Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmiljö

Mobilstrålning ökar risken för tumör enligt studie

En studie vid Institutet för miljömedicin, IMM, vid Karolinska institutet visar att den som använt mobiltelefonen i minst tio år löper betydligt högre risk att drabbas av hörselnervtumör.<br />
Publicerad
Totalt 750 personer, varav 150 sjuka och 600 friska, har ingått i studien. Den visar att risken för att få en tumör fördubblades för dom som började använda sin mobiltelefon mer än tio år innan sjukdomen upptäcktes.
När man tagit hänsyn till vilken sida av huvudet som telefonen användes var risken nästan fyra gånger högre på den sida där telefonen vanligtvis användes. På den andra sidan var risken i stort sett oförändrad.
- För den som brukar använda samma sida då man talar i mobilen är risken alltså fyra gånger högre att drabbas av tumör, förtydligar professor Anders Ahlbom vid IMM.
Däremot har forskarna inte sett att en kort tids användning av mobilen ökar risken att insjukna.
Hörselnervtumören Akustikus neurinom är godartad och växer vanligtvis långsamt i många år innan den diagnostiseras.
- Tumören upptäcks vanligtvis sedan den sjuke börjat höra dåligt eller får tinnitus. Man kan också få problem med yrsel eller balansrubbningar, säger Anders Ahlbom.
Vilken behandling finns?
- Man avvaktar och hoppas att den inte blir större.
- Men den sitter ju i skallen och den kan växa på ett otäckt sätt så att den pressar på hjärnan, hjärnvävnad och så och då måste man skära bort den.
Mellan 70 och 80 nya fall upptäcks varje år i Sverige.
- Hittills är det så få som använt mobilen i minst tio år att man inte kan jämföra med hur det var innan. Men vi tror att fler kommer att drabbas framöver, säger Anders Ahlbom.
Studieresultatet omfattar endast NMT-telefoner eftersom GSM-telefonerna vid studiens genomförande inte använts i mer än tio år. Undersökningen ingår i den så kallade INTERPHONE-studien, ett internationellt samarbete som leds av WHO:s cancerforskningsinstitut IARC.
Anders Ahlbom är noga med att påpeka att innan några säkrare slutsatser kan dras av studien så måste resultatet först bekräftas i fler undersökningar.
- Vi skulle gärna se att andra grupper inom INTERPHONE-studien upprepar vår studie och också att våra kollegor i laboratorier kan hitta mekanismerna bakom. Vi vet ju ännu inte hur det här går till.
Han vill nu följa upp undersökningen på en större patientgrupp.
Den 1 november ska Vetenskapsrådet föreslå regeringen vilken forskning man ska satsa på framöver. Många hoppas att det ska leda till ett nationellt forskningsprogram om hur de elektromagnetiska fälten, som mobilstrålningen, påverkar vår hälsa.
- Jag tror det är väldigt angeläget att vi får ett särskilt forskningsprogram på det här området, säger Anders Ahlbom.
Tidigare har forskare i Lund funnit att mobilstrålningen kan påverka blod-hjärnbarriären. Strålningsforskaren Kjell Hansson Mild på Arbetslivsinstitutet i Umeå anser sig ha funnit ett samband mellan mobilstrålning och hjärntumörer.

ANITA TÄPP



Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsmiljö

Din skärmhjärna har rättigheter

Vi är uppkopplade och multitaskar som aldrig förr. Det riskerar att slita på hjärnhälsan. Men på jobbet finns regler som ska skydda dig vid skärmen.
Elisabeth Brising Publicerad 28 april 2025, kl 06:01
Hund vid dator.
Vi tillbringar allt mer arbetstid och fritid vid skärmar. Det kan slita på hjärna och koncentration. Men det finns skärmregler för arbetslivet som ska skydda din hälsa. Foto: Colourbox

Vi har aldrig suttit så klistrade vid skärmar som nu, både på jobbet och fritiden. Enligt forskare kan beteendet få negativa hälsokonsekvenser och börja påverka hjärnans förmåga att jobba fokuserat. 

– Det finns studier som tyder på det, att våra koncentrationsbeteenden tycks ha förändrats över tid. Att vi jobbar kortare stunder med en och samma sak innan vi växlar fokus, säger Sissela Nutley hjärnforskare vid Karolinska institutet. 

Sissela Nutley.

Multitasking leder till att vi både blir mer stressade och mindre effektiva påpekar hon. Vår kapacitet att vara uppmärksamma på rätt saker minskar när den digitala miljön är designad för att splittra vårt fokus med notiser. 

–  Den lockar till fragmentarisk uppmärksamhet eftersom vi kan agera på en ny tanke direkt och kolla saker. Det kostar för hjärnan, säger Sissela Nutley. 

