Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmarknad

Oro på Ericsson efter ytterligare sparpaket

Upp emot 14 000 anställda på Ericsson i Europa och Latinamerika kan tvingas bort när företaget ska spara, enligt uppgifter i media. Hur det skulle slå mot jobben i Sverige är fortfarande oklart.
Niklas Hallstedt Publicerad
Maja Suslin/TT
Ericsson planerar ytterligare åtgärder för att minska kostnaderna. Maja Suslin/TT

Sommarens kvartalsrapport visade röda siffror för Ericsson. Försäljningen hade minskat med åtta procent jämfört med samma period året innan.

– I ljuset av den rådande marknadssituationen intensifierar vi dock de planerade åtgärderna för att minska kostnaderna, kommenterade företagets vd Börje Ekholm situationen.

Enligt uppgifter i Svenska Dagbladet måste 14 000 anställda i Europa och Latinamerika, ett affärsområde med drygt 53 000 anställda, måste bort.

– Exakt hur det ska ske är inte helt klart. Men det blir en fråga om i princip nedläggning i flera länder där försäljningen försvunnit, säger en anonym källa till SvD.

Annika Salomonsson, Unionens klubbordförande på Ericsson i Kista, vill inte kommentera tidningsuppgifterna, men säger:

– Vi som jobbar på Ericsson är så klart oroliga för vad som händer, särskilt efter den senaste kvartalsrapporten.

Företaget självt säger i en skriftlig kommentar att planen är att minska kostnaderna med minst 10 miljarder vid mitten av 2018. Däremot anser man att det är för tidigt att prata om vilka åtgärder det kommer att röra sig om eller utesluta något land.

Läs mer: Bye bye Ericsson

Sparplanerna inkluderar däremot inte forskning och utveckling, säger man vidare. Det ger hopp för den svenska delen av verksamheten, Sverige spelar en huvudroll i den satsning på forskning och utveckling som Ericsson offentliggjorde i samband med fjolårets stora neddragningsprogram, då 3 000 anställda i bland annat Kista och Kumla varslades.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsmarknad

Silverrävar efterlyses av djurparker och nöjesfält

Att jobba som säsongsanställd attraherar i första hand yngre. Men Parks and Resorts, som äger Gröna Lund, Furuvik, Kolmården och Skara Sommarland arbetar aktivt för att rekrytera fler äldre, enligt rekryteringschefen Sanna Nordström.
Johanna Rovira Publicerad 26 mars 2025, kl 13:00
Sanna Nordström, Parks & Resorts.
Parks and Resorts satsar på mångfald - till säsongsanställda på Gröna Lund, Furuvik, Kolmården och Skara Sommarland söks nu aktivt seniorer, enligt rekryteringschefen Sanna Nordström. Foto: Privat/

Varför efterlyser ni silverrävar och pantertanter? 

Vi har jobbat länge med olika typer av riktade satsningar för att öka andelen seniora sökande och i grunden handlar det om att vi vill vara en park för alla och att våra gästers mångfald ska återspeglas hos våra anställda. 

 

Hur har det gått? 

Vi har ökat antalet seniora kollegor i samtliga parker förra året och det fanns säsongsanställda som fyllt 75 år i alla parker. Även i år ser det ut att finnas ett stort intresse. Vi tycker det är bra att vi får medarbetare som har både livs- och arbetserfarenhet och vi ser enbart fördelar med mångfald, inkluderat ålder. Det ger en fin dynamik i gruppen. 

 

Finns det några nackdelar? 

Nej, vi kan inte se några. Oavsett vem man är passar man inte för alla roller, det handlar inte om ålder. Vi har inte fått någon negativ respons på våra riktade kampanjer.