara illojalt mot arbetsgivaren. I begreppet ligger att det måste finnas en viss skada för arbetsgivaren och så är det inte i det här fallet, säger Filip Vujcic, förbundsjurist på Unionen och företräder medlemmen i Arbetsdomstolen. 

Förutom att arbetsgivaren inte lidit skada av trafiklärarens sidobolag, var uppsåtet inte att vilseleda sin arbetsgivare. Tvärtom var han transparent, enligt stämningsansökan.  

– Vår medlem har varit helt ärlig med sin arbetsgivare. De har fört en dialog om saken, vilket inte var konstigt med tanke på att flera kollegor har haft exakt samma upplägg. Att han blev avskedad kom som en överraskning.

Unionen stämmer nu arbetsgivaren på sammanlagt 150 000 kronor plus utebliven lön. 

* Kollega har bett trafikskolan i södra Sverige om en kommentar om tvisten. De svarar via mejl att de inte kommenterar pågående ärenden.