Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmarknad

Prova på framtidens yrken

Oldfluencer, kulturflätare och robotpersonlighetsdesigner är tre yrken som väntas växa fram de närmaste åren. I mars går det att prova på dem under ett par dagar.
Kamilla Kvarntorp Publicerad
Naina Helén Jåma/TT
En robotpersonlighetsdesigner ser bland annat till att roboten får mänskliga egenskaper och uttrycker sig lämpligt. (På bilden roboten Furhat som används för fördomsfri rekrytering av företaget TNG.) Naina Helén Jåma/TT

Digitaliseringen och automatiseringen gör att en tredjedel av alla jobb som finns på den svenska arbetsmarknaden väntas försvinna inom en tioårsperiod. Men samtidigt växer nya yrken fram.

Trygghetsrådet (TRR) presenterade på tisdagen en rapport med tio av framtidens yrken. Den sista veckan i mars går det att under ett par dagar prova på fyra av dem – robotpersonlighetsdesigner, kulturflätare, oldfluencer eller vertikalodlare.

Läs mer: Här är morgondagens yrken

– Vi vill göra framtidens yrken mer verkliga. På de här områdena finns det företag som redan har ett kompetensbehov, säger TRR:s kommunikationschef Claes Åberg.

Robotpersonlighetsdesigner ser bland annat till att roboten får mänskliga egenskaper och uttrycker sig på ett lämpligt sätt. Kulturflätare analyserar nätverksorienterade företags styrkor och brister. Oldfluencers är äldre influerare som bland annat inspirerar till en mer aktiv och social livsstil och vertikalodlare skapar nya odlingssätt.

Praktiken varar i en till tre dagar och är tänkt att ge en inblick i vad de nya yrkena innebär.

– Flera företag har sagt att om en prao-elev passar bra hos dem kan det bli aktuellt att anställa dem. Många av bolagen söker folk, säger Claes Åberg.

Den som är intresserad av en praoplats kan lämna in en ansökan via TRR:s hemsida.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsmarknad

Silverrävar efterlyses av djurparker och nöjesfält

Att jobba som säsongsanställd attraherar i första hand yngre. Men Parks and Resorts, som äger Gröna Lund, Furuvik, Kolmården och Skara Sommarland arbetar aktivt för att rekrytera fler äldre, enligt rekryteringschefen Sanna Nordström.
Johanna Rovira Publicerad 26 mars 2025, kl 13:00
Sanna Nordström, Parks & Resorts.
Parks and Resorts satsar på mångfald - till säsongsanställda på Gröna Lund, Furuvik, Kolmården och Skara Sommarland söks nu aktivt seniorer, enligt rekryteringschefen Sanna Nordström. Foto: Privat/

Varför efterlyser ni silverrävar och pantertanter? 

Vi har jobbat länge med olika typer av riktade satsningar för att öka andelen seniora sökande och i grunden handlar det om att vi vill vara en park för alla och att våra gästers mångfald ska återspeglas hos våra anställda. 

 

Hur har det gått? 

Vi har ökat antalet seniora kollegor i samtliga parker förra året och det fanns säsongsanställda som fyllt 75 år i alla parker. Även i år ser det ut att finnas ett stort intresse. Vi tycker det är bra att vi får medarbetare som har både livs- och arbetserfarenhet och vi ser enbart fördelar med mångfald, inkluderat ålder. Det ger en fin dynamik i gruppen. 

 

Finns det några nackdelar? 

Nej, vi kan inte se några. Oavsett vem man är passar man inte för alla roller, det handlar inte om ålder. Vi har inte fått någon negativ respons på våra riktade kampanjer.