Det är inte så att de sjuka pekas ut som övertaliga, däremot undantas de inte längre när det sker neddragningar.
- Det kan bero på att de långsjuka är många fler i dag än de var för tio år sedan. Facken kan tvingas acceptera att rehabiliteringsplaner och aktiva åtgärder inte har fungerat, och att sjuka sägs upp, säger Carl-Gustaf Leinar.
Till stöd för sina påståenden har han uppgifter från TRR-anställda runtom i landet. Det är en relativt samstämmig uppfattning att de senaste årens neddragningar går hårt åt de sjukskrivna.
- Det positiva i kråksången är att det går ganska bra för dem. I Nynäshamn, där Ericsson lägger ned, har tre fyra stycken långtidssjuka blivit friska och fått nya jobb. De behöver inte nämna något om att de varit sjuka, de tillhör helt enkelt dem som sägs upp. Uppsägningar sker så ofta nu att det inte är lika belastande.
Däremot kan de som varit borta från arbetsplatsen en längre tid och sägs upp behöva mer stöd från till exempel TRR.
- Det behövs i regel längre tid med stöd och engagemang från vår sida. Man behöver definitivt en part som ser en och bekräftar en som person. Det tar lång tid att bygga upp sitt ofta usla självförtroende.
TRR räknar med att i år ta emot 17 900 uppsagda tjänstemän. Det är nästan 13 000 fler än under 80-talets högkonjunktur.
- Vi tror inte att vi någonsin kommer tillbaka till de nivåerna. Trots att det är bra konjunktur på börsen är det inte bra på arbetsmarknaden.
TRR arbetar med att ta fram en rapport i ämnet. Den beräknas bli klar i början av december.
LINDA SVENSSON