Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Ägarnas fruar fick deras jobb

Efter långa anställningar blev Monica Spångberg och Benita Lundgren uppsagda. I stället tog ägarnas fruar över deras arbetsuppgifter.
Publicerad
För drygt en vecka sedan fick de båda kvinnorna beskedet. De sades upp med omedelbar verkan på grund av arbetsbrist. Båda har jobbat närmare 30 år på Rydbergs motor i Kalmar.
- Vi hade aldrig kunnat drömma om något annat än att vi hade jobb fram till pensionen. Man vet inte om man ska skratta eller gråta, säger Monica Spångberg.
Lagen om anställningsskydd (las) ger ingen hjälp för anställda i sådana här fall, eftersom ägarna och deras familjer står utanför lagen.
- Det är Transportarbetsgivarna som har sytt ihop det här paketet. Det är ogenomträngligt för oss, säger Ingrid Jansson, ombudsman på Sif i Småland.
Ägarfamiljen tog över företaget för åtta månader sedan och gjorde då utfästelser att inga personalförändringar skulle ske. Men strax före jul var tonen annorlunda.
- Jag blev uppringd av en arbetsgivarrepresentant som undrade om en anställd på företaget var medlem i Sif. Det var personen inte och så var det bra med det.
Den 9:e februari blev hon kallad till förhandling om ny organisation och övertalighet. Ägarna hade tittat på framtiden och konstaterat att de har resurser i ett annat bolag, framför allt på den administrativa sidan.
- Det rörde tre befattningar på vårt område och två på Metallsidan, säger Ingrid Jansson.
Eftersom det var fem som skulle sägas upp krävs inte att företaget varslar i god tid till länsarbetsnämnden. I stället avhandlades mbl-förhandlingar och översyn av organisationen på en dag.
- Vi kallades ned efter lunch en måndag utan att ens ha hört talas om uppsägningar, säger Monica Spångberg.
Enligt Ingrid Jansson har Sif gått igenom allt för att hitta en annan lösning, men inte lyckats.
- Moraliskt och etiskt är det fruktansvärt, men ägarna har inte gjort något fel i lagens mening. I dag är las en tillgång för arbetsgivaren i första hand. Definitivt.
Monica Spångberg och Benita Lundgren har nu ett års arbetsfri uppsägningstid, men funderar på att driva det vidare civilt.
- Vi tycker att vi blivit orättvist behandlade. Vi har inte fått en tillstymmelse till hjälp från Sif. De säger att det inte är någon idé att driva det vidare, säger Monica Spångberg.
Ingrid Jansson bekräftar:
- Ingen önskar mer än jag att det inte såg ut så här. Men det finns inget lagrum att åberopa.

LINDA SVENSSON

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsrätt

Övervakades via webbkamera under hela arbetsdagen

Kvinnan tvingades ha sin webbkamera på under hela arbetsdagen, då chefen ville se att hon jobbade. Övervakningen var så närgången att hon blev sjukskriven. Unionen stämmer företaget för brott mot EU:s dataskyddsförordning.
Lina Björk Publicerad 24 april 2025, kl 09:44
Kameraövervakning med webcam. Till vänster en stor och lite hotfull webbkamera, till höger en kvinna vid en dator. Ser rädd och obekväm ut.
Övervakades av chefen med webbkamera - varje dag. Kvinnan tvingades ha sin webbkamera på hela arbetsdagarna då chefen ville se att hon "verkligen jobbade". En övervakning som kan vara olaglig. Foto: Colourbox.

Får arbetsgivare övervaka sina anställda under arbetstid? Nej, inte i det här fallet menar Unionen som har lämnat in en stämning till Stockhoms tingsrätt om brott mot EU:s dataskyddsförordning. 

Tvisten handlar om en kvinna som skötte bokningar via kundtjänst och sades upp i maj förra året. Under uppsägningstiden krävde hennes arbetsgivare att hon skulle ha ett digitalt möte, med kamera och ljud påslaget under hela arbetsdagen, medan hon ringde upp kunder. 

Hon var ständigt i bild, medan hennes chef hade sitt ljud avslaget. 

–  Övervakningen har varit väldigt närgången och gjort att hon mått så dåligt att hon fått sjukskriva sig, säger Cecilia Arklid, Förbundsjurist på Unionen och företräder medlemmen i tingsrätten. 

Övervakning av anställda okej – ibland

Ibland kan det vara befogat att bevaka sina anställda, men då kräver lagen specifika grunder. Exempelvis kan det vara okej om det krävs för att fullgöra en rättslig förpliktelse eller att det finns ett samtycke. Som huvudregel gäller dock inte samtycke när det rör sig om en situation mellan arbetsgivare och anställd, då den ena är i beroendeställning till den andra. 

Arbetsgivaren informerade inte vad webbinspelningen skulle leda till, eller undersökte om det fanns mindre ingripande åtgärder för att uppnå sitt mål- exempelvis mer aktiv arbetsledning. Nu stämmer Unionen företaget för brott mot EU:s dataskyddsförordning och kräver 50 000 kronor i skadestånd till medlemmen. 

Dom kan bli prejudicerande

Tvisten är den första i sitt slag som går till domstol och en dom kommer att vara prejudicerande, alltså bli vägledande för hur liknande tvister ska avgöras. 

–  Om det blir en dom kommer den att förtydliga hur en arbetsgivare får, eller inte får övervaka sina anställda i realtid, säger Cecilia Arklid.