Finns regler för skärmjobb 

Arbetsgivaren har ett stort ansvar för arbetsmiljön och hur din hälsa påverkas av jobbet. Sedan 90-talet finns riktlinjer för arbete vid ”bildskärm”. Jobbet ska göras med hänsyn till människans ergonomi och där ingår hur vi förstår och hanterar information. Det kallas kognitiv ergonomi berättar Kersti Lorén, sakkunnig i ergonomi på Arbetsmiljöverket och förklarar: 

Kersti Lorén
Kersti Lorén. Foto: Arbetsmiljöverket

– Arbetet ska anpassas efter människan och inte tvärtom. Att man förstår hur människan tar till sig och bearbetar information och vad vi behöver för att ha hälsa, välbefinnande och göra ett bra, produktivt jobb. 

Den kognitiva belastningen är något man talar mer om

De medicinska risker med datorarbete som beskrivits tydligast hos myndigheten är rygg- och synbesvär. Men bildskärmsreglerna är gamla och ett nytt direktiv om arbetsmiljön vid skärmar är på gång från EU-kommissionen, även om det dröjer innan de är i bruk. 

– Den kognitiva belastningen är något man pratar mer om idag är min uppfattning, säger Kersti Lorén. 

Hon föreslår att vi pratar på jobbet om hur digitala arbetssätt och system påverkar oss. Det systematiska arbetsmiljöarbetet är det viktiga. 

– På arbetsplatsträffar kan ni titta på risker hos er och då kan det handla om att man sitter för länge vid datorn, eller känner sig övervakad, Kersti Lorén.

”Man har inte tittat på konsekvenserna

Arbetsmiljöverkets inspektör Malin Cato har lett 1 500 kontroller av arbetsgivare om hur de kan förebygga risker i den digitala arbetsmiljön. Var fjärde arbetsplats hade brister. Hon vill se mer kunskap om hur anställdas hälsa påverkas av teknikutvecklingen.

Malin Cato.
Malin Cato. Foto: Privat

– Nu har vi haft arbete vid datorer ganska länge, men man har inte tittat på arbetsmiljökonsekvenserna, säger hon. 

Hur många timmar det är hållbart för människor att sitta vid skärm är väldigt individuellt, enligt Malin Cato.

I den digitala miljön kan man också få in uppgifter från många olika håll på en gång, vilket kräver mer av hjärnans arbetsminne, betonar hon. Digitala möten och hybridmöten kräver dessutom mer av vår kognition än fysiska möten enligt studier. 

Tips: Se hjärnan som en muskel

– Våra hjärnor är komplexa. Arbetsgivaren ska undersöka hur vi mår och hur systemen fungerar. Vi behöver tänka på hjärnan som en muskel. Du tränar inte bara biceps tre timmar, säger Malin Cato. 

Utan möjlighet till återhämtning blir konsekvenserna ytterst ohälsa och sjukfrånvaro. 

– Vi ser ju utmattningssymptom. Det är en sjukfrånvaro som inte minskar. Den har inte bara med digital utveckling att göra, men det är bidragande. 

Finns bevisade samband mellan sjukskrivningarna i stress och digitala arbetssätt? 

– Inte statistiska samband. Men kognitiv forskning pekar på att man överbelastar funktioner i hjärnan, säger Malin Cato. 

Reglerna vid jobbskärmen

Ett urval av föreskrifterna från Arbetsmiljöverket för ”bildskärmsarbete” - som arbetsgivare förväntas ha koll på: 

  • Hänsyn till kognitiv ergonomi: ”Arbetsgivaren ska vid utformning, val och ändring av programvara, ta särskild hänsyn till de ergonomiska principer som gäller för människans förmåga att uppfatta, förstå och bearbeta information.”
     
  • Pauser och glasögon: Du ska kunna växla till andra uppgifter om synbesvär eller andra belastningsbesvär uppstår. Alternativt få tillräckliga pauser. Du har rätt till synundersökning och terminalglasögon vid behov. 
     
  • Ingen osynlig kontroll: ”Arbetsgivaren får inte kontrollera arbetstagarnas arbetsinsats via datasystem, varken kvantitativt eller kvalitativt, utan att arbetstagarna känner till det.” 
     
  • Begripliga it-system: ”Lämpligt utformade med hänsyn till arbetsuppgiftens krav och användarens förutsättningar och behov.”
     
  • Inte starkt styrt eller bundet: Arbetet vid skärm ska om möjligt inte vara tvunget att utföras i en strikt ordning där du inte kan avbryta jobbet utan att bli avlöst, eller inte kan bestämma takten. 

Reglerna är förkortade och sammanfattade av Kollega. Arbetsmiljöverkets alla riktlinjer finns på Arbetsmiljöverket

Det finns också andra regler och lagar som påverkar digital arbetsmiljö, som GDPR och den nya AI-förordningen