Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Facket ska förändras - men hur?

TCO-facken inleder ett gemensamt förändringsarbete för att göra facket mer modernt. Satsningen beräknas kosta 40 miljoner kronor för två år.
Publicerad
Sju av tio anser att facket behövs på arbetsmarknaden. Men bara tre av tio anser sig behöva facket för egen del och endast fyra av tio värdesätter de fackliga organisationernas roll i samhället. Det visar en enkät som TCO låtit göra. Till detta kommer att allt färre är med i facket.
Detta oroar TCO-förbunden som nu gör gemensam sak för att modernisera verksamheten. I dag fredag presenterades satsningen.
- Det här är ett långsiktigt arbete, som vi inte vet exakt var det slutar. Men utgångspunkten är självkritisk, vi har inte lyckats ta de fackliga idéerna in i samtiden, sade Sture Nordh.
Nio reklamfilmer i utvalda reklamtevekanaler ingår i satsningen. De ska visas intensivt under tre veckor. Liksom en hemsida som vänder sig till den yngre allmänheten, vilka kan skriva in direkta synpunkter och frågor. Förbunden räknar med hundratusentals synpunkter som ska ligga till grund för förbundens förändringsarbete.
- Det handlar inte bara om att förändra bilden av fackförbunden. Vi måste vara beredda på att ompröva oss själva och förflytta våra positioner, sade Anna-Karin Eklund från Vårdförbundet.
Utmaningarna gäller bland annat hur man ska stödja och hjälpa de allt fler som inte har fast anställning. Cecilia Fahlberg från HTF underströk att Unionen inte ska vara främmande för några förändringar, inklusive att ytterligare pressa ner medlemsavgiften.
Satsningen kommer att kosta 20 miljoner kronor i år, och enligt Sture Nordh gissningsvis lika mycket nästa år. Det är en tiondel av en månadsavgift från varje medlem, räknade ST:s ordförande Annette Carnhede ut.
Sture Nordh konstaterade att detta är första gången i historien som förbunden gör en gemensam satsning där de ställer gemensamma resurser och personal till förfogande.
- Projektet är också unikt i den meningen att vi inte vet vilka förändringar det kommer att leda till. För första gången har vi satt igång en process som vi inte vet hur den ska sluta, sade Sture Nordh.

THOMAS HELDMARK

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsrätt

Trafiklärare startade egen skola – avskedades

Trafikläraren gjorde som sina två kollegor och startade upp en trafikskola parallellt med sitt jobb. Men medan kollegorna fick vara kvar blev mannen avskedad.
Lina Björk Publicerad 12 november 2024, kl 13:14
hand pekar mot en maskin som mäter eco-driving
Trafikläraren startade upp en egen skola, men hade inga kunder. Han borde därför inte avskedats på grund av illojalitet, menar Unionen. Foto: TT/Henrik Montgomery

Under medarbetarsamtal med sin chef berättade mannen att han var intresserad av att starta egen verksamhet. Kollegor till honom hade gjort samma sak, gått ned i tid och arbetade nu som konsulter på trafikskolan. Strax efter mötet blev han avskedad med motiveringen att han agerat illojalt.

Trafikskolan han registrerat var vilande, han bedrev ingen verksamhet och hans arbetsgivare förlorade varken några kunder eller affärer på grund av honom. Han hade dessutom informerat sin chef om planerna. 

– Att enbart starta upp ett eget bolag utan att aktivt bedriva verksamheten är inte tillräckligt för att anse det vara illojalt mot arbetsgivaren. I begreppet ligger att det måste finnas en viss skada för arbetsgivaren och så är det inte i det här fallet, säger Filip Vujcic, förbundsjurist på Unionen och företräder medlemmen i Arbetsdomstolen. 

Förutom att arbetsgivaren inte lidit skada av trafiklärarens sidobolag, var uppsåtet inte att vilseleda sin arbetsgivare. Tvärtom var han transparent, enligt stämningsansökan.  

– Vår medlem har varit helt ärlig med sin arbetsgivare. De har fört en dialog om saken, vilket inte var konstigt med tanke på att flera kollegor har haft exakt samma upplägg. Att han blev avskedad kom som en överraskning.

Unionen stämmer nu arbetsgivaren på sammanlagt 150 000 kronor plus utebliven lön. 

* Kollega har bett trafikskolan i södra Sverige om en kommentar om tvisten. De svarar via mejl att de inte kommenterar pågående ärenden.