Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmarknad

H&M skär ner: ”Kommer beröra personal”

H&M skär ner på it-satsningar och tjänstemän riskerar att bli av med jobbet.
– Vi jobbar nu stenhårt med att hjälpa och stötta våra medlemmar genom det här, säger Robin Olofsson på Unionen.
Elisabeth Brising Publicerad 15 september 2022, kl 10:34
H&M skyltfönster
Tjänstemän på H&M:s kontor riskerar att bli av med jobbet när företaget skär ner på sina it-satsningar. Foto: Janerik Henriksson / TT

Förra veckan hölls ett digitalt stormöte på H&M:s kontor där personalen fick veta att ledningen kommer omorganisera och skära ner på it-organisationen Business Tech, vilket Breakit var först med att rapportera. 

H&M:s satsningar på utveckling inom e-handel, appar och AI har blivit för dyra. 

– Man ska fokusera mer på våra kärnområden. Det här kommer beröra både personal och konsulter, säger Robin Olofsson, klubbordförande för Unionen på H&M.

Kan behöva söka om sina jobb

Arbetsgivaren har uttryckt behov av kompetensväxling och personal kommer att behöva lämna företaget enligt lokala fackföreträdare. Omorganisationen av it berör över 2 000 anställda som kan behöva söka om sina jobb eller bli erbjudna avgångsvederlag, enligt Unionen. 

– Vi jobbar nu stenhårt med att hjälpa och stötta våra medlemmar genom det här, säger Robin Olofsson.​​​​​​

Klubbordföranden tror att den kommande omorganisationen kommer innebära att många tjänster försvinner. Men i dagsläget är det oklart hur många som kan behöva sluta.

– Som jämförelse fick 350 anställda på it lämna med ett avgångsvederlag 2020 vid den senaste neddragningen, säger Robin Olofsson.

Oro bland personalen

H&M har över 25 olika kontor i Sverige, främst i Stockholm, där det arbetar cirka 5 000 tjänstemän. Unionen har totalt 2 500 medlemmar på företaget. Beskedet har skapat oro och många hör av sig till facket med frågor.  

– Folk börjar läsa på om omställningsstöd, säger Robin Olofsson.

H&M:s pressavdelning kommenterar nedskärningarna i ett mejl till Kollega. Företaget hänvisar till långvariga pandemieffekter och en osäkerhet i omvärlden. 

”Vi fortsätter arbetet för att säkerställa att vår verksamhet är flexibel, effektiv och snabb. En del av det arbetet innebär också att se över organisationen och mixen av kompetenser. Det medför tyvärr att både anställda och konsulter berörs inom funktionen Business Tech. Hur många som berörs är i dagsläget för tidigt att svara på.

Protester mot att tvingas jobba på plats

Tidigare i höst har det också varit missnöje på H&M:s huvudkontor av helt andra skäl. Personalen har protesterat mot ledningens nya policy att alla ska jobba på plats minst fyra dagar per vecka.

1 100 anställda har skrivit på en protestlista mot beslutet. Unionen 
har kallat arbetsgivaren till en ny förhandling. Fackklubbens önskemål är att nuvarande policy med tre dagars arbete på plats permanentas, vilket ger större möjlighet till individanpassning enligt Unionen. 

Elisabeth Brising
[email protected]