Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Arbetsgivarens krav: Gå ned i tid eller bli uppsagd

Efter ett halvårs anställning fick kvinnan ett ultimatum av sin arbetsgivare – gå ned i tid eller bli uppsagd.
Lina Björk Publicerad 8 mars 2018, kl 12:38
Colourbox
Kvinnan blev i uppsägningshandlingarna erbjuden en omplacering, som innebar en tjänst på 50 procent. Colourbox

Kvinnan som arbetade som konsult åt bolaget fick efter sex månaders anställning ett mejl från den verkställande direktören där han skrev att hon blivit uppsagd. I uppsägningshandlingarna fanns dock ett omplaceringserbjudande, som innehöll en tjänst på 50 procent. Om medlemmen inte accepterade erbjudandet skulle hon bli uppsagd inom en månad.

Innan en arbetsgivare beslutar om att säga upp en person på grund av arbetsbrist eller sänka sysselsättningsgraden måste han eller hon förhandla det med facket. Kvinnan påtalade detta för direktören och då ändrade han sig. Han ville inte förhandla med Unionen och hennes tjänst skulle fortsatt vara på 100 procent.

Två dagar senare hade direktören ändrat sig igen. Han ringde upp medlemmen och sade upp henne via telefon och klargjorde att han inte var intresserad av att förhandla med hennes fackliga organisation.Uppsägningen blev dock föremål för en lokal förhandling där parterna inte kom överens. Därefter tog direktören semester.

Unionen stämmer nu företaget som bedriver företagsrehabilitering åt sjukskrivna, på sammanlagt 120 000 kronor för brott mot lagen.

Arbetsrätt

Skyddsombud ifrågasatte arbetsmiljön – avskedades

Skyddsombudet påtalade brister i arbetsmiljön på maskinföretaget. Utan några varningar avskedades han i december med motiveringen att han hade samarbetssvårigheter.
Lina Björk Publicerad 10 april 2024, kl 13:04
Man i vit skjorta och slips samlar sina kontorstillhörigheter i en brun kartong.
Serviceteknikern avskedades. På grund av samarbetssvårigheter, menar arbetsgivaren. Felaktigt, menar Unionen och kopplar avskedet till mannens förtroendeuppdrag som skyddsombud. Foto: Colourbox.

Företaget som serviceteknikern jobbade på sysslade huvudsakligen med reparationer och installationer av städmaskiner. Det var ett tungt jobb och han försökte förbättra arbetsmiljön, framför allt sista året då han även var skyddsombud. 

I februari förra året inträffade en incident i företagets lokaler. En kollega till skyddsombudet och en person i ledande ställning hade en diskussion som utmynnade i handgripligheter. Kollegan anmälde händelsen till serviceteknikern i egenskap av skyddsombud och han upprättade en tillbudsanmälan efter att ha ringt och frågat Unionen om råd. 

Unionen stämmer: Kopplar avsked till uppdrag

I tillbudsanmälan råkade serviceteknikern av misstag kryssa i att anmälan gjordes av arbetsgivaren. Men i hela rapporten har han skrivit att det är han själv i egenskap av skyddsombud som skrivit. Arbetsgivaren ansåg att misstaget var allvarligt och valde att avskeda honom med motiveringen att han har samarbetssvårigheter. 

Unionen stämmer nu maskinföretaget och skriver i stämningsansökan att det finns en tydlig koppling mellan mannens roll som skyddsombud och avskedandet. Man begär därför 220 000 kronor i allmänt skadestånd samt utebliven lön och att avskedandet ska förklaras ogiltigt.