Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmarknad

H&M skär ner: ”Kommer beröra personal”

H&M skär ner på it-satsningar och tjänstemän riskerar att bli av med jobbet.
– Vi jobbar nu stenhårt med att hjälpa och stötta våra medlemmar genom det här, säger Robin Olofsson på Unionen.
Elisabeth Brising Publicerad 15 september 2022, kl 10:34
H&M skyltfönster
Tjänstemän på H&M:s kontor riskerar att bli av med jobbet när företaget skär ner på sina it-satsningar. Foto: Janerik Henriksson / TT

Förra veckan hölls ett digitalt stormöte på H&M:s kontor där personalen fick veta att ledningen kommer omorganisera och skära ner på it-organisationen Business Tech, vilket Breakit var först med att rapportera. 

H&M:s satsningar på utveckling inom e-handel, appar och AI har blivit för dyra. 

– Man ska fokusera mer på våra kärnområden. Det här kommer beröra både personal och konsulter, säger Robin Olofsson, klubbordförande för Unionen på H&M.

Kan behöva söka om sina jobb

Arbetsgivaren har uttryckt behov av kompetensväxling och personal kommer att behöva lämna företaget enligt lokala fackföreträdare. Omorganisationen av it berör över 2 000 anställda som kan behöva söka om sina jobb eller bli erbjudna avgångsvederlag, enligt Unionen. 

– Vi jobbar nu stenhårt med att hjälpa och stötta våra medlemmar genom det här, säger Robin Olofsson.​​​​​​

Klubbordföranden tror att den kommande omorganisationen kommer innebära att många tjänster försvinner. Men i dagsläget är det oklart hur många som kan behöva sluta.

– Som jämförelse fick 350 anställda på it lämna med ett avgångsvederlag 2020 vid den senaste neddragningen, säger Robin Olofsson.

Oro bland personalen

H&M har över 25 olika kontor i Sverige, främst i Stockholm, där det arbetar cirka 5 000 tjänstemän. Unionen har totalt 2 500 medlemmar på företaget. Beskedet har skapat oro och många hör av sig till facket med frågor.  

– Folk börjar läsa på om omställningsstöd, säger Robin Olofsson.

H&M:s pressavdelning kommenterar nedskärningarna i ett mejl till Kollega. Företaget hänvisar till långvariga pandemieffekter och en osäkerhet i omvärlden. 

”Vi fortsätter arbetet för att säkerställa att vår verksamhet är flexibel, effektiv och snabb. En del av det arbetet innebär också att se över organisationen och mixen av kompetenser. Det medför tyvärr att både anställda och konsulter berörs inom funktionen Business Tech. Hur många som berörs är i dagsläget för tidigt att svara på.

Protester mot att tvingas jobba på plats

Tidigare i höst har det också varit missnöje på H&M:s huvudkontor av helt andra skäl. Personalen har protesterat mot ledningens nya policy att alla ska jobba på plats minst fyra dagar per vecka.

1 100 anställda har skrivit på en protestlista mot beslutet. Unionen 
har kallat arbetsgivaren till en ny förhandling. Fackklubbens önskemål är att nuvarande policy med tre dagars arbete på plats permanentas, vilket ger större möjlighet till individanpassning enligt Unionen. 

Arbetsmarknad

Yrkesakademin i kris - 200 jobb försvinner

Yrkesakademin, ett av Sveriges största företag för yrkesutbildning, meddelade i början av september att de är under rekonstruktion. Nu står det klart att över 200 jobb försvinner – motsvarande en femtedel av företagets personal. Maskiner saknar bränsle och personal måste själva städa kontoren, berättar vittnen för Kollega.
Noa Söderberg Publicerad 25 september 2023, kl 17:54
Bussar med skylten Ej i trafik
Yrkesakademin är under rekonstruktion. Över 200 jobb försvinner, vilket motsvarar en femtedel av företagets personal. Maskiner saknar bränsle och personal måste själva städa kontoren, berättar uppgiftslämnare för Kollega. Foto: Johan Nilsson/TT.

Yrkesakademin är ett av Sveriges största utbildningsföretag för vuxna. Varje år utbildas omkring 10 000 personer till bland annat lastbilsförare, fordonstekniker och bagare, ofta genom anvisning från Arbetsförmedlingen. Knappt 1000 personer jobbar på företaget, enligt dess egna uppgifter.

I början av september meddelade Yrkesakademin att de ansökt om rekonstruktion. I bolagets pressmeddelande löd rubriken: ”Målet är att rädda verksamheten, jobb och samhällsviktiga utbildningsplatser”.

