Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmarknad

Lättare för 50+ att få jobb

Nu är arbetsmarknaden lika bra som före finanskrisen. I alla fall om man ska tro på TRR Trygghetsrådets statistik. På ett år har antalet uppsagda tjänstemän som söker TRR:s stöd minskat med 31 procent.
Niklas Hallstedt Publicerad
Glad kvinna vid laptop.
Fler 50-plussare får jobb. Foto: Colourbox

Redan tidigare har man märkt en förbättring av arbetsmarknaden ute i landet. Det nya är, enligt TRR:s vd Calle Leinar, att det nu skett en väsentlig förbättring även i storstadsregionerna.

– Västra Götaland och Göteborg är topparna. Där var det 40 procent färre uppsagda under första kvartalet i år jämfört med första kvartalet förra året. Vår bedömning är att det är fordonsindustrin, Volvo, som drar, samtidigt som offentlig sektor anställer många. Det gör att arbetsmarknaden är på bra humör, säger Calle Leinar.

Även i Stockholm liksom Malmö och Lund ser det ljusare ut. I Stockholm är det framför allt tjänstesektorn som går bra.

Även för de äldre tjänstemännen, de mellan 50 och 59 år, går det åt rätt håll. Visserligen är det inte färre i den gruppen som sägs upp än tidigare. Däremot har de fått betydligt lättare att få jobb, visar TRR:s statistik.

– Det är en fortsatt trend. Det handlar både om att efterfrågan blivit större, och att arbetsgivarna måste fokusera på kompetens, men också en långsam men säker attitydförändring. Den ser vi både hos de enskilda, som vill jobba längre, och arbetsgivarna, säger Calle Leinar enligt vilken lite högre ålder numera till och med kan vara en fördel.

– Ja, i vissa branscher efterfrågar man uttalat senioritet, exempelvis i konsultbranschen. När man söker projektledare eller byggledare vill man gärna ha någon som varit med förr.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsmarknad

Silverrävar efterlyses av djurparker och nöjesfält

Att jobba som säsongsanställd attraherar i första hand yngre. Men Parks and Resorts, som äger Gröna Lund, Furuvik, Kolmården och Skara Sommarland arbetar aktivt för att rekrytera fler äldre, enligt rekryteringschefen Sanna Nordström.
Johanna Rovira Publicerad 26 mars 2025, kl 13:00
Sanna Nordström, Parks & Resorts.
Parks and Resorts satsar på mångfald - till säsongsanställda på Gröna Lund, Furuvik, Kolmården och Skara Sommarland söks nu aktivt seniorer, enligt rekryteringschefen Sanna Nordström. Foto: Privat/

Varför efterlyser ni silverrävar och pantertanter? 

Vi har jobbat länge med olika typer av riktade satsningar för att öka andelen seniora sökande och i grunden handlar det om att vi vill vara en park för alla och att våra gästers mångfald ska återspeglas hos våra anställda. 

 

Hur har det gått? 

Vi har ökat antalet seniora kollegor i samtliga parker förra året och det fanns säsongsanställda som fyllt 75 år i alla parker. Även i år ser det ut att finnas ett stort intresse. Vi tycker det är bra att vi får medarbetare som har både livs- och arbetserfarenhet och vi ser enbart fördelar med mångfald, inkluderat ålder. Det ger en fin dynamik i gruppen. 

 

Finns det några nackdelar? 

Nej, vi kan inte se några. Oavsett vem man är passar man inte för alla roller, det handlar inte om ålder. Vi har inte fått någon negativ respons på våra riktade kampanjer.