Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Fler arbetsgivare väljer att avskeda

Andelen avskedanden ökar bland dem som blir av med jobbet av personliga skäl. Att avskeda i stället för att säga upp kan bli både enklare och billigare för arbetsgivarna, enligt Sifs jurist Margareta Holmberg.<br />
Publicerad
Den som blir avskedad måste lämna arbetsplatsen omedelbart, utan uppsägningslön. Men för att en arbetsgivare ska ha rätt att avskeda personal krävs synnerligen allvarliga orsaker, till exempel stöld eller våld.
Enligt en genomgång av domar hos Arbetsdomstolen som tidningen Lag & Avtal gjort har det blivit vanligare att arbetsgivare avskedar där det i stället skulle ha varit fråga om uppsägning av personliga skäl, som mest. Margareta Holmberg känner igen bilden.
- Vi har exempel på Bilprovningen där det varit väldigt tydligt. Där har arbetsgivaren avskedat när det ibland inte ens funnits skäl till uppsägning.
Enligt Lag & Avtal avgjorde Arbetsdomstolen förra året 12 mål där någon hade blivit av med jobbet av personliga skäl. I elva av fallen var det fråga om avskedanden. Bara i två fall fick arbetsgivaren rätt.
Anledningen till denna trend kan vara ekonomisk. Visserligen är skadeståndet för ett felaktigt avskedande 20 000 kronor högre än för en felaktig uppsägning, men arbetsgivaren slipper betala lön under den tid det tar tills domstolen har avgjort tvisten.
- Om vi ogiltigförklarar en uppsägning ska den anställde gå kvar och få lön. Vid avskedanden händer det dessutom att arbetsgivare begär att få göra avräkning på skadeståndet, eftersom medlemmen ofta har haft a-kassa under tiden som processen pågår. Skulle det medges avräkning i en dom blir det i slutändan samhället som får stå för kostnaderna, säger Margareta Holmberg.
En annan orsak är att det är lättare för arbetsgivaren att avskeda, eftersom man då slipper att dagligen konfronteras med den man vill göra sig av med.
För att sätta stopp för utvecklingen tror hon att det krävs större ekonomiska konsekvenser för de arbetsgivare som missbrukar avskedandet som ett sätt att bli av med folk.
- Om arbetsgivare inte har andra skrupler så brukar ekonomiska argument bita.
För att det ska vara genomförbart anser Margareta Holmberg att det måste komma signaler från statsmakterna.
- Jag har svårt att tänka mig att domstolarna självständigt skulle börja utdöma väldigt mycket högre skadestånd.

LINDA SVENSSON

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsrätt

Trafiklärare startade egen skola – avskedades

Trafikläraren gjorde som sina två kollegor och startade upp en trafikskola parallellt med sitt jobb. Men medan kollegorna fick vara kvar blev mannen avskedad.
Lina Björk Publicerad 12 november 2024, kl 13:14
hand pekar mot en maskin som mäter eco-driving
Trafikläraren startade upp en egen skola, men hade inga kunder. Han borde därför inte avskedats på grund av illojalitet, menar Unionen. Foto: TT/Henrik Montgomery

Under medarbetarsamtal med sin chef berättade mannen att han var intresserad av att starta egen verksamhet. Kollegor till honom hade gjort samma sak, gått ned i tid och arbetade nu som konsulter på trafikskolan. Strax efter mötet blev han avskedad med motiveringen att han agerat illojalt.

Trafikskolan han registrerat var vilande, han bedrev ingen verksamhet och hans arbetsgivare förlorade varken några kunder eller affärer på grund av honom. Han hade dessutom informerat sin chef om planerna. 

– Att enbart starta upp ett eget bolag utan att aktivt bedriva verksamheten är inte tillräckligt för att anse det vara illojalt mot arbetsgivaren. I begreppet ligger att det måste finnas en viss skada för arbetsgivaren och så är det inte i det här fallet, säger Filip Vujcic, förbundsjurist på Unionen och företräder medlemmen i Arbetsdomstolen. 

Förutom att arbetsgivaren inte lidit skada av trafiklärarens sidobolag, var uppsåtet inte att vilseleda sin arbetsgivare. Tvärtom var han transparent, enligt stämningsansökan.  

– Vår medlem har varit helt ärlig med sin arbetsgivare. De har fört en dialog om saken, vilket inte var konstigt med tanke på att flera kollegor har haft exakt samma upplägg. Att han blev avskedad kom som en överraskning.

Unionen stämmer nu arbetsgivaren på sammanlagt 150 000 kronor plus utebliven lön. 

* Kollega har bett trafikskolan i södra Sverige om en kommentar om tvisten. De svarar via mejl att de inte kommenterar pågående ärenden.