Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Facklig rådgivning på gator och torg

För att nå fler kommer Sif ut med van och trailer för att bjuda på miniseminarier och billig lunch. På måndag startar turnén i Kista, sedan besöks Åkersberga, Sundbyberg, Täby och Södertälje.
Publicerad
- Vi ska synas mer i Kista, ingen ska ha undgått att vi har kommit för att stanna. Sif ska komma ut till folk där de jobbar för att visa vad vi kan erbjuda i stöd och resurser, säger Lars Bejtoft som leder projektet.
"Vem, mer än du, bryr sig om din karriär, lön och arbetsmiljö?", lyder den slogan som finns på Sifs trailer. Turnésällskapet har två veckor på sig att leda den i bevis. I trailern arrangeras varje dag sex miniseminarier på teman som karriärcoachning, eget-medlemskap, höj din lön, inkomstförsäkringen, arbetsmiljö, anställningsvillkor och avtalsfrågor. Här finns också informationsbroschyrer, uppkoppling till nätet, tävlingar, möjlighet att köpa en subventionerad lunch eller fika och få facklig rådgivning.
På de flesta platser som besöks finns IT- och telekomföretag som drabbats av neddragningar. Målgruppen är främst anställda inom IT och telekom vilka Sif tidigare nått på mässor. Målet är att värva 100 yrkesverksamma medlemmar. Samtidigt ska turnévagnen testas som koncept. Ger besöken i Täby och Åkersberga bra resultat kan turnén i framtiden fortsätta på andra platser i landet som Malmö, Kalmar, Karlstad och Luleå.
- Vi vill göra något som sticker ut mot det vardagliga och synas på gator och torg, säger Lars Bejtoft.
Att valkampanjen inför folkomröstningen om EMU och de valstugor som finns på vissa av de torg som Sif ska besöka skulle konkurrera med Sifs turné betvivlar Lars Bejtoft.
- Det är bara positivt att fler är ute och rör sig, det gör det roligare. Hos oss kan de koppla av med en kopp kaffe och få lite framtidstro.
Kostnaden för turnén är budgeterad till 510 000 kronor, till det kommer marknadsföringskostnader.

CHRISTINA SWAHN

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsrätt

Trafiklärare startade egen skola – avskedades

Trafikläraren gjorde som sina två kollegor och startade upp en trafikskola parallellt med sitt jobb. Men medan kollegorna fick vara kvar blev mannen avskedad.
Lina Björk Publicerad 12 november 2024, kl 13:14
hand pekar mot en maskin som mäter eco-driving
Trafikläraren startade upp en egen skola, men hade inga kunder. Han borde därför inte avskedats på grund av illojalitet, menar Unionen. Foto: TT/Henrik Montgomery

Under medarbetarsamtal med sin chef berättade mannen att han var intresserad av att starta egen verksamhet. Kollegor till honom hade gjort samma sak, gått ned i tid och arbetade nu som konsulter på trafikskolan. Strax efter mötet blev han avskedad med motiveringen att han agerat illojalt.

Trafikskolan han registrerat var vilande, han bedrev ingen verksamhet och hans arbetsgivare förlorade varken några kunder eller affärer på grund av honom. Han hade dessutom informerat sin chef om planerna. 

– Att enbart starta upp ett eget bolag utan att aktivt bedriva verksamheten är inte tillräckligt för att anse det vara illojalt mot arbetsgivaren. I begreppet ligger att det måste finnas en viss skada för arbetsgivaren och så är det inte i det här fallet, säger Filip Vujcic, förbundsjurist på Unionen och företräder medlemmen i Arbetsdomstolen. 

Förutom att arbetsgivaren inte lidit skada av trafiklärarens sidobolag, var uppsåtet inte att vilseleda sin arbetsgivare. Tvärtom var han transparent, enligt stämningsansökan.  

– Vår medlem har varit helt ärlig med sin arbetsgivare. De har fört en dialog om saken, vilket inte var konstigt med tanke på att flera kollegor har haft exakt samma upplägg. Att han blev avskedad kom som en överraskning.

Unionen stämmer nu arbetsgivaren på sammanlagt 150 000 kronor plus utebliven lön. 

* Kollega har bett trafikskolan i södra Sverige om en kommentar om tvisten. De svarar via mejl att de inte kommenterar pågående ärenden.