Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Avtalspensionärer kostar Sif stora pengar

Anställda som får gå vid 60 står för omkring 10 procent av Sifs personalkostnader. Sammanlagt kostar de 360 miljoner kronor på 13 år.
Publicerad
Mellan åren 1998 och 2006 kommer 169 Sifanställda ha gått i avtalspension. Pensionen innebär att man kan sluta som i förtid och ändå lyfta 75 procent av lönen fram till ålderspensionen vid 65.
Avsikten med avtalspensioneringarna var i första hand att underlätta generationsväxlingen i förbundet. Vad man inte räknat med var att nästan alla som fick chansen skulle nappa på erbjudandet. Därför har Sif tvingats avsätta extra pengar till avtalspensionärerna.
Gyula Math som sitter i Sifs förbundsstyrelse var kritisk när beslutet om avtalspensioneringarna togs.
- Ombudsmän måste ersättas. Avtalspensioneringarna går aldrig att räkna hem, säger Gyula Math.
- Deras kunskaper behövs. Det går inte att skaffa fram en ombudsman som är klar från början.
I efterhand har det visat sig att han hade rätt. När IT-kraschen kom tvingades Sif ta in en del av de avtalspensionerade ombudsmännen på konsultbasis. Konsultlönen har de kunnat lägga ovanpå avtalspensionen.
Den sammanlagda kostnaden för avtalspensioneringarna beräknas till 360 miljoner kronor åren 1998 till 2011. Under samma tid uppskattas övriga lönekostnader för Sifs cirka 500 anställda till i grova drag 250 miljoner kronor om året. Det innebär att avtalspensionerna står för ungefär 10 procent av totalkostnaden.

NIKLAS HALLSTEDT

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsrätt

Övervakades via webbkamera under hela arbetsdagen

Kvinnan tvingades ha sin webbkamera på under hela arbetsdagen, då chefen ville se att hon jobbade. Övervakningen var så närgången att hon blev sjukskriven. Unionen stämmer företaget för brott mot EU:s dataskyddsförordning.
Lina Björk Publicerad 24 april 2025, kl 09:44
Kameraövervakning med webcam. Till vänster en stor och lite hotfull webbkamera, till höger en kvinna vid en dator. Ser rädd och obekväm ut.
Övervakades av chefen med webbkamera - varje dag. Kvinnan tvingades ha sin webbkamera på hela arbetsdagarna då chefen ville se att hon "verkligen jobbade". En övervakning som kan vara olaglig. Foto: Colourbox.

Får arbetsgivare övervaka sina anställda under arbetstid? Nej, inte i det här fallet menar Unionen som har lämnat in en stämning till Stockhoms tingsrätt om brott mot EU:s dataskyddsförordning. 

Tvisten handlar om en kvinna som skötte bokningar via kundtjänst och sades upp i maj förra året. Under uppsägningstiden krävde hennes arbetsgivare att hon skulle ha ett digitalt möte, med kamera och ljud påslaget under hela arbetsdagen, medan hon ringde upp kunder. 

Hon var ständigt i bild, medan hennes chef hade sitt ljud avslaget. 

–  Övervakningen har varit väldigt närgången och gjort att hon mått så dåligt att hon fått sjukskriva sig, säger Cecilia Arklid, Förbundsjurist på Unionen och företräder medlemmen i tingsrätten. 

Övervakning av anställda okej – ibland

Ibland kan det vara befogat att bevaka sina anställda, men då kräver lagen specifika grunder. Exempelvis kan det vara okej om det krävs för att fullgöra en rättslig förpliktelse eller att det finns ett samtycke. Som huvudregel gäller dock inte samtycke när det rör sig om en situation mellan arbetsgivare och anställd, då den ena är i beroendeställning till den andra. 

Arbetsgivaren informerade inte vad webbinspelningen skulle leda till, eller undersökte om det fanns mindre ingripande åtgärder för att uppnå sitt mål- exempelvis mer aktiv arbetsledning. Nu stämmer Unionen företaget för brott mot EU:s dataskyddsförordning och kräver 50 000 kronor i skadestånd till medlemmen. 

Dom kan bli prejudicerande

Tvisten är den första i sitt slag som går till domstol och en dom kommer att vara prejudicerande, alltså bli vägledande för hur liknande tvister ska avgöras. 

–  Om det blir en dom kommer den att förtydliga hur en arbetsgivare får, eller inte får övervaka sina anställda i realtid, säger Cecilia Arklid.