Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Cap Gemini erkänner mbl-brott

Sedan Sif stämt IT-konsultföretaget Cap Gemini för mbl-brott i Arbetsdomstolen, AD, har nu en förlikning träffats. Företaget erkänner att man brutit mot förhandlingsskyldigheten och betalar ett mindre skadestånd.
Publicerad
- Först ville man bara göra en ekonomisk uppgörelse. När man nu erkänt att man gjort fel anser vi oss ha uppnått målet, säger Lis-Marie Fond på Sifs förhandlingsenhet.
Förra sommaren förmådde Cap Gemini ett 50-tal anställda att säga upp sig mot att de fick två månadslöner. Sif ansåg att arbetsgivaren gjort sig skyldig till brott mot medbestämmandelagen, mbl, enligt vilken arbetsgivare måste förhandla med facket då man ska dra ned på personal. Förbundet beslöt därför driva uppsägningarna till AD.
I förlikningsavtalet erkänner nu Cap Gemini att man borde ha förhandlat med klubbarna innan man tog kontakt med de enskilda medarbetarna. "Sådana förhandlingar kunde ha inneburit att parterna t ex diskuterat hur många och vilka individer som skulle kontaktas. Mot denna bakgrund beklagar bolaget att sådana diskussioner inte förts med klubbarna" står det i avtalet.
Genom att driva saken till AD hoppades Sif få en prejudicerande dom som sätter stopp för en utveckling där allt fler arbetsgivare försöker tänja på gränserna i den arbetsrättsliga lagstiftningen. Men i och med förlikningen fick man alltså inte till någon prejudicerande dom.
- När man prövar en sak i domstol så vet man ju aldrig utslaget. Och när vi nu kom så här långt så nöjer vi oss med det, även om det inte var ett lätt beslut att ta, säger Lis-Marie Fond.
- Men i och med att man nu erkänt brottet anser vi att förlikningen får nästan samma verkan som ett utfall i domstolen. Det här sättet att plocka ut personal utan att förhandla med facket har blivit ganska spritt i branschen. Nu får man en signal om att det är ett mbl-brott när man gör så och det kommer vi säkert att kunna använda oss av framöver.
Hon vill inte avslöja hur stort skadestånd Cap Gemini fick betala till Sif.
- Det är litet men det är av underordnad betydelse. Det är ju inte för skadeståndets skull man driver saker till AD heller. Och vi har valt att inte berätta hur mycket de fick betala därför att det inte ska uppfattas som någon slags prislapp för ett brott mot mbl.

ANITA TÄPP








Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsrätt

Trafiklärare startade egen skola – avskedades

Trafikläraren gjorde som sina två kollegor och startade upp en trafikskola parallellt med sitt jobb. Men medan kollegorna fick vara kvar blev mannen avskedad.
Lina Björk Publicerad 12 november 2024, kl 13:14
hand pekar mot en maskin som mäter eco-driving
Trafikläraren startade upp en egen skola, men hade inga kunder. Han borde därför inte avskedats på grund av illojalitet, menar Unionen. Foto: TT/Henrik Montgomery

Under medarbetarsamtal med sin chef berättade mannen att han var intresserad av att starta egen verksamhet. Kollegor till honom hade gjort samma sak, gått ned i tid och arbetade nu som konsulter på trafikskolan. Strax efter mötet blev han avskedad med motiveringen att han agerat illojalt.

Trafikskolan han registrerat var vilande, han bedrev ingen verksamhet och hans arbetsgivare förlorade varken några kunder eller affärer på grund av honom. Han hade dessutom informerat sin chef om planerna. 

– Att enbart starta upp ett eget bolag utan att aktivt bedriva verksamheten är inte tillräckligt för att anse det vara illojalt mot arbetsgivaren. I begreppet ligger att det måste finnas en viss skada för arbetsgivaren och så är det inte i det här fallet, säger Filip Vujcic, förbundsjurist på Unionen och företräder medlemmen i Arbetsdomstolen. 

Förutom att arbetsgivaren inte lidit skada av trafiklärarens sidobolag, var uppsåtet inte att vilseleda sin arbetsgivare. Tvärtom var han transparent, enligt stämningsansökan.  

– Vår medlem har varit helt ärlig med sin arbetsgivare. De har fört en dialog om saken, vilket inte var konstigt med tanke på att flera kollegor har haft exakt samma upplägg. Att han blev avskedad kom som en överraskning.

Unionen stämmer nu arbetsgivaren på sammanlagt 150 000 kronor plus utebliven lön. 

* Kollega har bett trafikskolan i södra Sverige om en kommentar om tvisten. De svarar via mejl att de inte kommenterar pågående ärenden.