Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Ericssonanställda får Saab som arbetsgivare

Då Ericsson beslutat sälja sin försvarsdel till Saab får cirka 1250 anställda vid Ericsson Microwave Systems i Mölndal byta arbetsgivare i höst.<br />
Publicerad
- Ett fåtal fackliga representanter har vetat då de varit med i processen under en kort tid. Men det stora flertalet av oss har inte anat det här på något vis, säger Sifklubbens ordförande Claes-Göran Liderud.
- Vi har ju vetat om att vi är en udda fågel inom Ericsson, men i något läge har man också sagt att vi tillhör kärnverksamheten.
Ericsson Microwave Systems, EMW, som levererar radarutrustning, samarbetar ofta med Saab, bland annat i Jas-projektet. Men har också andra kunder.
Nu ska Ericsson enligt uppgift koncentrera sig på telekom och säljer förutom EMW också ett 40-procentigt innehav i Saab Ericsson Space till Saab.
Affären uppges motsvara 3,8 miljarder kontant och beräknas vara klar i september. Innan dess måste konkurrensverket godkänna affären.
- Därför är det inte är riktigt klart ännu, säger Claes-Göran Liderud.
Åke Svensson, Saabs vd och koncernchef, betecknar köpet som den viktigaste strategiska affären i bolagets historia.
- Det innebär att vi kommer att få stora fördelar i framtiden, den är särskilt viktig för expansionen för rymdindustrin, säger han till Dagens Nyheter.
Claes-Göran Liderud har ännu inte hunnit bilda sig någon uppfattning om vad ägarbytet innebär för de anställda.
- Vi får information i dag. Nu vill vi veta hur det blir, exempelvis när det gäller anställningsvillkoren.
Själv känner han sig lugn i nuläget.
- Sedan får vi se vad som händer framöver. Det finns säkert både för- och nackdelar med det här.
Enligt ett EU-direktiv ska anställda som byter arbetsgivare ha kvar samma anställningsvillkor under ett år efter bytet. Förmåner som inte är reglerade genom avtal kan däremot förändras.
Den nye arbetsgivaren kan efter förhandling sedan besluta om nya anställningsvillkor.
Innan en neddragning hösten -04 hade EMW drygt 2 000 anställda, efter ytterligare en reducering av personalstyrkan hösten -05 återstår i dag cirka 1500.
Men Ericsson behåller "verksamheten för Säkerhet i samhället" med 250 anställda.

ANITA TÄPP




Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsrätt

Övervakades via webbkamera under hela arbetsdagen

Kvinnan tvingades ha sin webbkamera på under hela arbetsdagen, då chefen ville se att hon jobbade. Övervakningen var så närgången att hon blev sjukskriven. Unionen stämmer företaget för brott mot EU:s dataskyddsförordning.
Lina Björk Publicerad 24 april 2025, kl 09:44
Kameraövervakning med webcam. Till vänster en stor och lite hotfull webbkamera, till höger en kvinna vid en dator. Ser rädd och obekväm ut.
Övervakades av chefen med webbkamera - varje dag. Kvinnan tvingades ha sin webbkamera på hela arbetsdagarna då chefen ville se att hon "verkligen jobbade". En övervakning som kan vara olaglig. Foto: Colourbox.

Får arbetsgivare övervaka sina anställda under arbetstid? Nej, inte i det här fallet menar Unionen som har lämnat in en stämning till Stockhoms tingsrätt om brott mot EU:s dataskyddsförordning. 

Tvisten handlar om en kvinna som skötte bokningar via kundtjänst och sades upp i maj förra året. Under uppsägningstiden krävde hennes arbetsgivare att hon skulle ha ett digitalt möte, med kamera och ljud påslaget under hela arbetsdagen, medan hon ringde upp kunder. 

Hon var ständigt i bild, medan hennes chef hade sitt ljud avslaget. 

–  Övervakningen har varit väldigt närgången och gjort att hon mått så dåligt att hon fått sjukskriva sig, säger Cecilia Arklid, Förbundsjurist på Unionen och företräder medlemmen i tingsrätten. 

Övervakning av anställda okej – ibland

Ibland kan det vara befogat att bevaka sina anställda, men då kräver lagen specifika grunder. Exempelvis kan det vara okej om det krävs för att fullgöra en rättslig förpliktelse eller att det finns ett samtycke. Som huvudregel gäller dock inte samtycke när det rör sig om en situation mellan arbetsgivare och anställd, då den ena är i beroendeställning till den andra. 

Arbetsgivaren informerade inte vad webbinspelningen skulle leda till, eller undersökte om det fanns mindre ingripande åtgärder för att uppnå sitt mål- exempelvis mer aktiv arbetsledning. Nu stämmer Unionen företaget för brott mot EU:s dataskyddsförordning och kräver 50 000 kronor i skadestånd till medlemmen. 

Dom kan bli prejudicerande

Tvisten är den första i sitt slag som går till domstol och en dom kommer att vara prejudicerande, alltså bli vägledande för hur liknande tvister ska avgöras. 

–  Om det blir en dom kommer den att förtydliga hur en arbetsgivare får, eller inte får övervaka sina anställda i realtid, säger Cecilia Arklid.