Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Hockeyspelare fick rätt i hovrätten

Försäkringsbolaget tyckte att hockeyspelaren inte fyllt i sin hälsodeklaration rätt och nekade honom ersättning då han drabbades av en stroke. Unionen stämde i tingsrätten och vann. Nu har man även fått rätt i högre instans.
Lina Björk Publicerad
TT
TT

I december 2010 fick djurgårdsspelaren lägga skridskorna på hyllan då han en morgon kände domningar i ena kroppshalvan och tappade balansen. Domen från läkarna var hård. Orsaken till stroken var yttre våld, orsakad av hockeyn. En smäll till kunde avsluta hans liv.

Hockeyspelaren ansökte om ersättning från sin sjukförsäkring men fick nej.  I samband med att mannen började med professionell idrott fick han fylla i en hälsodeklaration där han på frågan om han tidigare haft en hjärnblödning svarade nej. Försäkringsbolaget fick ta del av mannens läkarjournaler och upptäckte att han drabbats av en hjärnblödning efter en misshandel 2003. Hade försäkringsbolaget känt till det hade mannens försäkring kostat betydligt mer.

Hockeyspelaren hävdade dock att läkarna inte berättat om hjärnblödningen 2003 utan endast sagt att han haft tur som endast kom undan med blåmärken efter slagsmålet. Tingsrätten gav mannen rätt men Försäkringskassan överklagade domen till hovrätten. Nu har även hovrätten gett Unionen och mannen rätt.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsrätt

Påpekade brister – fick sparken

Långa arbetspass och många patienter. Det var vardagen för personalen på en tandläkarklinik i Stockholm. När en av tandsköterskorna skrev ett brev till ledningen och begärde åtta timmars arbetsdag blev hon avskedad.
Ola Rennstam Publicerad 19 februari 2025, kl 06:01
tandsköterska med dentalutrustning
En tandsköterska avskedades sedan hon och några kollegor påpekat att de jobbade för långa arbetspass. Nu har Unionen stämt arbetsgivaren, en klinik i Stockholm. Foto: Colourbox

Ledningen för tandläkarkliniken krävde att personalen skulle arbeta långa pass och ta emot fler patienter än vad som är vanligt i branschen. I november förra året skrev en grupp anställda ett brev till arbetsgivaren där de begärde att de inte skulle behöva jobba mer än åtta timmar per dag och få tillgång till uppdaterad utrustning. Brevet föll inte i god jord. Kort därpå blev en av brevskrivarna – en tandsköterska och Unionenmedlem – avskedad.

Unionen: "Har inte agerat för att skada bolaget"

Unionen anser att det saknas grund för att avsluta anställningen och har nu stämt kliniken i Stockholm för brott mot las, lagen om anställningsskydd. I stämningsansökan påpekar förbundet att kvinnan alltid skött sitt arbete på ett korrekt sätt och inte på något vis agerat i syfte att skada bolaget. 
Unionen bekräftar att tandsköterskan har varit med i en sms-grupp tillsammans med andra kollegor men förnekar att hon därigenom skulle ha spridit bilder eller information som inneburit brott mot tystnadsplikten eller patientsekretessen, vilket arbetsgivaren hävdat under tidigare förhandlingar med facket.

Unionen kräver 190 000 kronor i allmänt skadestånd till medlemmen och att avskedandet ogiltigförklaras.

Fotnot: Kollega söker arbetsgivarens juridiska ombud för en kommentar.