Möjligheten att vidareutbilda sig till ett bristyrke gäller i första hand dem med utländsk högskoleutbildning inom något bristyrkesområde. Men möjligheten finns också för andra anställda. Till bristyrken räknas driftstekniker, bilplåtslagare, vvs-tekniker, biomedicinsk analytiker, svetsare och kylmontör - men också läkare, sjuksköterska och lärare.
Vad som anses som bristyrke skiftar från län till län. Vilka kompletterande utbildningar som är tillgängliga avgörs av Ams.
- Satsningen görs för att tillvarata kompetens hos personer med utländsk utbildning, öka den yrkesmässiga rörligheten och i förlängningen öppna nya möjligheter för de som inte har jobb, säger Seija Rudberg, handläggare på Ams.
För att delta krävs att man har en lämplig utbildningsbakgrund, att man skriver in sig på arbetsförmedlingen och får ett intyg från arbetsgivaren. Men antalet platser är begränsat och platsgaranti saknas. Under försöksperioden på två och ett halvt år kan 3 600 personer få möjlighet att delta i utbildningar, i år kan 333 personer delta.
Om den anställdes arbetsgivare kan erbjuda mer kvalificerade arbetsuppgifter efter utbildningen ska arbetsgivaren betala lön under utbildningstiden. Men är det så att den anställde måste byta arbetsgivare utgår aktivitetsstöd, vilken motsvarar a-kasseersättningen dock lägst 320 kronor per dag. Den som inte har rätt till a-kassa får 223 kronor per dag.
På
www.ams.se finns utbildningarna och vad som krävs för att delta i dem listade för varje län.
CHRISTINA SWAHN