Nu står det klart att över 200 tjänster försvinner. 29 av bolagets 63 avtal med Arbetsförmedlingen sägs upp med kort varsel. 29 september, nu på fredag, blir sista skoldagen på de utbildningar som läggs ned. Det framgår av den rekonstruktionsplan som just nu behandlas av Falu tingsrätt.

Alice Hedin, presstalesperson på Yrkesakademin, bekräftar i ett mejl till Kollega att utbildningar kommer avbrytas mitt i terminen.

För vissa deltagare kommer det innebära att utbildningarna avbryts i förtid. Vårt fokus är i dessa fall på att informera så bra som möjligt och ha en fortsatt god dialog med uppdragsgivare och i sin tur deltagare. Det pågår ett arbete för att se om deltagarna i vissa fall kan slussas vidare till andra orter, men det är Arbetsförmedlingen, respektive kommunerna, som är huvudmän för deltagarna och som bestämmer vad som sker framöver. Självklart gör vi allt vi kan för att underlätta processen”, skriver Hedin.

På frågan om hur många elever som kommer påverkas svarar Hedin att Yrkesakademin inte får lämna ut den sortens uppgifter om sina elever.

Hon skriver vidare att det ännu inte är färdigförhandlat hur stor del av de 200 borttagna jobben som kommer leda till uppsägningar.

Ekonomiska problem i flera år

Yrkesakademin lämnade in en ansökan om rekonstruktion i början av september, efter att gått med förlust tre av de senaste fem åren. I de dokument som tagits fram i anslutning till rekonstruktionen framkommer att Yrkesakademin har skulder till över 70 fordons- och maskinföretag och till minst 20 företag som sålt kontorsutrustning och städning. Totalt uppgår skulderna av den typen till 45,3 miljoner kronor.

Adam, som egentligen heter någonting annat, går en praktiskt inriktad maskinförarutbildning hos Yrkesakademin i södra Sverige. Han säger att den ekonomiska krisen har märkts tydligt på utbildningen.

– Jag hade detta på känn. Ett återkommande problem är att det inte finns någon diesel. Tanken är tom, säger han och fortsätter:

– Allting genomsyras av att det inte finns några pengar. Det kan vara fem maskiner i en klass på omkring 30 elever. Vi har föreslagit att man drar dit ett gäng traktorer och en åkgräsklippare så att folk åtminstone får köra något. Det är väldigt mycket dötid.

Petra Gustafsson, som är utbildningsledare och arbetsmiljöombud för Unionen på Yrkesakademin i Borlänge, berättar om en ny vardag för lärare och administratörer.

– När man varit ute och handlat har man fått besked att man inte får handla på krita. Det är inköpsstopp och vissa företag säger att vi inte får handla där eftersom vi ligger för risigt till. Städfirman har kommit och hämtat sina grejer. Vi städar kontor och klassrum själva.

Yrkesakademin delar inte bilden

Presstalesperson Alice Hedin skriver att Yrkesakademin inte känner igen beskrivningarna.

Det är inte en bild vi känner igen oss i och så ska det givetvis inte vara. Generellt sätt (sic) har vi en god kvalité på våra utbildningar. Kraven på antalet maskiner och fordon är styrt av Arbetsförmedlingen och inget som vi har fått några anmärkningar på. Utan mer information är det svårt att svara på enskilda påståenden mer än så.

Yrkesakademin har också skulder till staten: 97,5 miljoner i skatteskuld och 14,7 miljoner i skulder kopplade till den statliga lönegarantin. De senare kommer att växa, enligt rekonstruktionsplanen. Dessutom kan Arbetsförmedlingen komma att kräva skadestånd för de uppsagda avtalen.

Pekar på Arbetsförmedlingen

Yrkesakademin förklarar situationen med att Arbetsförmedlingen har anvisat för få personer till utbildningarna. Alice Hedin skriver:

”Det har varit ett oerhört tufft och ledsamt besked att behöva lämna till uppskattade medarbetare, uppdragsgivare och deltagare. Vi hade givetvis önskat att samtliga utbildningar som tvingas lägga ned skulle kunna fortsätta. Men som det ser ut i dagsläget får vi för få anvisningar till berörda utbildningar. Även skenade kostnader på grund av den höga inflationen och till exempel kraftigt ökade drivmedelspriser har bidragit till att likviditetssituationen har blivit akut.”

Krisen på Yrkesakademin kommer samtidigt som både regeringen och Arbetsförmedlingen spår att arbetslösheten är på väg upp. Arbetsmarknadsminister Johan Pehrson (L) har pekat ut just yrkesutbildning som ett av de viktigaste verktygen för att råda bot på både arbetslöshet och företags kompetensbrist.