Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Föräldralediga får full lön

Metallarna på De la Rue i Flen har kommit överens med ledningen om att personal som är hemma med barn ska få full lön. Sifarna kan få en liknande uppgörelse.
Publicerad
- Föräldraskap är utvecklande i sig, det ger en förmåga att klara av vissa situationer, säger personalchefen Åke Elmberg.
En orsak till att Metallklubben och företaget kommit överens om kompletterande föräldrapenning är att man ville göra något extra av potten i år, och dessutom passa på att göra sedelpresstillverkaren De la Rue till en attraktiv arbetsplats.
- Det är viktigt att kunna attrahera kompetent personal även i framtiden. I dag är det inget problem, trots att vi ligger mitt ute i ingenstans. Dessutom har vi arbetat med jämställdhetsaspekter i väldigt många år, säger Åke Elmberg.
Den som är föräldraledig får 80 procent av lönen upp till 23 683 kronor från försäkringskassan. Resterande 20 procent står företaget för. Sifklubben med sina drygt 70 medlemmar hoppas kunna införa liknande villkor för tjänstemännen i sina förhandlingar som drar igång om ett par veckor.
- Det är ett väldigt bra avtal. Men det gäller att se till så att pengarna inte tas från något annat, säger Mita Zunko, klubbens ordförande.
Men det menar Åke Elmberg är oundvikligt.
- Jag ser inget annat alternativ. Det handlar om förhandlingsmognad, vi måste ta ansvar för de centrala avtal som tecknas och göra det bästa av dem, även om vi från näringslivet helst vill slippa centrala avtal.
Med tanke på att tjänstemännen har större lönespridning finns det risk att en del hamnar över taket i föräldraförsäkringen. Några diskussioner om hur det skulle lösas, om företaget till exempel ska gå in med mer än 20 procent av lönen, eller om man måste ha ett annat upplägg med procentsats av lönen, har inte förts.
- Jag ser fram emot att Sifklubben tar upp detta. Vår ambition är att ha ett liknande avtal för alla, säger Åke Elmberg.

LINDA SVENSSON

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsrätt

Trafiklärare startade egen skola – avskedades

Trafikläraren gjorde som sina två kollegor och startade upp en trafikskola parallellt med sitt jobb. Men medan kollegorna fick vara kvar blev mannen avskedad.
Lina Björk Publicerad 12 november 2024, kl 13:14
hand pekar mot en maskin som mäter eco-driving
Trafikläraren startade upp en egen skola, men hade inga kunder. Han borde därför inte avskedats på grund av illojalitet, menar Unionen. Foto: TT/Henrik Montgomery

Under medarbetarsamtal med sin chef berättade mannen att han var intresserad av att starta egen verksamhet. Kollegor till honom hade gjort samma sak, gått ned i tid och arbetade nu som konsulter på trafikskolan. Strax efter mötet blev han avskedad med motiveringen att han agerat illojalt.

Trafikskolan han registrerat var vilande, han bedrev ingen verksamhet och hans arbetsgivare förlorade varken några kunder eller affärer på grund av honom. Han hade dessutom informerat sin chef om planerna. 

– Att enbart starta upp ett eget bolag utan att aktivt bedriva verksamheten är inte tillräckligt för att anse det vara illojalt mot arbetsgivaren. I begreppet ligger att det måste finnas en viss skada för arbetsgivaren och så är det inte i det här fallet, säger Filip Vujcic, förbundsjurist på Unionen och företräder medlemmen i Arbetsdomstolen. 

Förutom att arbetsgivaren inte lidit skada av trafiklärarens sidobolag, var uppsåtet inte att vilseleda sin arbetsgivare. Tvärtom var han transparent, enligt stämningsansökan.  

– Vår medlem har varit helt ärlig med sin arbetsgivare. De har fört en dialog om saken, vilket inte var konstigt med tanke på att flera kollegor har haft exakt samma upplägg. Att han blev avskedad kom som en överraskning.

Unionen stämmer nu arbetsgivaren på sammanlagt 150 000 kronor plus utebliven lön. 

* Kollega har bett trafikskolan i södra Sverige om en kommentar om tvisten. De svarar via mejl att de inte kommenterar pågående ärenden.