Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Akzo Nobels Sifklubb tar inte ställning till varning för politisk agitation

Akzo Nobel i Arlöv gjorde ett formaliafel när IF Metalls ordförande fick en erinran för politisk agitation utan förvarning, anser Sifklubben. Men den har i övrigt ingen uppfattning om reprimanden.
Publicerad
- Det har framställts som om alla facken inom Akzo Nobel-koncernen i Sverige kräver att ledningen tar tillbaka varningen. Men vi anser det är något som IF Metallklubben och ledningen får avgöra, säger ordförande Gunilla Andersson.
- Vi är upprörda över att företaget framstår som fackfientligt då det är tvärtom enligt Sifklubbens mening.
Bakgrunden är att IF Metalls klubbordförande Kalle Skarp för en tid sedan kallades till företagets vd Per Mattsson och fick en erinran för politisk agitation under valrörelsen.
Det sedan flygblad delats ut och den borgerliga alliansens förslag, som bland innebär en försämrad a-kassa, beskrivits i en medlemstidning.
- Och så skrev jag brev till samtliga medlemmar att de skulle använda sin rösträtt och gå och rösta. Avslutade med "med hopp om en socialdemokratisk regering även efter valet", säger Kalle Skarp till Dagens Arbete.
Vd:n Per Mattsson säger till tidningen att hans agerande baserats på råd från den centrala arbetsgivareorganisationen och en koncernpolicy:
- Det är politisk verksamhet som inte hör hemma här. Vi vill inte ha en ensidig politisk påverkan.
Kalle Skarp hävdar att man bara bedrivit vanligt fackligt-politiskt arbete som inför alla val.
IF Metallklubben har krävt att varningen dras tillbaka och ett skadestånd på sammanlagt 70 000 kronor för bland annat kränkningen av föreningsrätten.
Hur varningen utdelades har också kritiserats då Kalle Skarp ensam kallades in till ledningen utan förvarning. Det ska inte ske utan att klubben först kontaktats och den berörda kan ha en facklig kamrat med sig, påpekar facket.
Fallet går nu vidare till central förhandling.
Nyligen påstods att alla fack inom Akzo Nobel-koncernen kräver att ledningen ber Kalle Skarp om ursäkt och drar tillbaka varningen.
Men det är inte sant, hävdar Sifordförande Gunilla Andersson, som deltog i en ordförandekonferens där ett gemensamt uttalande antogs.
- Vi i Sifklubben hade bestämt oss för att inte lägga oss i det här innan ordförandekonferensen. Vi tycker att företaget och industrifacket får lösa det själva, säger hon.
- Det var fler PTK-klubbar som tyckte som vi. Men det blev ett väldigt grupptryck. Och då såg vi i stället till att ordet enhälligt togs bort i uttalandet. Men sedan har det tyvärr ändå tolkats som om alla fack stod bakom kravet.

ANITA TÄPP

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsrätt

Trafiklärare startade egen skola – avskedades

Trafikläraren gjorde som sina två kollegor och startade upp en trafikskola parallellt med sitt jobb. Men medan kollegorna fick vara kvar blev mannen avskedad.
Lina Björk Publicerad 12 november 2024, kl 13:14
hand pekar mot en maskin som mäter eco-driving
Trafikläraren startade upp en egen skola, men hade inga kunder. Han borde därför inte avskedats på grund av illojalitet, menar Unionen. Foto: TT/Henrik Montgomery

Under medarbetarsamtal med sin chef berättade mannen att han var intresserad av att starta egen verksamhet. Kollegor till honom hade gjort samma sak, gått ned i tid och arbetade nu som konsulter på trafikskolan. Strax efter mötet blev han avskedad med motiveringen att han agerat illojalt.

Trafikskolan han registrerat var vilande, han bedrev ingen verksamhet och hans arbetsgivare förlorade varken några kunder eller affärer på grund av honom. Han hade dessutom informerat sin chef om planerna. 

– Att enbart starta upp ett eget bolag utan att aktivt bedriva verksamheten är inte tillräckligt för att anse det vara illojalt mot arbetsgivaren. I begreppet ligger att det måste finnas en viss skada för arbetsgivaren och så är det inte i det här fallet, säger Filip Vujcic, förbundsjurist på Unionen och företräder medlemmen i Arbetsdomstolen. 

Förutom att arbetsgivaren inte lidit skada av trafiklärarens sidobolag, var uppsåtet inte att vilseleda sin arbetsgivare. Tvärtom var han transparent, enligt stämningsansökan.  

– Vår medlem har varit helt ärlig med sin arbetsgivare. De har fört en dialog om saken, vilket inte var konstigt med tanke på att flera kollegor har haft exakt samma upplägg. Att han blev avskedad kom som en överraskning.

Unionen stämmer nu arbetsgivaren på sammanlagt 150 000 kronor plus utebliven lön. 

* Kollega har bett trafikskolan i södra Sverige om en kommentar om tvisten. De svarar via mejl att de inte kommenterar pågående ärenden.