Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmiljö

Sif berett att strejka för kollektivavtal

På IT-företaget IDÉ Nätverkskonsulterna i Stockholm har inte lönerna höjts på fem år. Pensionsförsäkringar saknas. Nu varslar Sif om konflikt med arbetsnedläggelse och nyanställningsblockad från den 18 januari.<br />
Publicerad
- Vi har försökt förhandla med vd:n men det har inte gett resultat. Om det inte finns något annat sätt är vi beredda att gå ut i strejk, säger Sifklubbens ordförande Marcin Bilohubka.
Förhandlingarna om ett kollektivavtal började för över ett år sedan.
- Vd:n har sagt att det inte får kosta något, utan måste vara kostnadsneutralt, säger Sifs ombudsman Helena Karlsson.
Klubben ställer sig frågande till detta då orderingången är bra och fem personer anställts de senaste månaderna.
- Företaget lockar med bonus vid nyanställning, men ett fåtal kommer upp i debitering som gör att de får ut något. Lönerna är låga, säger Marcin Bilohubka.
För att få bättre villkor är de 22 sifarna beredda att strejka.
- Vi har inte haft löneökningar på 4-5 år, vi saknar pensionsförsäkringar, säger Marcin Bilohubka och berättar om arbetsdagar på 13-14 timmar då projekt drar ut på tiden eftersom konsulterna saknar kompetensutveckling och lär sig medan uppdragen utförs. Något som leder till att de missar bonus.
Sifs förbundsstyrelse har beslutat att lägga ett varsel om arbetsnedläggelse och nyanställningsblockad som ska träda i kraft den 18 januari. Medlemmar som går ut i strejk kommer att få konfliktersättning motsvarande inkomstbortfallet.
- Vårt konfliktvarsel är en unik åtgärd. Jag kan inte påminna mig när vi senast såg oss tvingade att ta till konfliktvarsel för att uppnå kollektivavtal för våra medlemmar, säger Sifs förhandlingschef Lars-Bonny Ramstedt i ett pressmeddelande.
Sifs förhandlingar med IDÉ Närverkskonsulterna har pågått sedan hösten 2003 då en Sifklubb bildades. IDÉ Nätverkskonsulterna har drygt 70 anställda, varav 22 Sifmedlemmar, och arbetar med IT-drift hos företag och myndigheter.

CHRISTINA SWAHN

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsmiljö

Kaffe på anställningsintervjun – ja eller nej?

Tacka alltid ja till kaffe vid anställningsintervjun. Och vid fikastunden på jobbet. Men aldrig vid lönesamtalet. Det menar forskaren Ingegerd Sigfridsson, som djupstuderat dryckens psykologiska funktion.
Torbjörn Tenfält Publicerad 10 april 2025, kl 06:00
Kaffe på jobbet. Till vänster en ring av kaffekoppar i olika färger. Till höger en man spiller kaffe över sin dator.
Kaffe på anställningsintervjun: En bra idé eller en distraktion? Och påverkar det din chans att få jobbet? Forskaren Ingegerd Sigfridsson har studerat kaffets psykologiska funktion - inte minst på jobbet. Foto: Colourbox.

Kaffet är självklart på jobbet. Så självklart att det finns anledning att fundera över de vanor och reaktioner som kaffekonsumtionen framkallar. Det menar Ingegerd Sigfridsson, som tidigare studerat ämnet i en avhandling vid Göteborgs universitet.

– Drycker är betydelsefulla i den sociala samvaron. Gör du likadant som de övriga är det en signal om att du är delaktig. Du står inte utanför, säger hon.

Väljer man till exempel att dricka vatten i stället för kaffe när man sitter vid samma bord kan någon uppfatta att du tar avstånd från den övriga gruppen.

Är det många som dricker kaffe på jobbet utan att egentligen tycka om det?

– Ja, så kan det vara. Ibland väljer vi kaffe för att det är enklast.

Ja till kaffe - en oskriven regel?

Ett tillfälle då det är klokt att tacka ja till kaffe är vid anställningsintervjuer. Ingegerd Sigfridsson har egen erfarenhet av vilka konsekvenserna kan bli av att tacka nej. När hon för många år sedan sökte ett jobb var hon mer sugen på te och avböjde därför erbjudandet om kaffe.

Den person som höll i intervjun följde dock aldrig upp med att fråga om hon i stället ville ha te och när Ingegerd senare inlett sitt arbete med avhandlingen tänkte hon att hon då och där kanske hade brutit mot en oskriven regel. Hon sökte upp den person som intervjuat henne för att få veta vilket intryck hon hade gjort.

– Han sa att han tyckte att jag verkade vara en kompromisslös person.

Ingegerd Sigfridsson fick ändå jobbet och hon tror inte att det är särskilt vanligt att folk nekas anställning på grund av sina kaffevanor.

– Det vore i så fall mycket illa. Men visst kan det bli problem om man ställer sig för mycket på sidan. Då kan man bli betraktad som lite motvalls, eller i värsta fall som en glädjedödare.

Ett lönesamtal är ett möte mellan två motparter och då ska man inte ens ha en kopp kaffe gemensamt

I dag har Ingegerd Sigfridsson lämnat forskningen och arbetar som systemförvaltare på Göteborgs universitet. Intresset för drycker i den sociala samvaron finns kvar och det hon ser i vardagen tyder på att många av hennes iakttagelser, som byggde på intervjuer med ett 40-tal personer, gäller även i dag.

Är det något jobbsammanhang när det ändå kan vara bra att tacka nej till kaffe?

– Dricker man kaffe under lönesamtalet kan det ge en signal om att man är överens, även om man inte är det. Ett lönesamtal är ett möte mellan två motparter och då ska man inte ha någonting gemensamt, inte ens en kopp kaffe, säger Ingegerd Sigfridsson.

Kaffe i Sverige: 58 000 koppar per person

Sverige hör till de länder i världen med högst kaffekonsumtion per capita. Exakt hur hög är svårt att slå fast då olika källor ger olika uppgifter, men enligt webbplatsen cafely.com beräknas den genomsnittlige svensken hinna dricka 58 612 koppar kaffe under sin livstid. 

Kaffe är ett av de livsmedel som ökat mest i pris de senaste åren. Siffror från SCB visar att kaffepriset i Sverige var 17,1 procent högre i december 2024 jämfört med samma månad 2023.