Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Intentia kritiseras för att agera antifackligt

Dataföretaget Intentia Research & Development i Linköping nobbar kollektivavtal. Det är tydligt att företaget inte vill ha facklig inblandning, anser Sifs ombudsman Pia Kalén.
Publicerad
- Företaget vill sköta sig självt och hävdar att de anställda klarar sig utan facket. Men de i lägre position och med lägre löner känner att de behöver facklig hjälp. De vågar inte säga ifrån, säger Pia Kalén.
Flera anställda som vänt sig till Sif Östergötland vill vara anonyma, andra vänder sig till tidigare anställda för att få råd.
Företaget var mer negativt till facket tidigare, menar Roger Berg som är Sifs arbetsplatsombud sedan två år. Men hos vissa chefer kan misstänksamheten leva kvar.
På medlemmarnas begäran kallade Sif till möte om arbetsmiljön. Av 210 anställda kom ett 10-tal.
- De är rädda att mista jobbet om de engagerar sig fackligt, säger Pia Kalén.
Roger Berg hävdar att företaget inte skulle motarbeta en klubb.
Sif har försökt bilda klubb, men har fått lite gehör hos de nära 40 medlemmarna.
- Många är yngre, de har bra avtal och har inte behövt vända sig till facket. De har inte varit med om några svårigheter på jobbet, säger Roger Berg.
När det gäller kollektivavtal har Sif mötts av ointresse. Mest märkbart har det varit för sifare vid neddragningarna. Dagarna före förhandlingarna har Sif Östergötland kontaktats av medlemmar som fått erbjudanden om avgångsvederlag.
- Det är frågan om rätt personer får erbjudanden eftersom det sker före omorganisationen, då är det oklart vilken kompetens som behövs för att behålla jobbet, säger Sifs ombudsman Nils-Erik Lindquist.
Roger Berg tror att det hade det varit annorlunda med en klubb.
- Då hade vi varit fler som kunnat påverka hur uppsägningar sker, säger han utifrån erfarenheten att uppsägningar tidigare dragits tillbaka sedan personalen protesterat.
Om företaget hade haft kollektivavtal hade uppsagda fått hjälp till nytt jobb och ersättning via TRR, Trygghetsrådet.
Intentias informationschef Thomas Ahlerup vill inte diskutera frågan i media.
-Om Sif har något att debattera med Intentia får de göra det med relevanta företrädare för företaget, säger han.
Intentia, som utvecklar affärssystem, har verksamhet i 40 länder.

CHRISTINA SWAHN

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsrätt

Trafiklärare startade egen skola – avskedades

Trafikläraren gjorde som sina två kollegor och startade upp en trafikskola parallellt med sitt jobb. Men medan kollegorna fick vara kvar blev mannen avskedad.
Lina Björk Publicerad 12 november 2024, kl 13:14
hand pekar mot en maskin som mäter eco-driving
Trafikläraren startade upp en egen skola, men hade inga kunder. Han borde därför inte avskedats på grund av illojalitet, menar Unionen. Foto: TT/Henrik Montgomery

Under medarbetarsamtal med sin chef berättade mannen att han var intresserad av att starta egen verksamhet. Kollegor till honom hade gjort samma sak, gått ned i tid och arbetade nu som konsulter på trafikskolan. Strax efter mötet blev han avskedad med motiveringen att han agerat illojalt.

Trafikskolan han registrerat var vilande, han bedrev ingen verksamhet och hans arbetsgivare förlorade varken några kunder eller affärer på grund av honom. Han hade dessutom informerat sin chef om planerna. 

– Att enbart starta upp ett eget bolag utan att aktivt bedriva verksamheten är inte tillräckligt för att anse det vara illojalt mot arbetsgivaren. I begreppet ligger att det måste finnas en viss skada för arbetsgivaren och så är det inte i det här fallet, säger Filip Vujcic, förbundsjurist på Unionen och företräder medlemmen i Arbetsdomstolen. 

Förutom att arbetsgivaren inte lidit skada av trafiklärarens sidobolag, var uppsåtet inte att vilseleda sin arbetsgivare. Tvärtom var han transparent, enligt stämningsansökan.  

– Vår medlem har varit helt ärlig med sin arbetsgivare. De har fört en dialog om saken, vilket inte var konstigt med tanke på att flera kollegor har haft exakt samma upplägg. Att han blev avskedad kom som en överraskning.

Unionen stämmer nu arbetsgivaren på sammanlagt 150 000 kronor plus utebliven lön. 

* Kollega har bett trafikskolan i södra Sverige om en kommentar om tvisten. De svarar via mejl att de inte kommenterar pågående ärenden.