Under pandemin förändrades svenskt arbetsliv och nu pågår en dragkamp på vissa arbetsplatser om det nya hybrida arbetssättet.
I tisdags gick H&M:s vd ut med ett mail om en ny policy som gör det obligatoriskt för cirka 5 000 anställda tjänstemän att jobba från kontoret minst fyra dagar per vecka. Det här har väckt stort missnöje, vilket Breakit rapporterade först.
En anställd på inköpsavdelningen på H&M startade redan dagen efter vd:ns mail en protestlista som snabbt växt till 1100 underskrifter.
– Det är ett jättestort missnöje inom företaget. Vi tycker helt enkelt inte vi är färdiga med den här frågan. Vi tror det hänt något efter pandemin och att flexibilitet är det nya normala. Det här är den mest engagerande arbetsmiljöfråga vi haft, säger Robin Olofsson, klubbordförande för Unionen på H&M.
”Avslutade förhandling i oenighet”
Unionen har drygt 2 500 medlemmar på H&M. Unionen kommer kalla till en ny förhandling med ledningen, men innan dess ska de kalla till ett medlemsmöte med facket på onsdag 31/8. Då ska anslutna få lyfta fram hur de vill gå vidare.
– Den här förändringen ska riskbedömas på varje avdelning och det skedde inte här, säger Robin Olofsson om de nya riktlinjerna.
Från första september till sista november har fackklubben lyckats få till en kompromiss om övergångsregler som säger att tjänstemän får arbeta på distans två dagar per vecka. Från den första december gäller dock kravet från arbetsgivaren på fyra dagar per vecka på plats i genomsnitt.
– Vi avslutade senaste förhandlingen i oenighet. Vi tror inte det här är en bra lösning. Trots det så var det tur i oturen att vi fick igenom en övergångsperiod. I den förhandlingen var vi villiga att kompromissa till tre dagar per vecka på plats, säger Robin Olofsson.
”Främja gemenskap och kreativitet”
Arbetsgivaren hävdar att tillbakagången till kontoret krävs för ökad kreativitet och gemenskap.
– Vi tror på argumenten och att vi har en arbetsplats där vi kan mötas. Sedan kanske det inte behöver vara fyra dagar per vecka, säger Robin Olofsson,
“Vi ser att det är viktigt att i större utsträckning träffas fysiskt på arbetsplatsen för att främja gemenskap och kreativitet. Givetvis utvärderar vi vårt arbetssätt löpande och kommer även fortsättningsvis erbjuda utrymme för flexibilitet för våra medarbetare”, skriver H&M:s kommunikationsavdelning i en kommentar till Breakit.