Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmiljö

Rökare dyrare för arbetsgivare

En anställd rökare innebär ökade kostnader för arbetsgivaren motsvarande mer än en extra månadslön avslöjar Centrum för tobaksprevention.
Publicerad
Barbro Holm Ivarsson, projektledare på centrat, tror inte uppgiften leder till diskriminering av rökare eller att någon känner sig kränkt.
- Den enda anledningen till att vi går ut med uppgiften är att motivera arbetsgivarna att ta ett större ansvar för rökarna.
För en tjänsteman med en månadslön på 24 000 kronor ger rökningen 36 000 kronor i "extrakostnader" per år. I beräkningen har man utgått från att rökaren har åtta extra sjukdagar per år och att rökpauserna motsvarar 30 minuters produktionsbortfall per dag.
- Visst har vi varit oroliga för att gå ut med uppgiften, men efter att ha talat både med fackförbund och arbetsgivarföreträdare så anser vi att vi gör rätt. På det här viset får arbetsgivarna veta att det är lönsamt att hjälpa rökare, säger Barbro Holm Ivarsson.
I en annan undersökning framkom att endast 27 procent av arbetsgivarna erbjuder sina anställda hjälp med rökavvänjning. Omkring 70 procent av rökarna vill ha en sådan hjälp.
På flera arbetsplatser i landet har ickerökare numera förtur när de söker anställning.
Barbro Holm Ivarsson ser inget oroande i utvecklingen.
- Att rökare inte är lämpliga på vissa arbetsplatser där man har hand om exempelvis astmatiker eller behöver vara en god förebild för barn är väl ganska lätt att förstå.
Öppnar inte det förhållningssättet för diskriminering av olika grupper vid anställningar?
- Vi har ju lagar som förbjuder diskriminering av exempelvis handikappade och homosexuella. Men det finns ingen sådan lag vad gäller rökare och jag tycker det måste gå att välja bort rökare i vissa sammanhang. Alltså om två sökande har samma meriter, säger Barbro Holm Ivarsson.
Inte heller Sifs arbetsmiljöombudsman Runo Carlsson tror att rökare kommer att diskrimineras för att uppgiften om arbetsgivarens merkostnader avslöjats.
- Enligt arbetsmiljölagen är arbetsgivaren skyldig att medverka till att förebygga ohälsa.
Och jag tror det ekonomiska incitamentet fungerar som en bra drivkraft till större insatser för att hjälpa rökarna från arbetsgivarens sida. Men arbetsmiljöarbetet får inte drivas så långt att det inskränker den enskildes integritet, säger han.
- Men att i anställningsprocessen välja bort någon som röker är enligt min personliga uppfattning helt oacceptabelt. Då kan det snart samma regler börja gälla den som av någon anledning har ett lite avvikande utseende eller liknande.

ANITA TÄPP

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsmiljö

”Kontoret blir mer som ett showroom”

Jimmy Rosén, vd för Angry Creative, ser kontoret som en allt mindre viktig del av arbetslivet.
Publicerad 5 maj 2025, kl 11:00
Tillbaka till kontoret. Jimmy Rosén, vd, Angry Creative.
Seniora medarbetare kan jobba på distans, men yngre behöver kontor för att fungera optimalt, menar Jimmy Rosén på Angry Creative. Foto: Privat/Colourbox.

Kontoret har sin plats i det moderna arbetslivet, men det är mer en parentes än något ristat i sten. Det menar Jimmy Rosén, vd för Angry Creative, som utvecklar e-handelslösningar för industribolag. Han jämför utvecklingen för kontor med vad som sker inom handel och köpcenter.

– Butikerna fungerar alltmer som showroom medan handeln flyttar online. Köpcenter har färre stora butiker och fler restauranger och krogar. Internet är den stora möjliggöraren där vi får större utbud, och vi möts fysiskt bara för det som inte kan upplevas via en skärm.

Behov av fysiskt kontor minimalt

På Angry Creative arbetar seniora konsulter med lång erfarenhet, vilket gör att behovet av ett fysiskt kontor är minimalt – åtminstone för dem.

– Våra anställda är extremt autonoma och skapar stort värde varje minut de arbetar. De rekryteras sällan lokalt, så vi satsar i stället på en digital kultur med humor och empati.

Men för juniora medarbetare ser det annorlunda ut. Att jobba hemifrån fungerar i teorin, men i praktiken blir det en mardröm, menar Jimmy Rosén.

– Juniorer fastnar lätt på enkla problem och behöver någon nära som kan hjälpa dem vidare. Ska de jobba på distans krävs schemalagda avstämningar varannan timme, då försvinner all produktivitet. Vi har mätdata som visar att de arbetar upp till åtta gånger långsammare om de inte får löpande coachning. På ett kontor är det enklare – och trevligare – att fånga upp om de är på väg åt fel håll.

Kontor viktigt för att samla team

På Angry Creative har man därför valt att standardisera och automatisera mer, vilket har minskat behovet av juniora medarbetare. Men inom digital marknadsföring, där AI driver utvecklingen framåt, fyller kontoret en viktig roll för att samla teamet.

– Där är allt nytt och förändras hela tiden. Det finns ingen som har tio års erfarenhet, så där är juniorernas energi avgörande. De seniora hänger ofta inte med i den snabba utvecklingen, men de kan stötta med struktur och strategiskt tänkande. I den miljön är kontoret lysande, säger Jimmy Rosén.

Enligt honom har kontoret blivit ett showroom – en plats för specifika behov snarare än en självklar mittpunkt i verksamheten.

– Det används främst för de yngre medarbetarna och representation, gärna med närhet till restauranger och after work. I dag går en mindre del av omsättningen till kontor och mer till att skapa digitala arbetsmiljöer med AI, automation och smarta system, säger han.