Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Chef spelade bort miljoner

En spelmissbrukande chef förde över nära sju miljoner kronor från arbetsgivaren till sitt eget konto. Nu har mannen dömts till fängelse av hovrätten men hans ADHD-diagnos och missbruk ses som förmildrande omständigheter.
Linnea Andersson Publicerad
Kin Cheung/AP/TT
Spelmissbrukaren förde över nära sju miljoner kronor från arbetsgivarens konto till sitt eget. Nu döms han i rätten men själva spelberoendet i kombination med mannens ADHD-diagnos ses som förmildrande omständigheter. Kin Cheung/AP/TT

Mannen arbetade hos en nätmäklare från 2005 till 2012 där han i sin chefsposition bland annat sysslade med överföringar av stora belopp till ett onlinebankingsystem. Han avslöjades i mars 2012 när SEB hörde av sig till arbetsgivaren efter att ha upptäckt misstänksamma transaktioner till mannens eget konto och döms för grov trolöshet mot huvudman.

Både hovrätten och tingsrätten har tagit hänsyn till flera förmildrande omständigheter när de utdömt mannens straff. Bland annat att mannen genomgick en psykiatrisk utredning där han diagnostiserades med ADHD och som ”patologisk spelare”. Och att han förmodligen kommer att ha mycket svårt att få en ny anställning inom sitt kompetensområde.

Hovrätten instämmer dock inte i tingsrättens tidigare bedömning att det höga skadeståndet, på nära fyra miljoner kronor, även ska ses som en förmildrande omständighet.

Solna tingsrätts dom på två år och tre månader ändras av hovrätten till skyddstillsyn tillsammans med fängelse i tre månader samt att mannen ska genomgå vård och behandling med hjälp av Frivården.

Skyddstillsynen försvåras dock av att Kolmårdens behandlingshem, som har varit specialiserade på vård av spelmissbrukare, inte finns längre.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsrätt

Övervakades via webbkamera under hela arbetsdagen

Kvinnan tvingades ha sin webbkamera på under hela arbetsdagen, då chefen ville se att hon jobbade. Övervakningen var så närgången att hon blev sjukskriven. Unionen stämmer företaget för brott mot EU:s dataskyddsförordning.
Lina Björk Publicerad 24 april 2025, kl 09:44
Kameraövervakning med webcam. Till vänster en stor och lite hotfull webbkamera, till höger en kvinna vid en dator. Ser rädd och obekväm ut.
Övervakades av chefen med webbkamera - varje dag. Kvinnan tvingades ha sin webbkamera på hela arbetsdagarna då chefen ville se att hon "verkligen jobbade". En övervakning som kan vara olaglig. Foto: Colourbox.

Får arbetsgivare övervaka sina anställda under arbetstid? Nej, inte i det här fallet menar Unionen som har lämnat in en stämning till Stockhoms tingsrätt om brott mot EU:s dataskyddsförordning. 

Tvisten handlar om en kvinna som skötte bokningar via kundtjänst och sades upp i maj förra året. Under uppsägningstiden krävde hennes arbetsgivare att hon skulle ha ett digitalt möte, med kamera och ljud påslaget under hela arbetsdagen, medan hon ringde upp kunder. 

Hon var ständigt i bild, medan hennes chef hade sitt ljud avslaget. 

–  Övervakningen har varit väldigt närgången och gjort att hon mått så dåligt att hon fått sjukskriva sig, säger Cecilia Arklid, Förbundsjurist på Unionen och företräder medlemmen i tingsrätten. 

Övervakning av anställda okej – ibland

Ibland kan det vara befogat att bevaka sina anställda, men då kräver lagen specifika grunder. Exempelvis kan det vara okej om det krävs för att fullgöra en rättslig förpliktelse eller att det finns ett samtycke. Som huvudregel gäller dock inte samtycke när det rör sig om en situation mellan arbetsgivare och anställd, då den ena är i beroendeställning till den andra. 

Arbetsgivaren informerade inte vad webbinspelningen skulle leda till, eller undersökte om det fanns mindre ingripande åtgärder för att uppnå sitt mål- exempelvis mer aktiv arbetsledning. Nu stämmer Unionen företaget för brott mot EU:s dataskyddsförordning och kräver 50 000 kronor i skadestånd till medlemmen. 

Dom kan bli prejudicerande

Tvisten är den första i sitt slag som går till domstol och en dom kommer att vara prejudicerande, alltså bli vägledande för hur liknande tvister ska avgöras. 

–  Om det blir en dom kommer den att förtydliga hur en arbetsgivare får, eller inte får övervaka sina anställda i realtid, säger Cecilia Arklid.