Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Felsatsningar knäckte Rörstrand hävdar facket

Rörstrands anställda är ännu chockade över nedläggningsbeskedet.<br />- Ledningen har sagt att man väntar på ett trendbrott, att kurvan ska börja peka uppåt, och de sista månaderna har vi också gått med vinst. Att då få det här beskedet känns extra tungt, säger Sifordföranden Thomas Jakobsson.
Publicerad
Det ser mörkt ut för den sista kvarvarande svenska porslinsfabriken. Ett nästan 300-årigt kulturarv kan gå i graven sedan Rörstrands ägare, finska Iittala AB, meddelat att man vill förhandla om en nedläggning nästa år.
Thomas Jakobsson berättar att personalen de senaste sex åren presenterat ett antal rationaliseringsförslag för ledningen.
- Vi har velat effektivisera och automatisera fabriken men i stället tvingats lägga pengar på annat, som att renovera byggnaderna för 60 miljoner kronor. Om vi fått köpa maskiner för pengarna hade vi varit i en helt annan situation i dag.
Ledningen har uppgett att fabriken gått med nära 153 miljoner i förlust de senaste tio åren. Men enligt Thomas Jakobsson beror det alltså inte bara på att man sålt för lite.
- Fabriken har också fått bära kostnaden för produktutveckling, liksom för felsatsningar på marknaden. Det borde normalt inte belasta produktionen.
Thomas Jakobsson berättar att alla europiska porslinsfabriker har haft det tufft de senaste åren, främst på grund av konkurrens från asiatiska tillverkare. Trots det har Rörstrand tagit marknadsandelar, inte minst genom flera nya försäljningssuccéer. Men ledningen vill ändå flytta produktionen utomlands, troligen till låglöneländer i Centraleuropa eller Sydostasien
- Man har sagt att man kommer att tjäna mycket på sänkta lönekostnader som ska bli mellan 20 och 40 gånger lägre när det gäller det hundraprocentiga hantverket. Om de lyssnat på oss hade man inte haft så stor anledning att flytta verksamheten.
På Rörstrand, som funnits i i Lidköping sedan 1936, finns ännu familjer med flera generationer anställda. Ledningen har förklarat sig villig att diskutera olika stödåtgärder. Facken får hjälp av en löntagarkonsult inför förhandlingarna.
Thomas Jakobsson är oroad över utvecklingen i stort.
- Alla ser den utflyttning som pågår. Det handlar inte bara om ett kulturarv, vi måste ha kvar en tillverkningsindustri. Alla kan inte jobba med handel, service och högteknologi. Regeringen måste göra något.

ANITA TÄPP



Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsrätt

Trafiklärare startade egen skola – avskedades

Trafikläraren gjorde som sina två kollegor och startade upp en trafikskola parallellt med sitt jobb. Men medan kollegorna fick vara kvar blev mannen avskedad.
Lina Björk Publicerad 12 november 2024, kl 13:14
hand pekar mot en maskin som mäter eco-driving
Trafikläraren startade upp en egen skola, men hade inga kunder. Han borde därför inte avskedats på grund av illojalitet, menar Unionen. Foto: TT/Henrik Montgomery

Under medarbetarsamtal med sin chef berättade mannen att han var intresserad av att starta egen verksamhet. Kollegor till honom hade gjort samma sak, gått ned i tid och arbetade nu som konsulter på trafikskolan. Strax efter mötet blev han avskedad med motiveringen att han agerat illojalt.

Trafikskolan han registrerat var vilande, han bedrev ingen verksamhet och hans arbetsgivare förlorade varken några kunder eller affärer på grund av honom. Han hade dessutom informerat sin chef om planerna. 

– Att enbart starta upp ett eget bolag utan att aktivt bedriva verksamheten är inte tillräckligt för att anse det vara illojalt mot arbetsgivaren. I begreppet ligger att det måste finnas en viss skada för arbetsgivaren och så är det inte i det här fallet, säger Filip Vujcic, förbundsjurist på Unionen och företräder medlemmen i Arbetsdomstolen. 

Förutom att arbetsgivaren inte lidit skada av trafiklärarens sidobolag, var uppsåtet inte att vilseleda sin arbetsgivare. Tvärtom var han transparent, enligt stämningsansökan.  

– Vår medlem har varit helt ärlig med sin arbetsgivare. De har fört en dialog om saken, vilket inte var konstigt med tanke på att flera kollegor har haft exakt samma upplägg. Att han blev avskedad kom som en överraskning.

Unionen stämmer nu arbetsgivaren på sammanlagt 150 000 kronor plus utebliven lön. 

* Kollega har bett trafikskolan i södra Sverige om en kommentar om tvisten. De svarar via mejl att de inte kommenterar pågående ärenden.