Hoppa till huvudinnehåll
Anställningsvillkor

Protester på H&M – anställda tvingas till kontoret

H&M:s chefer kräver att alla tjänstemän jobbar på plats igen. Fel tycker 1100 medarbetare som skrivit under en protestlista.
– Det är ett jättestort missnöje inom företaget, säger Unionens klubbordförande Robin Olofsson.
Elisabeth Brising Publicerad 26 augusti 2022, kl 15:31
Bild på H&M:s logotyp.
Det är stort missnöje bland anställda på H&M, efter att kontoret meddelat tjänstemännen om att de måste tillbaka till kontoret fyra dagar i veckan. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Under pandemin förändrades svenskt arbetsliv och nu pågår en dragkamp på vissa arbetsplatser om det nya hybrida arbetssättet.  

I tisdags gick H&M:s vd ut med ett mail om en ny policy som gör det obligatoriskt för cirka 5 000 anställda tjänstemän att jobba från kontoret minst fyra dagar per vecka. Det här har väckt stort missnöje, vilket Breakit rapporterade först. 

En anställd på inköpsavdelningen på H&M startade redan dagen efter vd:ns mail en protestlista som snabbt växt till 1100 underskrifter.

 – Det är ett jättestort missnöje inom företaget. Vi tycker helt enkelt inte vi är färdiga med den här frågan. Vi tror det hänt något efter pandemin och att flexibilitet är det nya normala. Det här är den mest engagerande arbetsmiljöfråga vi haft, säger Robin Olofsson, klubbordförande för Unionen på H&M. 

Avslutade förhandling i oenighet

Unionen har drygt 2 500 medlemmar på H&M. Unionen kommer kalla till en ny förhandling med ledningen, men innan dess ska de kalla till ett medlemsmöte med facket på onsdag 31/8. Då ska anslutna få lyfta fram hur de vill gå vidare. 

Den här förändringen ska riskbedömas på varje avdelning och det skedde inte här, säger Robin Olofsson om de nya riktlinjerna. 

Från första september till sista november har fackklubben lyckats få till en kompromiss om övergångsregler som säger att tjänstemän får arbeta på distans två dagar per vecka. Från den första december gäller dock kravet från arbetsgivaren på fyra dagar per vecka på plats i genomsnitt. 

 Vi avslutade senaste förhandlingen i oenighet. Vi tror inte det här är en bra lösning. Trots det så var det tur i oturen att vi fick igenom en övergångsperiod. I den förhandlingen var vi villiga att kompromissa till tre dagar per vecka på plats, säger Robin Olofsson. 

Främja gemenskap och kreativitet

Arbetsgivaren hävdar att tillbakagången till kontoret krävs för ökad kreativitet och gemenskap. 

 Vi tror på argumenten och att vi har en arbetsplats där vi kan mötas. Sedan kanske det inte behöver vara fyra dagar per vecka, säger Robin Olofsson,

“Vi ser att det är viktigt att i större utsträckning träffas fysiskt på arbetsplatsen för att främja gemenskap och kreativitet. Givetvis utvärderar vi vårt arbetssätt löpande och kommer även fortsättningsvis erbjuda utrymme för flexibilitet för våra medarbetare”, skriver H&M:s kommunikationsavdelning i en kommentar till Breakit.

Anställningsvillkor

Osäker anställning kan leda till för tidig död

Den som byter ett dåligt jobb mot ett bra minskar risken att dö i förtid. Det visar en ny studie.
David Österberg Publicerad 14 september 2023, kl 06:30
En man håller sig för huvudet framför sin dator. Oskarp bild.
Ett kollektivavtal och en fast anställning kan minska risken att dö en för tidig död. Foto: Henrik Montgomery/TT.

Hur vi har det på jobbet påverkar vår hälsa. I en studie från Karolinska institutet tittade forskarna på hur ett byte från en osäker till en säker anställning påverkade risken att dö.

– Ett byte minskade risken för att dö med 20 procent. Skillnaden var högre än jag hade förväntat mig. Det blir väldigt tydligt vilken påverkan anställningsförhållanden har när det handlar om dödlighet, säger Theo Bodin, en av forskarna bakom studien.

Låg lön dålig för hälsan

En osäker anställning präglas till exempel av låg lön, låg facklig anslutningsgrad och låg anställningstrygghet. I studien har forskarna inte undersökt varför osäkra anställningsförhållanden ökar dödligheten men Theo Bodin kan se flera förklaringar.

– En osäker anställning kan ge oro och stress. Det kan i sin tur leda till sömnstörningar, psykisk ohälsa och missbruk. Att inte kunna sova och att äta på oregelbundna tider ökar risken för övervikt, diabetes och högt blodtryck. Högt blodtryck kan ge hjärtinfarkt och stroke.

Svårare att få lån

En osäker anställning ger också praktiska problem eftersom det blir svårare att få lån och förstahandskontrakt.

– Anställningen påverkar också familjelivet och det sociala livet. Man vågar kanske inte tacka nej när man blir inringd och tvingas att organisera sitt liv kring de osäkra anställningsförhållandena, säger Theo Bodin.

I studien använde forskarna registerdata från drygt 250 000 anställda mellan 20 och 55 år i Sverige under åren 2006 till 2017.

Theo Bodin och hans kollegor ska nu mer specifikt titta närmare på orsakerna till den högre dödligheten. I oktober ska de dessutom publicera en handbok med förslag på hur arbetsmarknaden kan förändras till det bättre.