Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Fritt fram för svenska sympatiåtgärder

Om IG Metall begär stöd för den pågående strejken vid den Electroluxägda fabriken i Nürnberg kan de svenska facken välja att vidta sympatiåtgärder, som en strejk eller en övertidsblockad.<br />
Publicerad
- Teoretiskt sett kan de vidta vilka sympatiåtgärder som helst så länge den tyska strejken är lovlig, vilket jag utgår ifrån att den är eftersom IG Metall står bakom, säger Dan Holke, chefsjurist vid LO-TCO Rättsskydd.
- Och så länge man inte vidtar sympatiåtgärder i eget syfte finns inga laghinder för dem.
Hittills har Sif och Metalls offentliga aktioner mot Electrolux planerade neddragningar och hot om utflyttning till låglöneländer begränsats till att man i en appell i höstas uttryckte oro och påpekade att Electrolux ska ta sitt sociala ansvar.
Om IG Metall nu skulle begära stöd av de svenska facken kan de alltså välja att gå mycket längre.
Ett färskt exempel är det som hände vid konflikten inom den finska pappersindustrin i höstas. Svenska Pappers vidtog då en övertidsblockad på sexton finskägda pappersbruk.
Sif uppmanade bland annat tjänstemännen att vara vaksamma så att arbetsuppgifter som var satta i blockad inte utfördes. Flera andra förbund vidtog också sympatiåtgärder innan konflikten avblåstes.
Så länge facken följer spelreglerna, som att varsla, kan arbetsgivarna endast försöka stoppa sympatiåtgärden genom att hävda att facken vidtagit åtgärden i eget intresse och be Arbetsdomstolen, AD, pröva det.
Om arbetsgivaren påstår att stridsåtgärden är olovlig är facket skyldigt att gå till AD och begära ett interimistiskt beslut om att sympatiåtgärden är lovlig. Det gäller dock inte om arbetsgivarens invändning är helt obefogad.
Strejken i Tyskland är en protest mot Electrolux planerade utflyttning av jobb, vilket också svenska Electroluxanställda hotas av. Är då inte risken stor för att arbetsgivaren kan få gehör för att en svensk sympatiåtgärd skulle ske i eget intresse?
- Nej, det är en ren solidaritetsaktion och i lagens mening kan det knappast vara något egenintresse för svenska fack att genomföra en aktion för att värna jobben i Tyskland eftersom det knappast förbättrar chansen att få behålla de svenska jobben, säger Dan Holke.
Möjligheten till att vidta sympatiåtgärder har länge kritiserats av arbetsgivarna som menar att man då drabbas, trots att man anser sig ha köpt fredsplikt genom att teckna kollektivavtal.

ANITA TÄPP

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsrätt

Trafiklärare startade egen skola – avskedades

Trafikläraren gjorde som sina två kollegor och startade upp en trafikskola parallellt med sitt jobb. Men medan kollegorna fick vara kvar blev mannen avskedad.
Lina Björk Publicerad 12 november 2024, kl 13:14
hand pekar mot en maskin som mäter eco-driving
Trafikläraren startade upp en egen skola, men hade inga kunder. Han borde därför inte avskedats på grund av illojalitet, menar Unionen. Foto: TT/Henrik Montgomery

Under medarbetarsamtal med sin chef berättade mannen att han var intresserad av att starta egen verksamhet. Kollegor till honom hade gjort samma sak, gått ned i tid och arbetade nu som konsulter på trafikskolan. Strax efter mötet blev han avskedad med motiveringen att han agerat illojalt.

Trafikskolan han registrerat var vilande, han bedrev ingen verksamhet och hans arbetsgivare förlorade varken några kunder eller affärer på grund av honom. Han hade dessutom informerat sin chef om planerna. 

– Att enbart starta upp ett eget bolag utan att aktivt bedriva verksamheten är inte tillräckligt för att anse det vara illojalt mot arbetsgivaren. I begreppet ligger att det måste finnas en viss skada för arbetsgivaren och så är det inte i det här fallet, säger Filip Vujcic, förbundsjurist på Unionen och företräder medlemmen i Arbetsdomstolen. 

Förutom att arbetsgivaren inte lidit skada av trafiklärarens sidobolag, var uppsåtet inte att vilseleda sin arbetsgivare. Tvärtom var han transparent, enligt stämningsansökan.  

– Vår medlem har varit helt ärlig med sin arbetsgivare. De har fört en dialog om saken, vilket inte var konstigt med tanke på att flera kollegor har haft exakt samma upplägg. Att han blev avskedad kom som en överraskning.

Unionen stämmer nu arbetsgivaren på sammanlagt 150 000 kronor plus utebliven lön. 

* Kollega har bett trafikskolan i södra Sverige om en kommentar om tvisten. De svarar via mejl att de inte kommenterar pågående ärenden.