Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmiljö

SAS-varsel gör anställda sjuka

De många varslen på SAS drar upp sjuktalen bland de anställda, när färre medarbetare ska göra mer jobb. Under tisdagen lades ytterligare ett varsel, för markpersonal på Arlanda.
Lina Björk Publicerad 8 oktober 2014, kl 10:42

SAS flyger återigen i motvind och det är personalen som får lida. Under tisdagen lades ytterligare ett varsel bland lastare och övrig markpersonal på Arlanda. Även tio tjänstemän drabbas när bolaget gör ett sparpaket i miljardklassen.

I juni redovisade SAS 1,1 miljarder i förlust och nya sparåtgärder presenterades. Sedan 2012 har man sjösatt sparprogram på sammanlagt fyra miljarder kronor. Och bland de anställda märks oroligheterna av. Sjuktalen bland trafikassistenter börjar stiga över tvåsiffrigt.

- Med de nya sparpaketen kommer man att jobba med nya arbetssätt, vilket vi inte tror på. Vår bedömning är att sjuktalen kommer att stiga ytterligare bland både lastarna och trafikassistenterna, säger Sven Cahier, som är ordförande i SAS tjänstemannaförening.

SAS har redan tidigare år avvecklat det tunga underhållet i Stockholm, Köpenhamn, Oslo och Stavanger. Nu avvecklas kvarvarande Base Maintenance, som finns i Stockholm, dvs B-checker på ett flygplan under cirka en arbetsvecka. Orsaken är att det finns sysselsättning under en tredjedel av året. kvar blir endast Line Maintenance, det vill säga underhåll under natten.

- Oavsett hur stort antalet blir så påverkar det alla. Om lastningen av flygplan inte fungerar, blir det förseningar, vilket även påverkar insidans trafikassistenter med förseningar, klagomål, ombokningar och så vidare, säger Sven Cahier.

Blir man underbemannade och flygplanen inte kan gå i tid, så påverkar det oss på tjänstemannasidan också, säger Sven Cahier.