Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Facken ger regeringen bakläxa på las-förslag

Sif och TCO kan inte acceptera det förslag till ändringar i anställningsskyddet som regeringen och samarbetspartierna lagt fram. Det framgår av de båda organisationernas remissvar.<br />
Publicerad
Förslaget går ut på att minska de otrygga anställningarna. Bland annat ska skyddet för föräldralediga stärkas. Dessutom ska företrädesrätt till nya jobb gälla för den som varit anställd hos en arbetsgivare i sex månader, mot dagens tolv. Undantaget som upprör facket är de fria visstidsanställningarna. Det är en ny anställningsform som ska ersätta flera olika visstidsanställningar.
Där ska regeln i stället vara ingen företrädesrätt, men fast anställning om man har varit på samma arbetsplats i mer än tolv månader under fem år.
- Vi menar att alla måste omfattas av företrädesrätten om det ska få någon effekt. Om företag använder rullande visstidsanställningar, vilket många gör, måste ju vitsen vara att man får förtur, för att så småningom ha chans till fast jobb, säger Sifs jurist Martin Wästfelt.
Han menar att den stärkta företrädesrätten riskerar att bli ett slag i luften, och att de fria visstidsanställningarna kommer att öka.
- Om bedömningen är att korta anställningar missbrukas av arbetsgivare i dag kommer det här inte att lösa någonting. Om man har en massa anställningsformer och en är helt fri, så kommer arbetsgivarna att använda den.
Ett exempel: Lisa har anställts i sju månader på företaget Bygg och Skruv för att vara med och bygga en hemsida. När arbetet närmar sig sitt slut initierar företaget ett projekt för att lära personalen att hantera intranätet. Lisa får då inte förtur till anställning i det projektet, enligt det nya förslaget.
- Vi anser att man borde ha det, med den begränsning som finns i dag, nämligen tillräckliga kvalifikationer, säger Martin Wästfelt.
Enligt förslaget finns en tröskel för fria visstidsanställningar. Om en person har varit hos en arbetsgivare i mer än tolv månader under en femårsperiod ska det övergå till en fast anställning. Men enligt Martin Wästfelt kommer det sannolikt att innebära att fler människor får anställningar kortare än ett år.
- Många hade hoppats att utredningen skulle resultera i något som gick att acceptera. Nu får vi utgå från att regeringen tar till sig våra synpunkter och utarbetar en proposition som kommer åt problemet.
Övriga förslag, som förbud att missgynna föräldralediga vid löneförhandlingar och utbildningar, och att uppsägningstid får börja räknas först vid föräldraledighetens slut anser Martin Wästfelt är bra.

LINDA SVENSSON

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsrätt

Trafiklärare startade egen skola – avskedades

Trafikläraren gjorde som sina två kollegor och startade upp en trafikskola parallellt med sitt jobb. Men medan kollegorna fick vara kvar blev mannen avskedad.
Lina Björk Publicerad 12 november 2024, kl 13:14
hand pekar mot en maskin som mäter eco-driving
Trafikläraren startade upp en egen skola, men hade inga kunder. Han borde därför inte avskedats på grund av illojalitet, menar Unionen. Foto: TT/Henrik Montgomery

Under medarbetarsamtal med sin chef berättade mannen att han var intresserad av att starta egen verksamhet. Kollegor till honom hade gjort samma sak, gått ned i tid och arbetade nu som konsulter på trafikskolan. Strax efter mötet blev han avskedad med motiveringen att han agerat illojalt.

Trafikskolan han registrerat var vilande, han bedrev ingen verksamhet och hans arbetsgivare förlorade varken några kunder eller affärer på grund av honom. Han hade dessutom informerat sin chef om planerna. 

– Att enbart starta upp ett eget bolag utan att aktivt bedriva verksamheten är inte tillräckligt för att anse det vara illojalt mot arbetsgivaren. I begreppet ligger att det måste finnas en viss skada för arbetsgivaren och så är det inte i det här fallet, säger Filip Vujcic, förbundsjurist på Unionen och företräder medlemmen i Arbetsdomstolen. 

Förutom att arbetsgivaren inte lidit skada av trafiklärarens sidobolag, var uppsåtet inte att vilseleda sin arbetsgivare. Tvärtom var han transparent, enligt stämningsansökan.  

– Vår medlem har varit helt ärlig med sin arbetsgivare. De har fört en dialog om saken, vilket inte var konstigt med tanke på att flera kollegor har haft exakt samma upplägg. Att han blev avskedad kom som en överraskning.

Unionen stämmer nu arbetsgivaren på sammanlagt 150 000 kronor plus utebliven lön. 

* Kollega har bett trafikskolan i södra Sverige om en kommentar om tvisten. De svarar via mejl att de inte kommenterar pågående ärenden.