Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Dött lopp i AD

AD har givit båda parter delvis rätt i ett mål där Sif har stämt Svensk Bilprovning för brott mot las sedan en bilprovare fått sparken.
Publicerad
I december 2002 avskedade Svensk Bilprovning en anställd eftersom företaget ansåg att han bland annat hade varit otrevlig mot kunder och kollegor, hanterat bilar ovarsamt, rapporterat felaktiga arbetstider, besiktigat lastbilar och motorcyklar utan behörighet och arbetat i en annan verkstad med bilprovningens arbetskläder, något som inte är tillåtet.
Inför AD medgav mannen att han kanske hade mer aggressiv körstil än andra och att han vid ett tillfälle brusade upp mot en kund men han tyckte inte att han hade gjort sig skyldig till de övriga anklagelserna.
Margareta Holmberg, Sifs jurist, anser att arbetsledningen inte har haft tillräcklig kontroll på arbetsplatsen och att de har brustit i kommunikationen med den anställde.
- Det enda samtalet mannen har haft med arbetsgivaren var under en middag hemma hos chefen då båda var alkoholpåverkade. Han fick höra att han måste lugna ner sig på arbetet men att han hade stora möjligheter att växa inom företaget. Avskedandet kom som en blixt från klar himmel för honom, säger Margareta Holmberg.
Enligt domen har mannen haft attitydproblem, hanterat en bil ovarsamt och brutit mot bilprovningens regler om etik, bisysslor och jäv. Men det var inte skäl nog för att han skulle tvingas gå med omedelbar verkan. Däremot ansåg AD att Svensk Bilprovning hade rätt att säga upp honom. Mannen får nu 30 000 kronor i skadestånd samt 42 335 kronor i ersättning för två månaders uppsägning, vilket han inte skulle ha haft rätt till om han hade blivit avskedad.
- Jag är ändå inte nöjd med domen eftersom min fulla övertygelse är att arbetsgivaren tog i för mycket när de avskedade mannen, säger Margareta Holmberg.
Sif hade begärt att avskedandet skulle ogiltigförklaras samt att mannen skulle få 100 000 kronor i allmänt skadestånd för brott mot lagen om anställningsskydd och 136 227 kronor i ersättning för utebliven lön.
Svensk Bilprovnings ombud Peter Lindgren är ganska nöjd med resultatet.
- Vi är nöjda såtillvida att arbetsgivaren hade rätt att skilja mannen från sin anställning. Däremot anser vi att domaren borde ha tagit större hänsyn till bevisföringen, då hade troligen avskedandet varit riktigt, säger han.


MARIKA THORN GILLSTRÖM

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsrätt

Trafiklärare startade egen skola – avskedades

Trafikläraren gjorde som sina två kollegor och startade upp en trafikskola parallellt med sitt jobb. Men medan kollegorna fick vara kvar blev mannen avskedad.
Lina Björk Publicerad 12 november 2024, kl 13:14
hand pekar mot en maskin som mäter eco-driving
Trafikläraren startade upp en egen skola, men hade inga kunder. Han borde därför inte avskedats på grund av illojalitet, menar Unionen. Foto: TT/Henrik Montgomery

Under medarbetarsamtal med sin chef berättade mannen att han var intresserad av att starta egen verksamhet. Kollegor till honom hade gjort samma sak, gått ned i tid och arbetade nu som konsulter på trafikskolan. Strax efter mötet blev han avskedad med motiveringen att han agerat illojalt.

Trafikskolan han registrerat var vilande, han bedrev ingen verksamhet och hans arbetsgivare förlorade varken några kunder eller affärer på grund av honom. Han hade dessutom informerat sin chef om planerna. 

– Att enbart starta upp ett eget bolag utan att aktivt bedriva verksamheten är inte tillräckligt för att anse det vara illojalt mot arbetsgivaren. I begreppet ligger att det måste finnas en viss skada för arbetsgivaren och så är det inte i det här fallet, säger Filip Vujcic, förbundsjurist på Unionen och företräder medlemmen i Arbetsdomstolen. 

Förutom att arbetsgivaren inte lidit skada av trafiklärarens sidobolag, var uppsåtet inte att vilseleda sin arbetsgivare. Tvärtom var han transparent, enligt stämningsansökan.  

– Vår medlem har varit helt ärlig med sin arbetsgivare. De har fört en dialog om saken, vilket inte var konstigt med tanke på att flera kollegor har haft exakt samma upplägg. Att han blev avskedad kom som en överraskning.

Unionen stämmer nu arbetsgivaren på sammanlagt 150 000 kronor plus utebliven lön. 

* Kollega har bett trafikskolan i södra Sverige om en kommentar om tvisten. De svarar via mejl att de inte kommenterar pågående ärenden.